Αγώνας δρόμου για την έκδοση συντάξεων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 157

Έκκληση προς τους αρμόδιους υπαλλήλους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να εργαστούν και τα Σαββατοκύριακα έως τις 17 Δεκεμβρίου απευθύνει για άλλη μια φορά η διοίκηση του ταμείου, προκειμένου να εκδοθεί σημαντικός όγκος αιτήσεων συνταξιοδότησης έως το τέλος του χρόνου. Η πρόσκληση για εργασία πέραν του νόμιμου ωραρίου είναι προαιρετική, όπως έγινε και το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου.

Τηρώντας τν προγραμματισμό που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, κι παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε να δοθεί λύση για την έκδοση των συντάξεων χηρείας, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης στοχεύει στην πραγματοποίηση μιας εμβόλιμης πληρωμής συντάξεων στις 28 Νοεμβρίου, και τουλάχιστον άλλη μία εντός του Δεκεμβρίου.

Συνολικά, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους συνταξιούχους τους, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, κατατάσσονται πρώτες και με διαφορά μεταξύ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (συνολικά 4,49 δισ. ευρώ), καθώς εκτιμώνται σε 1,14 δισ. ευρώ. Οι οφειλές αυτές αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τόσο του ΕΦΚΑ όσο και του ΕΤΕΑΕΠ για τον κλάδο του εφάπαξ και έως τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαν εξοφληθεί μόλις 323 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, από το 1,14 δισ. ευρώ, σχεδόν τα μισά, 580 εκατ. ευρώ αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες, οφειλές για κύριες συντάξεις ενώ τα υπόλοιπα 560 εκατ. ευρώ αφορούν εφάπαξ παροχές. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι έως τις 31/6/2018 θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ (περίπου 52.000) αλλά και κύριων συντάξεων (περίπου 110.000 εκ των οποίων 40.400 προσωρινές).

Σημαντική ώθηση στην έκδοση νέων συντάξεων θα δώσει η αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας και η έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου, καθώς χιλιάδες υποθέσεις είχαν με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας “παγώσει”, λόγω των πολύ χαμηλών ποσών που έδιναν στους δικαιούχους. Πλέον, με την θεσμοθέτηση του κατώτατου ορίου στις συντάξεις χηρείας (360 ευρώ το μήνα για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20), ξεκίνησε η έκδοση των αιτήσεων για θανάτους που συντελέστηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016.

Στον αντίποδα, μπλοκαρισμένες παραμένουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση, καθώς ακόμη τα πληροφοριακά συστήματα του ενιαίου Φορέα δεν είναι ικανά να “παραμετροποιήσουν” την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στη νέα προτροπή – πρόσκληση για εργασία το Σαββατοκύριακο, κάνουν λόγο για αποποίηση από πλευράς της διοίκησης και μετάθεση των ευθυνών στους εργαζόμενους αλλά και για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, κυρίως των υποψήφιων συνταξιούχων.

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αχτσιόγλου: Το 32% του πληθυσμού θα λάβει το κοινωνικό μέρισμα
Προηγούμενο άρθρο
Ολες οι ηλικίες συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους στα Ειδικά Ταμεία
Μενού