Σκουρλέτης-Διαγωνισμός για 8.845 μόνιμες θέσεις: Μπήκαμε στην τελική ευθεία (βίντεο)

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 195

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο διαγωνισμός για τις 8.845 προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων όπως επιβεβαιώσε, μιλώντας επι του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης στην ομιλία του κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υπονόμευσε το συγκεκριμένο διαγωνισμό, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το ερωτηματολόγιο του συνεδρίου αποτυπώνει καθαρά τις θέσεις του κόμματος για παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και συρρίκνωση του Δημοσίου. «Bάλαμε μπρος τον μεγάλο διαγωνισμό για τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Πάνω από 8.500 θέσεις εργασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έναν διαγωνισμό τον οποίο με κάθε τρόπο υπονομεύσατε, επιχειρήσατε να μην μπει μπρος. Προσπαθήσατε να «διασκεδάσετε» την κατάσταση, μάλιστα μας είπατε ότι θα πέσει στο κενό αυτή η προσπάθεια. Σήμερα αυτή προσπάθεια έχει μπει στην τελική της ευθεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε ότι οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ ζητούν την ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού. 

Επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για αύξηση των πόρων στην Αυτοδιοίκηση κατά 5% στον στον Προϋπολογισμό του 2018, χαρακτηριζόντάς την «μικρή, αλλά εμφανή, ποιοτική και ποσοτική». Αναφορικά με τα εργασιακά, ο κ. Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι το ΥΠΕΣ προχώρησε στην επέκταση των βαρέων κι ανθυγιεινών και την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασιας (ΜΑΠ) στους εργαζομένους, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματα δήμων για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, αλλά και τις στοχευμένες παρεμβάσεις σε νησιωτικούς κι ορεινούς δήμους.

Πού βρίσκεται ο διαγωνισμός για τους μόνιμους στην καθαριότητα

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr το ΑΣΕΠ που έχει αναλάβει τη διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη «μέθοδο ΚΕΑ», καταρτίζει την σχετική προκήρυξη από τις αρχές Δεκεμβρίου και έχει καταλήξει στη μοριοδότηση, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα σταλεί στο ΦΕΚ. Αν δηλαδή. αυτό θα είναι εντός του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι από την απόστολή στο ΦΕΚ απαιτούνται 15 ημέρες για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση τωβ προσωρινών πινάκων των επιτυχόντως είναι η 31η Μαρτίου 2018.

 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Σκουρλέτη:

«Αναμφισβήτητα βαδίζουμε σε μια νέα φάση για την ελληνική Οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Παρά τις νωπές πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, ανοιχτές πολλές από αυτές. Παρά τα προβλήματα στην οικονομία. Παρά την αδιαμφισβήτητη σταθεροποίηση και ανάταξη αρκετών πλευρών της καθημερινότητας και της ζωής στη χώρα μας.

Νομίζω ότι όπως και να εκτιμήσει κανείς το μέλλον τους επόμενους μήνες, αυτό στο οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει είναι ότι από την αυστηρή επιτροπεία, περνάμε σε μια επιτήρηση. Η κατάσταση αυτή δεν σχετίζεται μόνο με τις εξελίξεις στη χώρα μας. Είναι άρρηκτα δεμένη με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, με τους συσχετισμούς, με τα μεγάλα διλήμματα, με τις πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη σήμερα. Και καθένας νομίζω, όταν μιλάει για τη χώρα του, οφείλει να έχει μία αναφορά για το τι γίνεται και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Νομίζω ότι το νέο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης τους επόμενους μήνες θα είναι κυρίως στο πώς, μετά τα όσα έχει περάσει η χώρα, να μπορέσουμε να σκιαγραφήσουμε, να σχεδιάσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο, με ερωτήματα τα οποία απαιτούν μία σαφή πολιτική απάντηση: Ανάπτυξη για ποιον; Με ποιους; Πώς, με ποιο τρόπο; Εκεί θα είναι νομίζω το πεδίο που θα αναμετρηθούν οι προγραμματικές προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων.

