Παιδικοί Σταθμοί: Voucher για 100.000 παιδιά μέσω ΕΕΤΑΑ -Χρονοδιάγραμμα, δικαιολογητικά

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 299

Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να είναι τα παιδιά των ωφελούμενων που θα φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», με την ΕΕΤΑΑ να έχει θέσει ταυτόχρονα στόχο όλη η διαδικασία καθορισμού των δικαιούχων να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουνίου, θέλοντας να ανταποκριθεί στην πάγια και έντονη επιθυμία των μητέρων αλλά και των φορέων ώστε η διαδικασία αυτή να τελειώνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να μπορεί να γίνεται ένας πιο σοβαρός προγραμματισμός απ’ όλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο στόχος για τη σχολική χρονιά 2017-18 είναι να χορηγηθούν επιταγές εισόδου (vouchers) για τη δωρεάν φιλοξενία 100.000 παιδιών. Αυτό απαιτεί την εξασφάλιση περίπου 200 εκατ. ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι σχεδόν εξασφαλισμένα. Καθώς η «δεξαμενή» των κοινοτικών πόρων που κατευθύνονται για την υλοποίηση του προγράμματος βαίνει φθίνουσα στη διάρκεια των ετών, ακόμη περισσότεροι θα είναι οι εθνικοί πόροι που θα απορροφηθούν για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς. Υπολογίζεται ότι για την ερχόμενη σχολική χρονιά, οι εθνικοί πόροι θα ανέλθουν στα 130.000.000 ευρώ, ενώ οι κοινοτικοί πόροι θα είναι περίπου 70.000.000 ευρώ.

Όλα τα παιδιά στις δομές

Πέρυσι μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», είχαν εισαχθεί 92.000 παιδιά, ικανοποιώντας μεγάλο μέρος από τις πάνω από 120.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές προβλέπεται αύξηση κατά 50% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τις θέσεις το 2019 να αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000. Μάλιστα, για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούνται 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα, με την κάθε μονάδα να φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.

Ο τρόπος υλοποιήσης της δράσης και η απόδοση των vouchers στους ωφελούμενους θα είναι ίδιος με τον περσινό. Αλλάζει όμως το χρονοδιάγραμμα, το οποίο μεταφέρεται αρκετά νωρίτερα.

Ειδικότερα,  εντός του Μαΐου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την δωρεάν ένταξη των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο όλες οι διαδικασίες για τις εγγραφές για την σχολική χρονιά 2017-18.  Η ΕΕΤΑΑ έχει ενημερώσει ότι σχετική πρόσκληση θα βγει στα μέσα Μάη, σημειώνοντας:

“Η Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» που αφορά την δωρεάν ένταξη βρεφών και νηπίων 2 μηνών – 4 χρονών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, των παιδιών έως 12 ετών σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και των παιδιών – εφήβων – ατόμων ΑΜΕΑ σε αντίστοιχες δομές, αρχίζει φέτος νωρίς, εντός του Μαΐου.

Στόχος η ολοκλήρωση των διαδικασιών τον Ιούνιο, έτσι ώστε οι γονείς να έχουν την άνεση χρόνου να επιλέξουν τον σταθμό που επιθυμούν. Άλλωστε είναι πάγια και έντονη η επιθυμία των μητέρων αλλά και των φορέων ώστε η διαδικασία αυτή να τελειώνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να μπορεί να γίνεται ένας πιο σοβαρός προγραμματισμός απ’ όλους”.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Η ΕΕΤΑΑ ενημερώνει τις μητέρες να προετοιμαστούν ώστε όταν θα δημοσιευτεί η πρόσκληση μέσα στο μήνα να μπορέσουν, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, να καταθέσουν εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να είναι έγκυρες οι αιτήσεις τους.

Οι μητέρες θα πρέπει να έχουν:

— Την πράξη προσδιορισμού φόρου, που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν καταθέσει την φορολογική τους δήλωση έτους 2016 (1/1/2016 – 31/12/2016).

— Το προσωπικό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών τους για τα οποία θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους.

Όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την συμμετοχή στο πρόγραμμα θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση που θα αναρτηθεί εντός του Μαΐου στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr). Εκεί μπορούν να διαβάσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τη συγκεκριμένη δράση.

«Η ενημέρωση και η συνεργασία όλων είναι απαραίτητες ενέργειες για την σωστή, γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των διαδικασιών του προγράμματος για πρώτη φορά φέτος μέσα στον Ιούνιο. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε», καταλήγει στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΕΕΤΑΑ.

 

 

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μνημόνιο-τελικό κείμενο: Περικοπές σε 180.000 δημοσίους υπαλλήλους με ειδικά μισθολόγια
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Τριπόλης
Μενού