Στο τραπέζι ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ και «πακέτο» φοροαπαλλαγών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 161

ypoyrgeio_oikonomikon-2Η θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και η διαμόρφωση ενός «πακέτου» φοροαπαλλαγών είναι οι δύο προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, ειδικά για το δεύτερο ζήτημα, η τρόικα έχει ζητήσει ισοδύναμα μέτρα ώστε να υλοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις και το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει σενάρια για το πώς θα μπορούσε να επέλθει ο συμβιβασμός. Αλλωστε, την ανάγκη λήψης ισοδύναμων μέτρων επισήμανε στον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, θα συμμετάσχει στη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη θα έχει στο επίκεντρό της τα φορολογικά ζητήματα, καθώς ακόμα είναι σε εκκρεμότητα και οι αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο πρωθυπουργός έχει εδώ και μήνες εξαγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για να διαπιστώσουν τον καταλληλότερο τρόπο ώστε να μην τεθούν σε σημαντικό κίνδυνο τα δημόσια έσοδα.

Κεντρικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, στο στόχαστρο βρίσκεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που ισχύει για φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία και θέατρα. Επίσης, ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται σε σειρά βασικών προϊόντων όπως τα τρόφιμα, τα μη αλκοολούχα ποτά, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο κ.λπ., ενώ στο 23% ανέρχεται ο ΦΠΑ σε ένδυση – υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, αυτοκίνητα, καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα κ.λπ.

Είναι σαφές ότι εφόσον επιλεγεί η υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί και ο χαμηλός. Αντιστοίχως, ο υψηλός συντελεστής θα μειωθεί.

Ενα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη δημιουργία ενός συντελεστή ΦΠΑ 15,5%, καθώς με αυτόν τον τρόπο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της αλλαγής θα είναι ουδέτερο. Ενα άλλο σενάριο προβλέπει τη θέσπιση συντελεστή μεταξύ 19% και 21%, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πληγούν κυρίως οι πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε είδη πρώτης ανάγκης (όπως τρόφιμα) που σήμερα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και την κατάργηση εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων, όπως ισχύει για τα νησιά. Στις περιοχές αυτές, ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται είναι κατά 30% χαμηλότερος απ’ ό,τι ισχύει στις τρεις κατηγορίες συντελεστών που υπάρχουν. Πάντως, η δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ είναι κάτι που έχει ζητήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα τελευταία χρόνια.

Στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα «πακέτο» ελαφρύνσεων που θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι έντονες επί του θέματος, αφού η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει πως για τις μειώσεις φόρων που θα αποφασιστούν θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει ισοδύναμα μέτρα, που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί.

Στο «πακέτο» των ελαφρύνσεων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται:

1. Μείωση έως 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

2. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα και κατά 20%.

3. Μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με μηδενικά εισοδήματα.

5. Αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία και ενδεχομένως αύξηση των δόσεων.

6. Νέα μείωση της φορολογίας ακινήτων.

Το τι τελικά θα εφαρμοστεί και με ποια μορφή θα συζητηθεί σήμερα, αλλά κυρίως με την τρόικα τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: Kathimerini.gr
 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εγκρίθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα “κόκκινα” δάνεια
Προηγούμενο άρθρο
Δείτε τις τελικές ρυθμίσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων
Μενού