Η πολιτική που εφαρμόστηκε αυτά τα χρόνια από το 2015 κι έπειτα είναι γνωστό ότι ήταν μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε το 2015. Καταναγκασμοί, συμβιβασμοί, υπέρτεροι συσχετισμοί, διαπραγμάτευση, ήττες,  κέρδη μικρά – μεγάλα. Μία αντιφατική πορεία, την οποία δεν μπορεί κανείς να την αρνηθεί. Νομίζω ότι η σύγκριση, και αναφέρομαι και σε σας κύριε Σταϊκούρα, που καταθέσατε μία σωρεία πινάκων, οδηγεί πάντοτε στο ίδιο συμπέρασμα. Αυτά που έχασε η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα ο κόσμος της εργασίας από το 2010 στο 2015, δεν συγκρίνονται με τις απώλειες ή τα μικρά κέρδη που είχε σε κάποιες περιπτώσεις την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Το 25% του ΑΕΠ δεν χάθηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Η  ανεργία δεν εκτινάχθηκε σε πρωτόγνωρα μεταπολεμικά ύψη επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γνωρίζετε αυτά, δεν έκλεισαν τόσες επιχειρήσεις, δεν μετανάστευσαν τόσοι νέοι επιστήμονες. Αυτά νομίζω ότι δεν «διασκεδάζονται» με τίποτα, όσους πίνακες να φέρουμε, όπως και να τους διαβάζουμε.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποια πράγματα τα οποία κάνουν κατανοητή τη μεγάλη διαφορά. Ας υποθέσουμε ότι συνεχίζατε μετά το 2014. Αλήθεια τι θα είχε γίνει στην Υγεία; Το λέω για την Υγεία, διότι στην Υγεία είναι ένα τρανταχτό  παράδειγμα, ένα απτό δείγμα γραφής αυτής της κυβέρνησης,  μέσα σε πολύ δύσκολες στιγμές, μέσα σε μία δημοσιονομική στενότητα χωρίς προηγούμενο και κατόρθωσε και ξαναέστησε το σύστημα Υγείας στα πόδια του. Και με κατά προτεραιότητα διορισμούς και με περικοπή δαπανών, αλλά κυρίως καλύπτοντας δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Αυτό δεν παραγράφεται με τίποτα. Αυτό είναι ζήτημα αξιακό, είναι προτεραιότητα, είναι ταυτοτικό ζήτημα, είναι αυτά τα οποία εσείς ποτέ δεν θα τα κάνετε. Διότι είχατε δείξει τι θα κάνατε αμέσως προηγούμενα, όταν επί υπουργίας του κυρίου Αδώνιδος Γεωργιάδη τα είχατε διαλύσει όλα. Πηγαίνετε και κουβεντιάστε με ασθενείς, με πολίτες, με γιατρούς, για να σας το πιστοποιήσουν. Φαντάζομαι να μην πηγαίνετε μόνο σε ιδιωτικά νοσοκομεία, να έρχεστε σε επαφή και με δημόσια νοσοκομεία, να σας το πούνε.

Κατορθώσαμε μέσα σε μία ραγδαία μεταβαλλόμενη ενεργειακή αγορά, όπου έρχονται τα πάνω κάτω και δώσαμε ένα άλλο δείγμα γραφής, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων και ακούγοντας και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για τον «ελληνικό δρόμο» ανοίγματος της αγοράς, Αναφέρομαι στο παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όπου ενώ υπήρξε μία στρατηγική συμμαχία με έναν ενεργειακό κολοσσό, κινέζικης εταιρείας, ο δημόσιος χαρακτήρας παραμένει. Είναι αυτά τα οποία εσείς, όπως διαπίστωσα και σε αυτό το ερωτηματολόγιο που διανείματε, και από τις απαντήσεις των συνέδρων στο τελευταίο συνέδριό σας, θέλετε να τα αντιμετωπίσετε με έναν άλλο τρόπο. Αλήθεια, θα έλεγα αυτά αξίζει να τα επαναλαμβάνετε, να τα κάνετε σημαία σας. Να λέτε λοιπόν ότι τα σκουπίδια στους ΟΤΑ πρέπει να τα πάρουν ιδιώτες. Ότι θα πρέπει να καταργηθεί η κοινωνική ασφάλιση και ότι θα πρέπει να εξισωθεί με την ιδιωτική ασφάλιση. Ότι θα πρέπει να συρρικνωθεί το δημόσιο. Ότι τα δημόσια αγαθά δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτές είναι οι σημαίες σας, αυτή είναι ταυτότητά σας, αυτή είναι η νέα  προγραμματική σας πρόταση για το από δω και μπρος.

Κυρίες και κύριοι,

ο τρόπος που προσπάθησα, μέσα σε λίγα λεπτά προηγουμένως, να παρουσιάσω το τι είχε γίνει μέχρι τώρα, αναδεικνύουν τη δική μας σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα. Γι’ αυτό ποτέ εμείς δεν διεκδικήσαμε την πατρότητα του προγράμματος. Γι’ αυτό μιλήσαμε για αντιφάσεις, γι’ αυτό μιλήσαμε για δύσκολες συνθήκες, για καταναγκασμούς και για προσπάθεια δημιουργίας, όμως, συνθηκών που θα μπορέσουν στην από δω και πέρα φάση να μας κάνουν να απαλλαγούμε από μία σειρά λογικές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις αναγκαίες περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές που είναι απαραίτητες για να πιάσουμε τους στόχους. Αναφέρομαι στη μνημονιακή λογική, όπως αυτή επιχειρείται να εμπεδωθεί συνολικά στον τρόπο οργάνωσης του Κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το διάστημα που μας πέρασε, τον χρόνο που μας πέρασε, είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε αρκετά πράγματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μπορέσαμε, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ανταποκριθήκαμε με έναν αρκετά επαρκή τρόπο σε αιτήματα δήμων σε σχέση με ζημίες που έπαθαν από θεομηνίες, από καταστροφές. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα μεγέθη και τα νούμερα, τα ποσά που βγήκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατευθύνθηκαν σε αυτόν τον τομέα, για την απάντηση σε αυτές τις καταστάσεις.

