Τουρισμός: Έπεσαν οι εισπράξεις, ανέβηκε η απασχόληση

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 154

Σε λοκομοτίβα ανάπτυξης και απασχόλησης αναδεικνύεται ο τουρισμός για μια ακόμη χρονιά. Μολονότι κινήθηκαν πτωτικά τα έσοδα στον ελληνικό τουρισμό το 2016 σε αντιδιαστολή με τον αριθμό των αφίξεων η απασχόληση στα ξενοδοχεία σημείωσε άνοδο κατά 3,9%.

Ταυτόχρονα βελτιούμενο βαίνει διαρκώς το επίπεδο της υποδομής φιλοξενίας της χώρας δεδομένου ότι τα 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεία αποτελούν πλέον το 42,3% του συνόλου της δυναμικότητας των μονάδων της Ελλάδας. Την ίδια ώρα σε «χαμηλά νερά» κινούνται και τα έσοδα του α’ τριμήνου του 2017 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μέγεθος που δικαιολογείται από το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών έπεσε τον Απρίλιο αντί τον Μάρτιο πέρυσι.

Τη συνεχή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας διαπιστώνει η ετήσια μελέτη του ΙΤΕΠ που αποτελεί όργανο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες αποτελούν όπως προαναφέρθηκε το 42,3% του συνόλου της συνολικής δυναμικότητας, ενώ αντίστοιχα διαρκώς πέφτει ο αριθμός των 1 και 2 αστέρων ξενοδοχείων της Ελλάδας.

Παράλληλα, η μελέτη του ΙΤΕΠ που παρουσιάσθηκε χθες επισημαίνει ότι «ελληνικό ξενοδοχείο είναι το μικρό ξενοδοχείο», αφού το μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στη χώρα μας ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια.

Οπως καταγράφει η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου, το ελληνικό ξενοδοχείο, εν μέσω κρίσης, αποτελεί σταθερή
πηγή απασχόλησης και παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του τουρισμού πέρυσι, το ποσοστό απασχόλησης ανέβηκε κατά 3,9% σε σχέση με το 2015. Συγχρόνως το ποσοστό των απασχολούμενων γυναικών στα ξενοδοχεία προσεγγίζει το 57% στο σύνολο του εργαζομένων, αποτέλεσμα που καταδεικνύει ότι ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης.

Αναλύοντας την εικόνα των τουριστικών διανυκτερεύσεων, το 2016 καταγράφεται για μια ακόμη χρονιά υψηλή εποχικότητα στην τουριστική ζήτηση, αποτελώντας για μια ακόμη χρονιά κυρίαρχο δομικό πρόβλημα και μόνιμη παθογένεια στον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και των ξενοδοχείων.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, παρουσιάζοντας τη μελέτη, τόνισε ότι το Νότιο Αιγαίο αποτελεί τον πρωταθλητή σε αρκετές κατηγορίες του ξενοδοχειακού προϊόντος της χώρας. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης του ΙΤΕΠ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση στις υποδομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, διαθέτοντας 2.068 μονάδες και 99.700 δωμάτια. Σημειώνεται ότι το Νότιο Αιγαίο είναι πρώτο τόσο σε 5 αστέρων ξενοδοχεία, τα οποία ανέρχονται σε 144 όσο και σε αριθμό εργαζομένων που άγγιξαν τους 35.915 το 2016.

Εσοδα

Εν τω μεταξύ πτώση κατέγραψαν τα έσοδα στον τουρισμό το πρώτο 3μηνο του 2017 σε σχέση με το περυσινό αριθμητικό μέγεθος που ενδέχεται να αλλάξει εξ αιτίας του Πάσχα των Καθολικών που έπεσε φέτος τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συρρικνώθηκε κατά 8,1% μέσα στον Μάρτιο, ενώ σε επίπεδο τριμήνου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο -3,2%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, μείωση κατά 7,8% κατέγραψαν τον Μάρτιο του 2017 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 203 εκατ. ευρώ, έναντι 221 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Πτώση κατά 33% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές. Κατά την ΤτΕ η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην καθίζηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,1%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε μικρή μόνο μείωση κατά 0,2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 3,9% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 18,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 140 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 83,5% έναντι πλεονάσματος 76 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της πτώσης των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 90 εκατ. ευρώ ή 19,4%, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 26 εκατ. ευρώ ή 4,8%. H πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 1,8% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 3,2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 2,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 13,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 κινήθηκαν καθοδικά κατά 9,1% και διαμορφώθηκαν στα 100 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 επίσης μειώθηκαν κατά 7,4%. Οσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 6,8% και διαμορφώθηκαν στα 18 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία επίσης μειώθηκαν κατά 11% και διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 62,3% παρουσίασαν και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 10,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία (απόρροια και της καθυστέρησης προβολής της χώρας από τον ΕΟΤ στη ρωσική αγορά το 2017) οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Προκηρύξεις για θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Τελευταία Ενημέρωση 25/5/2017)
Προηγούμενο άρθρο
Προϋπολογισμός: Τρύπα 827 εκατ. ευρώ στα προσδοκώμενα έσοδα
Μενού