Τι αλλάζει στους μισθούς 5.000 εργαζομένων στα φαστ φουντ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 192

Ολική ανατροπή στους μισθούς των περίπου 5.000 εργαζόμενων στις οργανωμένες αλυσίδες γρήγορης εστίασης (ταχυφαγεία), ενδέχεται να επιφέρει διαιτητική απόφαση που έκρινε πως πρέπει να καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση που εφαρμόζεται ήδη στον κλάδο του επισιτισμού. 

Η απόφαση εκδόθηκε από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), έχει την ισχύ κλαδικής σύμβασης και οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις καθώς οι νέοι μισθοί εκκινούν από τα 657,70 ευρώ για τους διανομείς με πλήρες ωράριο και φθάνουν τα 940,76 ευρώ για τους αρχιμάγειρες. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) που υποστηρίζει πως δεν αποτελεί εργοδοτική οργάνωση και κατά συνέπεια δεν δεσμεύεται με την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία άσκησης έφεσηςκατά της απόφασης. Άλλωστε, το ισχύον από το 2014 θεσμικό πλαίσιο, δίνει τη δυνατότητα ακόμη και προσφυγής στην τακτική δικαιοσύνη. Στην πράξη, η απόφαση που αφορά την περίοδο από 29.03.2017 έως 29.03.2018 θα παραμείνει “παγωμένη” για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι νατελεσιδικήσει.

Θεωρείται όμως σημαντική, με δεδομένο ότι η λειτουργία του ΟΜΕΔ έχει τεθεί υπό εξέταση, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως αμέσως μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου, προτίθεται να επαναφέρει τις παγωμένες διατάξεις για την επεκτασιμότητατων κλαδικών συμβάσεων και την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) που ήδη κατέθεσε την διαιτητική απόφαση στο υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι οι εργοδότες “έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρουςαμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορυθμισμένου επισιτιστικού τομέα” και υποστηρίζουν ότι απερρίφθησαν οι ισχυρισμοί του ΣΕΠΟΑ ότι δεν αποτελούν εργοδοτική οργάνωση.
Αναλυτικά, η τριμελής επιτροπή διαιτησίας, η οποία αναδείχθηκε με κλήρωση και αποτελούνταν από τους διαιτητές Δ. Βερβεσό, Μ. Καζιτώρη και Κ. Κρεμαλή, αφού έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων ότι:
Α) ο όρος “εργοδοτική οργάνωση” κατά το άρθρο 10 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 87/1948 σημαίνει πάσα οργάνωση εργοδοτών ή εργαζομένων σκοπός της οποίας είναι η παραγωγή και προάσπιση των συμφερόντων εργοδοτών και εργαζόμενων, ανεξαρτήτως οργανωτικής ή νομικής μορφής,
Β) ο κλάδος επισιτισμού και εν προκειμένω των ταχυφαγείων, αλλά και των καφέ μπαρ και ξενοδοχείων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα,
γ) στον κλάδο υφίσταται ήδη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας
και δ) νέες επιχειρηματικές συσσωματώσεις που αναπτύσσονται από διάφορες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δεν δημιουργούν αυτοδίκαια νέο κλάδο οικονομίας,
έκρινε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η σύμβαση που ορίζει μισθούς για παράδειγμα στους αρχιμάγειρες 940,76 ευρώ, στους ψήστες 667,52 ευρώ, στους αποθηκάριους 672,44 ευρώ, στους πωλητές – ταμίες 680,35 ευρώ, στους μπάρμαν 745,24 ευρώ και στους διανομείς (με πλήρη απασχόληση) 657,70 ευρώ. Να σημειωθεί ότι εξακολουθούν και ισχύουν και τα επιδόματα, ενώ ειδικά για τους διανομείς εκτός από το επίδομα γάμου (10% επί του βασικού) και των τριετιών (10% επί του βασικού και μέχρι τρεις τριετίες) ισχύει και επίδομα 10% λόγω ιδιαίτερων συνθηκών. Να σημειωθεί τέλος, ότι οι μισθοί των σερβιτόρων ορίζονται με το νόμο 2224 του 1994.

Πηγή

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΑΣΕΠ 3Κ/2018: Απαντήσεις σε δέκα γρίφους
Προηγούμενο άρθρο
Απίστευτα χαράτσια ή ταλαιπωρία: Δίκοπο μαχαίρι στα αναδρομικά των συντάξεων
Μενού