Οκτάμηνες προσλήψεις ανέργων σε δήμους και περιφέρειες μέσω ΕΣΠΑ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 143

«Σήμα» για την εφαρμογή νέων προγραμμάτων προσλήψεων ανέργων σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες της χώρας για διάστημα 8 μηνών με αμοιβές 431,75 ευρώ τον μήνα για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών και 495,25 ευρώ τον μήνα για ανέργους ηλικίας πάνω από 25 ετών, καθώς και για τη χρηματοδότηση της δράσης συνολικά με 172 εκατ. (από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον ΟΑΕΔ) δίνει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ Β 3975.

Με βάση την απόφαση που συνυπογράφουν οκτώ υπουργεία, η δράση αποσκοπεί να επανασυνδέσει τους μακροχρόνια ανέργους και ευάλωτες ομάδες με την αγορά εργασίας, να βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση και να «καλύψει» κοινωνικές ανάγκες σε τοπικό επίπεδο. Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ μηνών (με επιμήκυνση, εφόσον έχουν δοθεί άδειες κ.ά.).

ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ

Οσοι επιλεγούν και τοποθετηθούν θα αμείβονται με 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ τον μήνα, αν είναι ηλικίας 25 ετών και πάνω και με 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ τον μήνα αν έχουν ηλικία κάτω των 25 ετών. Θα «καλύπτεται», ακόμη, το μη μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου βαρέων και ανθυγιεινών) που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές ωφελουμένου – φορέα και το οποίο για τους ανέργους άνω των 25 ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 258 ευρώ και για τους ανέργους κάτω των 25 ετών το ποσό των 225 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα όρια δεν θα ισχύουν, ωστόσο, για ασφαλισμένους μετά την 1/ 1/ 1993, που λόγω ιδιότητας ή άσκησης δραστηριότητας υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, για τους οποίους οι εισφορές αποδίδονται στους αντίστοιχους τομείς ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ των κλάδων κύριας και επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΑΑ. η καταβολή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της αντίστοιχης εισφοράς του κλάδου βαρέων αποτελεί επίσης επιλέξιμη δαπάνη.

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται με σύστημα μοριοδότησης. Θα «μετρούν» το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ίδιου και του/της συζύγου, τυχόν αναπηρία σε ποσοστό 50% και πάνω, η ύπαρξη ανηλίκων ή ΑΜΕΑ, καθώς και αν είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Μενού