Πρόσθετα μέτρα, πρόσθετοι φόροι

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 215

Το success story που φιλοτέχνησε το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, κατέρρευσε μέσα σε λίγα 24ωρα.

Οχι μόνο στο θέμα των επενδύσεων, όπου η εικόνα του πρωθυπουργού αποδομήθηκε από τα εμπόδια που βάζουν υπουργοί του σε μεγάλες επενδύσεις. Αλλά και από το γεγονός ότι χθες κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου δεν απέκλεισε τη λήψη έκτακτων μέτρων το 2018 εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το πλεόνασμα θα πρέπει να υπερβεί το 1,75% και να διπλασιαστεί την επόμενη χρονιά. Ομως τα έσοδα του πρώτου οκταμήνου του έτους εμφανίζουν υστέρηση έναντι των στόχων ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται μέσω μιας πρωτοφανούς στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο. Προμηθευτές δεν εξοφλούνται, συντάξεις δεν απονέμονται, εφάπαξ δεν χορηγούνται. Ετσι, το πλεόνασμα που παρουσιάζεται είναι τεχνητό και, κατά συνέπεια, δεν είναι βιώσιμο. Αυτό αποδεικνύεται και από το ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. τον περασμένο Ιούλιο, γεγονός το οποίο παραπέμπει στην εποχή της αρχής της κρίσης και όχι στη λήξη της.

Το ζήτημα είναι ότι τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών περιστρέφονται και πάλι γύρω από την αύξηση των φόρων και τα τεκμήρια διαβίωσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι φορολογούμενοι και όσοι έχουν σήμερα ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα, όπως ανέδειξε χθες ο Ελεύθερος Τύπος.

Καμία σκέψη δηλαδή δεν υπάρχει για μείωση της κρατικής σπατάλης που διογκώνει το δημόσιο τομέα και συντηρεί το πελατειακό σύστημα με διορισμούς ημετέρων, υπερωρίες και αμοιβές σε ημετέρους. Ο πρωθυπουργός από τη μία αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων με τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και από την άλλη προστατεύει το κομματικό κράτος επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους πολίτες.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
11 άτομα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας
Προηγούμενο άρθρο
Εργάνη: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 οι νέες θέσεις μισθωτής εργασίας
Μενού