Νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο: Την Πέμπτη ξεκινούν οι αιτήσεις (δικαιολογητικά)

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 282

Έκπτωση έως και 70% στους πολίτες με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα προσφέρει το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος.

Η υποβολή αιτήσεων στο νέο σύστημα το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκινά την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018.

Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία οι δικαιούχοι θα έχουν τον χρόνο να υποβάλουν νέα αίτηση και να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ με βάσει τα νέα στοιχεία.

Απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή αίτησης του δικαιούχου

Οι πελάτες που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι: 

1. Τα στοιχεία της παροχής τους (Αριθμό Παροχής)

2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)

3. Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης οφείλουν να δηλώνουν επιπλέον:

1. τον αριθμό ΑΜΚΑ τους

2. τον ασφαλιστικό τους φορέα

3. τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος, τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο.

4. ότι έχουν στην κατοχή τους την ανωτέρω βεβαίωση

Οι δικαιούχοι οφείλουν να διατηρούν το πρωτότυπο της σχετικής βεβαίωσης για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ και να την προσκομίζουν σε περίπτωση σχετικού ελέγχου. Η ύπαρξη και η ακρίβεια του περιεχομένου της βεβαίωσης και η ακρίβεια των στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών.

Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλλονται:

–  ηλεκτρονικά εδώ 

–  τηλεφωνικά στο 11770

Δευτέρα έως Παρασκευή:    7 π.μ.- 7 μ.μ.

–  μέσω  ΚΕΠ

Ποιοι εντάσσονται 

Στο κοινωνικό τιμολόγιο εντάσσονται πλέον όσοι πήραν κοινωνικό μέρισμα, ενώ οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισόδημα Αλληλεγγύης θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση. Οι κατηγορίες που μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ παραμένουν δύο, αλλά ορίζονται πολύ αυστηρότερα και διευρυμένα κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού αλλά και την περιουσιακή κατάσταση όλων των ατόμων που κατοικούν σε αυτό.

Στην πρώτη κατηγορία, στην οποία παρέχεται γενναία έκπτωση έως 70%, εντάσσονται όσοι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (πχ ακίνητη περιουσία νοικοκυριού με παιδιά όχι πάνω από 150.000 ευρώ, ύψος εισοδήματος έως 3.000 ευρώ για πολυμελή νοικοκυριά).

Στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία παρέχεται έκπτωση γύρω στο 35%, εντάσσονται όσοι πληρούν τα κριτήρια που ορίστηκαν για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος (ήτοι αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού έως 180.000, συνολικό ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος).

Με άλλα λόγια, όσοι από τους σημερινούς δικαιούχους του ΚΟΤ υπερβαίνουν τα παραπάνω κριτήρια, «κόβονται» αυτόματα από το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή χάνουν τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Κατ’ επέκταση θα δουν μέσα στο 2018 αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Επί ενός συνόλου σήμερα περίπου 680.000 δικαιούχων του ΚΟΤ, υπολογίζεται ότι εκτός του ευνοικού οικιακού τιμολογίου θα βρεθούν κοντά στους 100.000 καταναλωτές.

Καθιερώνονται δύο κατηγορίες

Συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του ΚΟΤ καθιερώνονται πλέον δύο κατηγορίες:

Α) Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ / MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

Β) Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος.

Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ / MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35.

Τι θα ισχύσει για τους πολύτεκνους

Οι πολύτεκνοι εισάγονται στο ΚΟΤ με τα αντίστοιχα κριτήρια (μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο το τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ, όπου δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια).

Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις να τις λάβουν και από άλλους προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.

Σχέση επιδοτούμενης κατανάλωσης με τη σύνθεση του νοικοκυριού

Η επιδοτούμενη κατανάλωση θα εξαρτάται από την σύνθεση του νοικοκυριού (όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα με τα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης).

Επίσης καταργείται η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%.

