Ευρω-λύση για τα κόκκινα δάνεια

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 174

Τη δημιουργία ευρωπαϊκής «bad bank», για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης, προωθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Ο νέος φορέας θα αναλάβει να αγοράσει δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ στην πραγματική τους αξία, με εγγύηση των κρατών.

 Έρχεται η πανευρωπαϊκή bad bank. Η απειλή των κόκκινων δανείων δεν αφορά πλέον μόνον τις εύθραυστες οικονομίες του Νότου -Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία-, αλλά φαίνεται ότι γίνεται ορατή και για τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο όγκος των καθυστερούμενων δανείων ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, που θα διευκολύνει τη διαχείριση των πάνω από 1 τρισ. ευρώ κόκκινων δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει να αγοράσει δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ στην πραγματική τους αξία. Τα κράτη που θα συμμετέχουν στη δημιουργία του οργανισμού αυτού θα δίνουν εγγυήσεις προκειμένου οι τράπεζες να πωλήσουν τα «κόκκινα» χωρίς να «χτυπηθούν» οι ισολογισμοί τους.

Το σχέδιο το χαιρέτισε με ενθουσιασμό ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως «η συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής bad bank για την απορρόφηση του τεράστιου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι ένα πολύτιμο βήμα για τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης».

Οι Ελληνες τραπεζίτες προς το παρόν κρατούν «μικρό καλάθι», καθώς, όπως λένε, η ανακοίνωση του σχεδίου της ΕΒΑ απέχει πολύ από την υλοποίησή του και ακόμα συμπληρώνουν πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει σειρά ενεργειών ώστε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που ήταν συνολικού ύψους 108 δισ. ευρώ πέρυσι τον Σεπτέμβριο, να έχουν υποχωρήσει κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Οπως αναφέρει στο «Εθνος» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, «οι χώρες που θα εγγυηθούν για τη χρηματοδότηση του οργανισμού θα έχουν για τις τράπεζές τους οφέλη από δύο πλευρές: Πρώτον, από τις πωλήσεις των δανείων θα αποκτήσουν ρευστότητα, την οποία θα μπορέσουν να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, θα μειώσουν τις κεφαλαιακές τους υποχρεώσεις σε εποπτικά κεφάλαια».

Ο Νότος
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της EBA, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα τώρα με όσα μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο Reuters, o κ. Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τα σχέδια της EBA, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για στήριξη της νέας πανευρωπαϊκής οντότητας από τα ευρωπαϊκά κράτη.

«Πιθανότατα θα χρειαστεί να αναλάβει κάποιον ρόλο ο δημόσιος τομέας», σημείωσε, προσθέτοντας πως η νέα οντότητα θα έχει ως στόχο την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 250 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ακόμα πως τα σχέδια της EBA δεν προβλέπουν τον διαμοιρασμό του τραπεζικού ρίσκου μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΒΑ, Aντρέα Ενρία, παρουσίασε σχέδια για το πώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να πουλήσουν ορισμένα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε μια «εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού».

Τα δάνεια θα αγοράζονται από την bad bank στην «πραγματική οικονομική τους αξία», ύστερα από due diligence. Στη συνέχεια θα πρέπει τα δάνεια να πωλούνται σε αυτή την τιμή μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Ωστόσο η EBA δεν έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει από μόνη της τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank. Για να υλοποιηθεί, λοιπόν, το συγκεκριμένο εγχείρημα, θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από τον δημόσιο τομέα.

«Είναι χρήσιμη κάποιου είδους κρατική παρέμβαση για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ενρία. Να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία μιας τέτοιας δευτερογενούς αγοράς απαιτούνται κάποιοι δημόσιοι πόροι, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ζήτημα είναι η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, ώστε τα δάνεια να μην αγοράζονται σε πολύ χαμηλή τιμή και οι τράπεζες εγγράφουν μεγάλες ζημιές.

Για παράδειγμα, για ένα δάνειο 100 ευρώ, που η τράπεζα έχει πάρει προβλέψεις 60 ευρώ, αν το δάνειο πωληθεί κάτω από τα 40 ευρώ, η διαφορά είναι η ζημία που θα γράψει στα βιβλία της η τράπεζα. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τα κράτη που θα συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή bad bank να δίνουν εγγυήσεις ώστε τα «κόκκινα» να αγοράζονται στην πραγματική τους αξία.

Κύκλοι της αγοράς, με καλή γνώση του θέματος, σχολίαζαν πως με δεδομένο ότι η Γερμανία παγίως αντιτίθεται σε ό,τι συνιστά τραπεζικό ρίσκο -καθώς οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι που επιβαρύνονται περισσότερο για τη διάσωση των τραπεζών-, γίνεται κατανοητό πως το εγχείρημα είναι επιθυμητό να υιοθετηθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές.

 

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ποιοι γλιτώνουν δύο «κόφτες» εάν βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2017
Προηγούμενο άρθρο
Μειωμένη σύνταξη πριν τα 62 σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες
Μενού