Και κυρίως, μέσα από τον κατατεθειμένο Προϋπολογισμό κάνουμε πράξη μία δέσμευσή μας, από πέρσι, τις ίδιες μέρες. Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει μια μικρή αλλά εμφανή, ποιοτική και ποσοτική αύξηση των ποσών που δίνονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της τάξης του 5%.

Ταυτόχρονα, πέρα από αυτά που δαπανήθηκαν μέσω του Προϋπολογισμού, μπορέσαμε και κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις στα μικρά νησιά και τους ορεινούς δήμους μέσα από την έκτακτη επιχορήγηση την οποία θα την επαναλάβουμε και φέτος. Μπορέσαμε και δώσαμε Μέσα Ατομικής Προστασίας στους συμβασιούχους της καθαριότητας, αντί μόνο για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Επεκτείναμε τις κατηγορίες δικαιούχων για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Προχωρήσαμε στην υπογραφή, για πρώτη φορά  μετά από το 2009, Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης. Και, κυρίως, βάλαμε μπρος τον μεγάλο διαγωνισμό για τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Πάνω από 8.500 θέσεις εργασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έναν διαγωνισμό τον οποίο με κάθε τρόπο υπονομεύσατε, επιχειρήσατε να μην μπει μπρος. Προσπαθήσατε να «διασκεδάσετε» την κατάσταση, μάλιστα μας είπατε ότι θα πέσει στο κενό αυτή η προσπάθεια. Σήμερα αυτή προσπάθεια έχει μπει στην τελική της ευθεία.

Θέλω όμως,  σε αυτό το σημείο να αναφερθώ λίγο στους συναδέλφους του ΚΚΕ. Παρεξηγηθήκατε προχθές επειδή είπα ότι ήταν αντισυγκέντρωση η συγκέντρωση που κάνατε. Μία  συγκέντρωση όχι διαμαρτυρίας –  όπως αυτές που καλά κάνετε και εμείς έχουμε συμμετάσχει και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Είναι μέσα στο δημοκρατικό παιχνίδι να διαμαρτύρεσαι – μία συγκέντρωση η οποία ήθελε να ακυρώσει μία εκδήλωση διάλογου. Και την αποκαλέσατε φιέστα. Γιατί είναι φιέστα; Όταν για πρώτη φορά το μισό Υπουργικό Συμβούλιο πηγαίνει στην καρδιά της λαϊκής Δυτικής Αττικής και κάθεται επί δύο μέρες, συζητάει με φορείς,  με απλούς ανθρώπους και μιλάει για να αναδείξει τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν εδώ και δεκαετίες, είναι φιέστα αυτό; Αυτός ο διάλογος σας ενοχλεί και δεν είναι φιέστα το να μαζεύεις τρία πούλμαν ξενόφερτους φοιτητές και συνδικαλιστικά στελέχη απ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα για να έρθουν να καταλάβουν το χώρο;

Αυτά τα έχετε κάνει ποτέ στη συγκυβέρνηση Σαμαρά; Για πέστε μου. Πέστε μου μία φορά, μία φορά που το κάνατε αυτό. Καμία φορά. Τώρα βλέπω ότι υπάρχει μία ποιοτικά αναβαθμισμένη σχέση. Και  να σας πω και κάτι άλλο.  Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι συνδικαλιστές σας όταν έρχονται στο γραφείο μου, μού λένε ότι πρέπει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις μόνιμες θέσεις εργασίας; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Εδώ πρέπει κανείς να μιλήσει ξεκάθαρα. Ή θα έχει μόνιμους στην καθαριότητα ή θα υποστηρίζει την ομηρία των συμβασιούχων ή θα θέλει τους ιδιώτες.  Αυτά τα πράγματα, νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφή. Και χρωστάτε αυτές τις απαντήσεις, όχι απέναντι σε εμάς,  κυρίως στον κόσμο της εργασίας τις χρωστάτε αυτές τις απαντήσεις.  Δεν βρήκατε να πείτε τίποτα για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης που υπογράφτηκε για πρώτη φορά από το 2009.

