Δημόσιο: Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και το 2018

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 211

«Παράθυρο» για συνέχιση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των 35-150 ευρώ το μήνα στο δημόσιο, ανοίγει με εγκύκλιο Χουλιαράκη.

Απαντώντας σε απανωτά ερωτήματα των αρμοδίων για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας υπηρεσιών του δημοσίου σχετικά με το αν πρέπει να σταματήσει να χορηγείται το επίδομα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τους δίνει εντολή να συνεχίσουν να το καταβάλλουν «μέχρι νεωτέρας» και το για 2018.

Αιτία ήταν το άρθρο 18 του νόμου 4354 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Ο νόμος αυτός έλεγε ότι «το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (…) εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύψος (….) με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017».

Δύο χρόνια όμως μετά την ψήφιση του νόμου, η Ελλάδα δεν έχει προβεί στην «ευθυγράμμιση του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία»

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος Χουλιαράκη και «σε συνέχεια πολλών ερωτημάτων, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 18 του ν.4354/2015 (Α’ 176), σας πληροφορούμε ότι η αναφερόμενη στις ως άνω διατάξεις ημερομηνία, περί επιφύλαξης της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017, είναι ενδεικτική. Συνεπώς, οι Υπηρεσίες εκκαθάρισης των αποδοχών εξακολουθούν να καταβάλλουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δικαιούχους υπαλλήλους στο ίδιο ύψος με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις».

Έτσι οι δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα 35 ή 70 ή 150 ευρώ το μήνα που προβλέπονται. Μεταξύ αυτών είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α και β βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών κλπ.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό που απασχολείται σε απολυμαντές, εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικούς, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, στα αντλιοστάσια αποχέτευσης, στο προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, στο νοσηλευτικό προσωπικό, σε οδηγούς, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής ψηλών δένδρων, σιδεράδες – αλουμινάδες, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.

Επίσης οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς, οι φανοποιοί και άλλοι.

 

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Καραμεσίνη: Ερχεται πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο για 20.000 θέσεις μέσω ΟΑΕΔ
Προηγούμενο άρθρο
Η ΔΕΗ θα εκδίδει από φέτος μηνιαίους λογαριασμούς
Μενού