Περιπτώσεις αύξησης της επιδοτούμενης κατανάλωσης

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

1 άτομο 9.000 ευρώ
μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι 13.500 ευρώ
μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος 15.750 ευρώ
μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί 18.000 ευρώ
μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος 20.250 ευρώ
μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικος ή 4 ενήλικοι 22.500 ευρώ

 

Οι περισσότερο ωφελημένοι

Σίγουρα οι περισσότερο ωφελημένοι είναι οι σημερινοί (200.000) όσο και οι αυριανοί δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης». Σε αυτούς το ρεύμα θα χρεώνεται με έκπτωση 7,5 σεντς /κιλοβατώρα επί του ανταγωνιστικού σκέλους του τιμολογίου αναφοράς που ισχύει για την πλειοψηφία της αγοράς (γύρω στα 13 σεντς /κιλοβατώρα). Συνεπώς θα πληρώνουν γύρω στα 5 λεπτά / κιλοβατώρα. Παράλληλα θα απαλλάσσονται και από τις χρεώσεις χρήσης δικτύου και διανομής. Στο σύνολο του τιμολογίου προκύπτει σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ενέργειας έκπτωση κοντά στο 70%.

Αυτή είναι και η μια από τις δύο κατηγορίες του νέου ΚΟΤ. Η δεύτερη αφορά όσους πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος. Σ’ αυτή την κατηγορία, το ρεύμα θα χρεώνεται με έκπτωση 4,5 σεντς / κιλοβατώρα επί του ανταγωνιστικού πάντα σκέλους του τιμολογίου αναφοράς (δηλαδή επί των 13 σεντς /κιλοβατώρα). Συνεπώς θα πληρώνουν γύρω στα 8,5 λεπτά / κιλοβατώρα. Εδώ η έκπτωση στο σύνολο του τιμολογίου διαμορφώνεται στο 35%.

Ηδη, όμως τους τελευταίους μήνες είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, ώστε οι ιδιώτες πάροχοι παρέχουν μεσοσταθμικές εκπτώσεις ύψους 30%-32% στους πελάτες τους, ποσοστό που έχει πλησιάσει και η ΔΕΗ. Στην πράξη, επομένως το όφελος γι’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία του νέου ΚΟΤ, δεν θα είναι παρά της τάξης του 3%-4%.

Ποιοι χάνουν

Αυτοί που χάνουν είναι, όπως είπαμε, όσοι υπερβαίνουν τα παραπάνω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στόχος όπως λέει η κυβέρνηση είναι να αποκλειστούν περιπτώσεις όπως βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και γι’ αυτό έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ. Στον αντίποδα βέβαια, μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι ακόμη και αν κάποιος διαθέτει ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, αυτά μπορεί να μην του αποφέρουν το παραμικρό έσοδο, εφόσον είναι ξενοίκιαστα. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει καθώς ο ιδιοκτήτης τους επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ.

Στο εξής τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, λαμβάνουν υπόψιν τα εισοδήματα και την περιουσία όλων των ατόμων που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο. Αποκλείονται έτσι περιπτώσεις όπου δικαιούχος δηλώνεται ο ενήλικας με το χαμηλότερο εισόδημα (πχ συνταξιούχος), ενώ στο ίδιο σπίτι διαμένουν άλλοι δύο ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.

Στους χαμένους είναι και αρκετοί πολύτεκνοι. Έως σήμερα τα άτομα αυτής της κατηγορίας ήταν δικαιούχοι ΚΟΤ ανεξάρτητα της εισοδηματικής και περιουσιακής τους κατάστασης. Στο εξής, το σημερινό τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ καταργείται, και θα ισχύει για την συγκεκριμένη κατηγορία ό,τι ακριβώς και για τους άλλους δικαιούχους ΚΟΤ.
Τα όρια 4μηνιαίας κατανάλωσης για τους δικαιούχους ΚΟΤ

1 άτομο 1.400 kWh
μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι 1.500 kWh
μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος 1.600 kWh
μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί 1.700 kWh
μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος 1.800 kWh
μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικος ή 4 ενήλικοι 2.000 kWh

 

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Προκηρύξεις για 66 θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Τελευταία Ενημέρωση 31/1/2018)
Προηγούμενο άρθρο
Αναλυτικός οδηγός για τους φόρους κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων
Μενού