Έως 30 ευρώ το μήνα θα χάσουν 200.000 συνταξιούχοι από τις επικουρικές

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 157

Απώλειες από 5 έως 30 ευρώ τον μήνα θα έχει η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα υποστούν από το 2019 μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει ότι στο πλαφόν του 18% θα συνυπολογιστούν και οι περικοπές που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016.

Οι τελικές διατάξεις του σχεδίου νόμου με το οποίο θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανεις΄των καθορίζουν επίσης τον τρόπο που θα επιβληθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις εφόσον προκύπτουν προσωπικές διαφορές, όσο και το πώς θα αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναλυτικά θα προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων. Στις περιπτώσεις που προκύπτουν θετικές προσωπικές διαφορές, ήτοι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που αντιστοιχεί στον νέο τρόπο υπολογισμού, από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα υπάρξουν περικοπές.

Συνολικά η μείωση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 18% της κύριας σύνταξης.

Αντίστοιχα, για τις επικουρικές συντάξεις που ακόμη υπάρχουν προσωπικές διαφορές – περίπου 200.000 -σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών- η σχετική διάταξη θα αναφέρει ότι στο πλαφόν του 18% θα συμπεριλαμβάνονται και τυχόν μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2016.

Έτσι εάν για παράδειγμα σε μία επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ η προσωπική διαφορά είναι 50 ευρώ και από αυτήν κόπηκαν τον Ιούλιο του 2016 τα 30 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2019 θα κοπούν άλλα 6 ευρώ, ώστε το συνολικά να έχουν κοπεί το 18% της συνολικής επικουρικής.

Στο επίμαχο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται επίσης διάταξη που θα προβλέπει το «πάγωμα» των συντάξεων από το 2019 έως το 2021.

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Έλληνες γιατρούς ζητούν 30 κορυφαίες ιατρικές σχολές στο εξωτερικό
Προηγούμενο άρθρο
Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα
Μενού