Σε πόσες δόσεις θα αποπληρωθούν οι εισφορές επικούρησης και εφάπαξ από 200.000 αυτοαπασχολούμενους

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 196

Σε 13 δόσεις «κλειδώνει» η αποπληρωμή των εισφορών επικούρισης και εφάπαξ του 2017 για τους 200.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ.
Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (7%) και πρόνοιας (4%) για το 12μηνο του 2017 με αποτέλεσμα να χρωστούν όλο το προηγούμενο έτος. 
Τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να αποσταλούν μέσα Μαρτίου και θα είναι πληρωτέα μέχρι τέλη Μαρτίου. Θα καταφτάσουν δηλαδή μαζί με τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Φεβρουαρίου 2018 και θα αφορούν τις εισφορές επικούρισης και εφάπαξ για τον μήνα Φεβρουάριο του 2018. Η εισφορά δεν θα είναι συνεισπραττόμενη από τον ΕΦΚΑ και το ειδοποιητήριο του ΕΤΕΑΕΠ θα είναι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει πως θα μένουν να αποπληρωθούν σε δόσεις το 12μηνο του 2017 και ο Ιανουάριος του 2018. Γι αυτό και αναμένεται να προκριθεί η λύση της πληρωμής των οφειλομένων σε 13 δόσεις, όσοι μήνες είναι και αυτοί που οφείλονται. Το ετήσιο κονδύλι από τις εισφορές των μη μισθωτών υπολογίζεται για το ΕΤΕΑΕΠ σε 70 εκ. ευρώ το χρόνο.

Έτσι για όλο το 2018 οι μη μισθωτοί που ασφαλίζονται για επικούριση και πρόνοια, δηλαδή γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ, μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ καθώς και βενζινοπώλες, αρτοποιοί και κάποιοι λίγοι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα έχουν διπλές εισφορές το 2018 : ένα τρέχον μηνιάτικο και ένα οφειλόμενο από το 2017. Οι ίδιοι, από την άλλη, πλήρωσαν εντελώς μηδενικές εισφορές για επικούριση και εφάπαξ ολόκληρο το 2017. Πρόκειται για :

1. Αρτοποιούς του πρ. ΟΑΕΕ – επικούριση 7%

2. Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούριση 7%

3. Δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούριση 7% + πρόνοια 4%. Σύνολο εισφοράς 11%

4. Μηχανικούς του πρ. ΤΣΜΕΔΕ – επικούριση 7% + πρόνοια 4%. Σύνολο εισφοράς 11%

5. Γιατρούς, φαρμακοποιούς, υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ – πρόνοια 4%.

Υπενθυμίζεται πως στις 31 Ιανουαρίου 2018 λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει ο ΕΦΚΑ σε αγρότες και αυτοαπασχολουμένους – επιστήμονες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταβάλει οφειλόμενες εισφορές για το 2016. Η προηγούμενη καταληκτική προθεσμία πληρωμής των συγκεκριμένων εισφορών ήταν η 30ή Νοεμβρίου και δόθηκε παράταση άλλων δύο μηνών, για την πληρωμή των εξής εισφορών:

• Ετους 2016 – για το πρώην ταμείο ΤΑΝ του ΕΤΑΑ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.).

• Β΄ εξαμήνου 2016 – για τα πρώην ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ, επίσης του ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί κ.ά.).

• Β΄ εξαμήνου 2016 – για τους αγρότες (πρώην ΟΓΑ).

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επιδόματα: Τι συμβαίνει με δημοσίους υπαλλήλους, τρίτεκνους, πολύτεκνους
Προηγούμενο άρθρο
Πέντε γκρίζες ζώνες στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς – Κινδυνεύουν 1,7 εκατ. πολίτες
Μενού