Έκαναν… «φαρμάκι» τον καφέ – Αύξηση 20% λόγω ΕΦΚ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 196

Στο κλείσιμο εκατοντάδων μικρών καφεκοπτείων, αλλά και στη ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου αναμένεται να οδηγήσει η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εισπράξει έσοδα ύψους 62 εκατ. ευρώ επιβάλλει ΕΦΚ ύψους 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του προϊόντος, 3 ευρώ ανά κιλό στον επεξεργασμένο καφέ και 2 ευρώ ανά κιλό στον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ.

Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής της Ενωσης Καφεκοπτών Κατσαντά, κ. Δημήτρης Τσακαλίδης, η επιβολή του ΕΦΚ οδηγεί σε αύξηση κατά 80% του κόστους εισαγωγής και παρασκευής του ελληνικού καφέ για τις βιοτεχνίες και τα καφεκοπτεία. «Το κόστος εισαγωγής μέχρι σήμερα ήταν 2,8 ευρώ ανά κιλό για τον ωμό καφέ και με την επιβολή του ΕΦΚ αυξάνεται στα 4,8 ευρώ ανά κιλό. Παράλληλα, οι εισαγωγείς θα πρέπει να διαθέσουμε τα διπλάσια κεφάλαια για να εισάγουμε την πρώτη ύλη. Για παράδειγμα, αν τώρα χρειαζόμαστε 6 εκατ. ευρώ για να εισάγουμε 250 κοντέινερ καφέ κατ’ έτος, με τον Ειδικό Φόρο θα πρέπει να πληρώνουμε 101-112 εκατ. ευρώ για τις ίδιες ποσότητες», δηλώνει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο κ. Τσακαλίδης.

Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι η κατανάλωση θα κάνει βουτιά της τάξεως του 50% με αποτέλεσμα να μειωθεί ο κύκλος εργασιών καφεκοπτείων και βιοτεχνιών του κλάδου, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο. Σημειώνεται ότι στον κλάδο επεξεργασίας καφέ δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.000 εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι δύο μεγάλες πολυεθνικές Nestlé και Sara Lee, ενώ οι εισαγωγές ωμού καφέ αγγίζουν τους 25.000 τόνους ετησίως.

Στο μεταξύ, παράγοντες της αγοράς καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς το Φύλλο της Κυβερνήσεως περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες όλες οι βιοτεχνίες και τα καφεκοπτεία υποχρεούνται να δηλώσουν τα αποθέματά τους ώστε να επιβληθεί αναδρομικά ΕΦΚ, ωστόσο εξαιρεί από τη φορολόγηση των αποθεμάτων τα σούπερ μάρκετ.

Σε ό,τι αφορά στον τελικό καταναλωτή, η επιβάρυνση στον επεξεργασμένο καφέ που πωλείται στα καταστήματα λιανικής υπολογίζεται στο 20%-25%. Ετσι, αν η συσκευασία των 100 γραμμαρίων ελληνικού καφέ πωλείται σήμερα έναντι 1,20 ευρώ, με την επιβολή του ΕΦΚ η τιμή του θα ανέλθει στο 1,50-1,55 ευρώ. Αντίστοιχα, συσκευασμένος καφές του κιλού από τα 12 ευρώ θα αυξηθεί στα 15 ευρώ.

Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση στα σημεία εστίασης και στις καφετέριες, καθώς η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον της τάξεως των 0,10 ευρώ ανά φλιτζάνι. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλίδη, ο επιχειρηματίας που πουλά για παράδειγμα τον καφέ στην τιμή του 1 ευρώ θα αναγκαστεί να τον αυξήσει κατά 10 λεπτά, ενώ αυτός που τον πουλά 3 ευρώ ενδεχομένως να απορροφήσει την αύξηση.

Σε ό,τι αφορά στην αξία των εισαγωγών καφέ στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, είναι διαρκώς ανοδική. Το 2015 άγγιξε τα 274 εκατ. ευρώ έναντι 243,3 εκατ. ευρώ το 2014 και 229,8 εκατ. ευρώ το 2013.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΙΟΒΕ: Θα χαθούν 10.700 θέσεις εργασίες από την αύξηση στα καύσιμα
Προηγούμενο άρθρο
«Τσουνάμι» φόρων και εισφορών θα πλήξει την αγορά
Μενού