Στήριξη σε 2.599 νεοφυείς επιχειρήσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 183

Στους 2.599 ανέρχεται ο αριθμός των ωφελούμενων από το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, υπέγραψε την αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης κατά 44 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ανοίξει και η εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για κατάθεση αιτημάτων πληρωμής.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπονταν 72 εκατ. ευρώ για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Από αυτό το ποσό θα καλύπτονταν 1.526 δικαιούχοι από τους 5.626 που κατέθεσαν προτάσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ έως τις 24.5.2016 που έπεσε η «αυλαία» της υποβολής αιτήσεων.

Από εκεί και πέρα, ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος αναμένεται να ανοίξει μέσα στο 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου επανασχεδιάζει τη δράση λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις από τα συμπεράσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προτάσεων που κατατέθηκαν στον πρώτο κύκλο. Μεταξύ άλλων εξετάζεται να διατηρηθεί το ποσοστό ενίσχυσης των δικαιούχων της στο 100% και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης 50% για την ίδρυση νέας επιχείρησης σε διευρυμένη κατηγορία ωφελούμενων (π.χ. μισθωτοί, υφιστάμενες επιχειρήσεις) σε ένα πλαίσιο λιγότερων δεσμευτικών προϋποθέσεων (π.χ. για το ποσοστό ενίσχυσης 50% δεν θα υπάρχει η απαίτηση για κατάργηση του υφιστάμενου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας).

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων και η χαμηλή απορρόφηση πόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποδίδονται πέρα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών σε τεχνικά και γραφειοκρατικά ζητήματα που σχετίζονται με το ΠΣΚΕ (π.χ. απαιτούνται ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήλωσης δαπανών για κάθε δράση κ.λπ.).

Το πρόγραμμα

Η «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» αφορά σε ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από ανέργους και από ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα που δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Μέσω της δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000 έως 60.000 ευρώ για την κάλυψη 100% ισόποσων επιλέξιμων δαπανών για διάστημα μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του σχεδίου. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, δηλαδή από τις 17 Μαρτίου 2016.

Διευκρινίζεται ότι ο όρος «μισθωτή εργασία» δεν περιλαμβάνει τους ατομικούς επιχειρηματίες που, για τους σκοπούς της φορολογίας εισοδήματος, το εισόδημά τους θεωρείται ως εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία.

Στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της δράσης συμπεριλαμβάνονται οι εξής: λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες κ.ά.), δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομικής, συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηματικού σχεδίου και επαγγελματικής κατάρτισης, κ.ά.), καθώς επίσης δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις, αγοράς και χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού κ.λπ.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πώς θα βρείτε αν και πόσα αναδρομικά σας «κούρεψε» ο ΕΦΚΑ – Αναλυτικά παραδείγματα
Προηγούμενο άρθρο
Το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς
Μενού