Τα λέω αυτά διότι, πράγματι, αυτός ο δρόμος πολιτικά είναι ολισθηρός και απομονώνει μία ιστορική δύναμη της Αριστεράς κυρίως σε σχέση με τις αναφορές που θέλει η ίδια να έχει.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μας δόθηκε η δυνατότητα και προχθές,  στο συνέδριο της Δυτικής Αττικής, αλλά και σε όλα τα Περιφερειακά Συνέδρια, ουσιαστικά να αναδείξουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Μπορέσαμε και είδαμε πως αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, της «ισχυρής Ελλάδας» του 2003, του 2004, μπάζωνε  ρέματα, έχτιζε άναρχα τις πόλεις με τη βούλα της νομιμότητας, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τις τραγικές συνέπειες. Διότι αυτό που συνέβη στη Μάνδρα και αλλού, ευτυχώς όχι με τόσα θύματα, έχει πολιτικό «ονοματεπώνυμο». Έχει το «ονοματεπώνυμο» του δικού σας παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου των προηγούμενων δεκαετιών. Το οποίο έβλεπε μόνο το κέρδος, αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε συνέπειες. Κι έρχεστε σήμερα να μας εγκαλέσετε και να μας πείτε για διαρθρωτικές αλλαγές. Διαρθρωτικές αλλαγές ναι, αλλά ποιες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές; Διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτό που επιχειρήσατε στο παρελθόν ή αυτό που εισηγείστε τώρα; Πού ερχόσαστε ακόμη και τώρα, που έχουμε το επιτυχημένο μοντέλο της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και λέτε να ιδιωτικοποιηθούν και αυτά. Αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές προφανώς δεν τις θέλουμε. Έχουν ένα άλλο περιεχόμενο, μία άλλη οπτική για τα πράγματα, από τη δική μας.

 

Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε εξαντλητικά το επόμενο διάστημα και αυτή η νέα φάση ουσιαστικά θα αναδείξει τις νέες διαφορές. Θα θέσει σε όλο τους το μεγαλείο πλέον, καθώς έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση: ποιος τελικά, με ποιον τρόπο, υπόσχεται τι, στην Ελληνική κοινωνία. Η χρονιά που πέρασε αναμφισβήτητα είχε ένα θετικό πρόσημο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις – και θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με μεγαλύτερη άνεση με βάση και τις κυοφορούμενες αλλαγές στο θεσμικό της πλαίσιο –  το 2018 να είναι ακόμη πιο θετική αυτή η πορεία.

Σας ευχαριστώ».

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης απευθύνθηκε στον βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Θανάση Παφίλη, ως εξής:

«Κύριε Παφίλη. Πράγματι, εγώ θυμάμαι τις ελεγχόμενες και προσεκτικές διαμαρτυρίες σας. Όταν ο κόσμος πήγαινε στην Σταδίου, πηγαίνατε  από την Πειραιώς. Στις αντιμνημονιακές, μεγάλες διαδηλώσεις.  Εγώ σας έθεσα  4 – 5 ερωτήματα, αλλά αφήστε το αυτό τώρα.

Γιατί δεν τοποθετήστε πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα;

Τα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία, για πρώτη φορά, η κυβέρνησή μας  τα  επεξέτεινε και στους συμβασιούχους καθαριότητας, είναι κάτι θετικό ή όχι; Αν είναι θετικό, πέστε το στον κ. Πελετίδη στην Πάτρα να τα δίνει που αρνείται. Πέστε  στον κύριο Πελετίδη στην Πάτρα να τα δίνει. Τι να κάνουμε;

Η επέκταση λοιπόν για τα βαρέα και ανθυγιεινά και σε άλλες κατηγορίες είναι θετικό ναι ή όχι;

Και κάτι που το ξέχασα. Θα μπορούσα να το αναφέρω πριν, ξέχασα όμως να θέσω το ερώτημα. Για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τι λέτε; Διότι αυτό που άκουσα από τον εκπρόσωπό σας στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, αλλά και της ΚΕΔΕ,  είναι λέει ότι  αποτελεί άλλοθι. Από πότε λοιπόν, η δημοκρατία στις εκλογές, η απλή αναλογική, το πιο δημοκρατικό  σύστημα είναι άλλοθι;  Για τι πράγμα; Πάρτε θέση λοιπόν. Θα την υποστηρίξετε όταν θα έρθει εδώ πέρα; Τώρα τα υπόλοιπα αφήστε τα, είναι λόγια κι εντυπώσεις».

Δείτε την ομιλία και τη δευτερολογία του υπουργού Εσωτερικών:

Πηγή:aftodioikisi.gr

 

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οικογενειακά Επιδόματα: Ποιοι θα λάβουν σήμερα τα χρήματα
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ-Προκήρυξη μόνιμων στους δήμους: «Περιμένουμε το επίσημο αίτημα του ΥΠΕΣ»
Μενού