Πώς δηλώνονται οι τόκοι από καταθέσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 207

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάθε φορολογούμενος, κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση της φετινής φορολογικής του δήλωσης, για να δηλώσει τους τόκους που πιστώθηκαν το 2017 στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του ή της συμβίας του (σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης) είναι να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1.

Μόλις «κλικάρει» πάνω στη λέξη αυτή θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2017 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου και της συζύγου του.

Στον πίνακα αυτό αναγράφεται επίσης το άθροισμα όλων των ποσών τόκων, ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο, καθώς και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους λογαριασμών.

Επιπλέον, αναγράφονται και τα ποσά του φόρου 10% που έχουν παρακρατηθεί.
Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στον συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για τη σύζυγο.

Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.

Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

 

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή – Πότε ανοίγει το Taxis
Προηγούμενο άρθρο
Εντός του Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή για τη ρύθμιση οφειλών των αγροτών
Μενού