Φόρος 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 184

Οι χειρότεροι φόβοι της αγοράς τεχνολογικών προϊόντων επιβεβαιώθηκαν χθες. Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία επιβεβαιώνει την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα(smartphones).

Ο ίδιο φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται και στα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μάλιστα η φορολογία γίνεται βαρύτερη αφού η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδι προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως.

Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία.

Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και τους εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχους και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι, κ.λπ.).

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Γίνε επαγγελματίας σύμβουλος GDPR ή/και DPO (Data Protection Officer)
Προηγούμενο άρθρο
Κόκκινα δάνεια: Έρχεται παράθυρο για ρύθμιση με «σπάσιμο» και «κούρεμα»
Μενού