Παραδέχονται τις αυξήσεις-φωτιά: Τι απαντά το υπουργείο για το χαράτσι στα καύσιμα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 134

«Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επηρεάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 3,7 λεπτά του ευρώ για τις βενζίνες, 10 λεπτά για το πετρέλαιο κίνησης και 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης», όπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Εκτιμώντας, ωστόσο, πως η αγορά δείχνει να απορροφά μέρος των αυξήσεων αυτών. Βάσει των πρώτων διαθέσιμων στοιχείων, τα ποσοστά απορρόφησης είναι μεγαλύτερα στο πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα για την αγορά των καυσίμων το υπουργείο επισημαίνει πως η τιμή του αργού πετρελαίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης διεθνών χρηματιστηρίων. Προσθέτοντας πως σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού διηπειρωτικού χρηματιστηρίου (ICE) ο χρηματιστηριακός δείκτης του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ μέσα στο 2016 σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί μετά το 2009. Από τις 30 Νοεμβρίου, μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 25%, προσεγγίζοντας υψηλά 18 μηνών.

Ακόμη, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, η διαπραγμάτευση της τιμής του αργού πετρελαίου εκτελείται σε δολάρια Αμερικής. Επομένως, οι τιμές αργού πετρελαίου που προμηθεύονται τα διυλιστήρια στην Ελλάδα, επηρεάζονται και από την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 3% το 2016, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο 3μηνο του έτους (πτώση πάνω από 7%), εξαιτίας των προβλέψεων για σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, επηρεάζοντας αναλόγως στην ευρωπαϊκή αγορά τις διεθνείς τιμές του αργού. Η αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου σε όρους ευρώ το τελευταίο έτος είναι της τάξης του 60% και ανέρχεται στα 12,9 λεπτά του ευρώ.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Έρχονται ρυθμίσεις δανείων 10 – 15 δισ. ευρώ από τις τράπεζες το 2017
Προηγούμενο άρθρο
Ποιοι είναι οι χαμένοι και οι κερδισμένοι για την καταβολή του εφάπαξ το 2017
Μενού