Μόνο για ένα χρόνο το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα 33 νησιά

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 157

Με… καθυστέρηση ενός έτους θα αυξηθούν τελικά οι συντελεστές ΦΠΑ σε 33 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή την τροπολογία με την οποία προβλέπεται για τα συγκεκριμένα νησιά η αναστολή της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ μέχρι τις 31-12-2017.

Ετσι τα νησιά στα οποία θα αυξηθεί σημαντικά ο ΦΠΑ και θα πυροδοτήσει πρωτοφανείς ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης θα είναι από την 1η-1-2017 μόνο 21, τα 14 εκ των οποίων Κυκλαδονήσια.

H τροπολογία

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν χθες το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν μέχρι τις 31-12-2017 στα επίπεδα του 4%, του 9% και του 17%, τα οποία είναι μειωμένα κατά 30% σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δηλαδή στα νησιά αυτά οι συντελεστές ΦΠΑ δεν θα αυξηθούν στο 6%, στο 13% και στο 24% από την 1η-1-2017, αλλά από την 1η-1-2018.
Στα νησιά που γλιτώνουν για όλο το 2017 από τη σημαντική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ περιλαμβάνονται η Λέσβος, η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Χίος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Σάμος, η Ικαρία, η Κως, η Κάλυμνος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελλόριζο (βλ. αναλυτικά σχετικό πίνακα).
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι στα συγκεκριμένα νησιά οι πολίτες θα γλιτώσουν το έτος 2017 από ανατιμήσεις-φωτιά σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Από την 1η-1-2018 όμως οι ανατιμήσεις θα κάνουν κανονικά την εμφάνισή τους στην καθημερινότητα και των πολιτών των συγκεκριμένων νησιών.

Τσουνάμι

Εν τέλει από την 1η-1-2017 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ θα καταργηθούν μόνο σε 21 νησιά του Αιγαίου, από τα οποία τα 14 ανήκουν στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Στα νησιά αυτά από την 1η-1-2017:

* Θα αυξηθεί από 4% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ στα φάρμακα, στα παιδικά εμβόλια, στα βιβλία, στα περιοδικά και τις εφημερίδες, με συνέπεια τα προϊόντα αυτά να ανατιμηθούν περίπου κατά 2%.

* Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή στα νωπά κρέατα, στα ψάρια, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, στα δημητριακά, στα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, στο ελαιόλαδο, στα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στα φυσικά νερά, στα φαρμακευτικά προϊόντα, στα είδη και τις συσκευές ορθοπαιδικής, στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
Τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν τουλάχιστον κατά 3,7% στα συγκεκριμένα νησιά.

* Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering και αποχέτευση.
Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6%.

* Θα εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων δεδομένου ότι από την 1η-1-2017 στα προϊόντα αυτά, εκτός από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 17% στο 24%, θα αυξηθούν και οι συντελεστές των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Ειδικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, από την 1η-1-2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Συνυπολογιζόμενης και της αύξησης του ΦΠΑ από το 17% στο 24% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από τις παραπάνω αυξήσεις στους ΕΦΚ, οι επιπτώσεις στις λιανικές τιμές στις οποίες θα πωλούνται τα καύσιμα στα 21 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-207 θα είναι οι εξής:

– αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 8,5-9 λεπτά το λίτρο,

– αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης τουλάχιστον κατά 12-13 λεπτά το λίτρο,

– αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης τουλάχιστον κατά 15 λεπτά το λίτρο!

* Θα αυξηθούν σημαντικά και οι λιανικές τιμές πώλησης του καφέ, δεδομένου ότι στο προϊόν αυτό από την 1η-1-2017 θα επιβάλλεται και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό! Ειδικότερα, από το επόμενο έτος προβλέπεται ότι θα επιβληθεί φόρος στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Η επιβολή του φόρου αυτού, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 9% στο 13% στα 54 νησιά του Αιγαίου, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις πάνω από 20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ στα συγκεκριμένα νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν ήδη καταργηθεί από 1ης-10-2015 στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο και από την 1η-6-2016 στα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων
Προηγούμενο άρθρο
Απο τον Ιανουάριο οι μειώσεις μισθών μέσω εισφορών στο Δημοσίου
Μενού