5 μεγάλα ψέματα που μπορούν να καταστρέψουν την καριέρα μας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 169

Οι άνθρωποι είμαστε πολύ εύκολοι στο να λέμε ιστορίες στους εαυτούς μας. Αυτή η φωνή που ακούμε στο κεφάλι μας αναπαράγει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αφηγήσεις τόσο συχνά που αρχίζουμε πραγματικά να τις πιστέψουμε μετά από λίγο. Να ζούμε σε κάτι που έπλασε ο νους μας και που μπορεί να αντανακλά τις γενικότερες απόψεις για ένα θέμα και όχι τη δική μας πλευρά. Για αυτόν τον λόγο η Theresa Sullivan, που είναι ειδική στο να συνδέει επαγγελματίες με τους πραγματικούς τους στόχους, μας βοηθά να μάθουμε ποια μεγάλα ψέματα που είπαμε ή που θα πούμε μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στην καριέρα μας και κατά συνέπεια στη ζωή μας.

1. Δεν έχω βρει το πάθος μου.
Αυτό τείνει να είναι μια δικαιολογία. Για σκεφτείτε λίγο. Αν αδειάσετε το μυαλό σας και αφήσετε την καρδιά να μιλήσει, ποια είναι η πρώτη δουλειά που σας έρχεται στο μυαλό; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να το κάνετε καλύτερα από τους άλλους. Μήπως ήδη βρήκατε το πάθος σας και φοβάστε να το παραδεχτείτε; Πάντως, μην ψεύδεστε! Αντ’αυτού αλλάξτε το “δεν έχω βρει το πάθος μου” με το “υπάρχουν πολλά πράγματα που αγαπώ να κάνω”.

2. Δουλεύω σε μια δουλειά που δεν μου αρέσει για να βγάζω απλά χρήματα.
Η μόνη δουλειά στον πλανήτη που σας δίνει χρήματα είναι αυτή; Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες που θα σας κάνουν να νιώθετε πιο όμορφα. Στην Ελλάδα ίσως δεν ακούγονται όμορφα οι δυο προηγούμενες προτάσεις. Κατανοητό. Μπορείτε, όμως, παράλληλα με την άσχημη δουλειά που κάνετε να ψάχνετε για κάτι καινούριο. Αντί να λετε λοιπόν “δεν μπορώ να αφήσω μια δουλειά που δεν μου αρέσει” πείτε “δεν μπορώ να μείνω σε μια δουλειά που δεν μου αρέσει” και κυνηγήστε το.

3. Είναι πολύ αργά να αλλάξω κατεύθυνση τώρα.
Πόσα χρόνια πιστεύετε ότι έχετε ακόμα διαθέσιμα για εργασία; Πολλαπλασίασε τα επί 8.765 ώρες που έχει το έτος και θα δείτε ότι υπάρχει χρόνος. Ο Malcolm Gladwell στο βιβλίο του “Outliers” λέει πως μπορείς να γίνεις καλός σε αυτό που θέλεις με κάποια ικανότητα και 10.000 ώρες πρακτικής. Ο χρόνος αυτός θα περάσει θέλετε δεν θέλετε. Γιατί να μην τον κάνετε λίγο πιο χρήσιμο; Αντί να πείτε “είναι αργά…” πείτε”το ταξίδι των 1000km αρχίζει από το πρώτο βήμα”.

4. Η προσωπική μου χαρά πάει δεύτερη. Έχω μια οικογένεια τώρα.
Η οικογένεια και γενικά οι σχέσεις βασίζονται στην αλληλοεκτίμηση και στον αλληλοσεβασμό. Το να δώσετε βαρύτητα στον εαυτό σας για να πετύχετε τους στόχους σας δεν είναι εγωισμός. Τα παιδιά σας θα το πάρουν ως καλό παράδειγμα… Πάντως μην λέτε αυτό το ψέμα γιατί σας καθυστερεί από το να κάνετε μεγάλα πράγματα. Το “τα όνειρα μου είναι εγωισμός” μπορεί εύκολα να γίνει “δείχνω στα παιδιά μου ότι ζω μια ολοκληρωμένη ζωή εμπλουτίζοντας τη δική τους”.

5. Μισώ τη δουλειά μου τώρα αλλά θα χαρώ όταν πάρω αύξηση, προαγωγή κλπ.
Αυτό θα σας κάνει πραγματικά χαρούμενους για πολύ καιρό; “Το μέλλον δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να βάλεις τις χαρούμενες μέρες” είπαν οι Dave Matthews Band και είχαν δίκιο. Αν δεν είστε τώρα χαρούμενοι, αν δεν βρείτε μια λύση στο παρόν σας τότε οι ευτυχισμένες μέρες του μέλλοντος δεν θα είναι βέβαιες. Η χαρά δεν διαρκεί πολύ όταν βασίζεται σε ευκαιριακά πράγματα. Το “θα χαρώ όταν πάρω…” αλλάξτε το σε “Μπορώ να είμαι χαρούμενος τώρα με….”.

Ανακαλύψτε την αλήθεια σας και κάντε τη ζωή σαςκαλύτερη όσο μπορείτε. Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα ψέματα. Όλα κάνουν το κακό τους!

 

 

Πηγή:semifind.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πείτε όχι σε αυτές τις έξι καταστάσεις και δείτε την προσωπική και εργασιακή σας ζωή να βελτιώνεται άμεσα!
Προηγούμενο άρθρο
Αυτές είναι οι ανατροπές στα εργασιακά μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Μενού