Εκπαίδευση προσωπικού. Δεν είναι έξοδο. Είναι επένδυση.

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 195

Με αφορμή το ζήτημα της εκπαίδευσης του προσωπικού, ένας οικονομικός διευθυντής απευθύνθηκε στο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που εργάζονταν, ρωτώντας τον «Τι θα γίνει αν επενδύσουμε στην εκπαίδευσή τους και μετά φύγουν από την εταιρεία;». Η απάντηση του διευθύνοντα συμβούλου, αποστομωτική. «Τι θα γίνει αν δεν το κάνουμε και μείνουν;». Μπήκατε σε σκέψεις; Ας ξεκαθαρίσουμε μαζί τα πράγματα.

Οι άνθρωποι μίας επιχείρησής αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο για την πορεία και εξέλιξή της και είμαι σίγουρος πως με το ίδιο ενδιαφέρον που ένας επιχειρηματίας προστατεύει τον εξοπλισμό και τις υποδομές της επιχείρησής του, φροντίζει και για την εκπαίδευση του προσωπικού του. Έτσι δεν είναι; Δυστυχώς όχι! Πολλές φορές έχω βρεθεί απέναντι σε επιχειρηματίες που αδυνατούν να κατανοήσουν το πόσο σημαντικό και πολυεπίπεδο ρόλο διαδραματίζει το προσωπικό της επιχείρησής τους στο πως αλλά και το πότε η επιχείρηση θα πετύχει τους μακροπρόθεσμους αλλά και βραχυπρόθεσμους στόχους της. Στο ερώτημα λοιπόν για το αν πρέπει να δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, η απάντηση είναι μόνο μία. Ναι!

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι της επιχείρησής μας να εξελίσσονται συνεχώς, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και όλα εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά που άμεσα και έμμεσα, οδήγησαν και εσάς στην πρόσληψή τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως εταιρείες κολοσσοί, όχι μόνοι επιδιώκουν τη συνεχή κατάρτιση και επιμόρφωση του προσωπικού τους αλλά παράλληλα χορηγούν και επιβραβεύουν τη συμμετοχή και ενασχόληση των υπαλλήλων τους σε τρίτες δραστηριότητες. Δραστηριότητες δηλαδή που αν και δε βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το επαγγελματικό τους αντικείμενο, βοηθούν στη καλλιέργεια στοιχείων της προσωπικότητάς τους που αναμφίβολα βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με την εξυπηρέτηση των πελατών, τη σωστή επικοινωνία μεταξύ συνεργατών, στην ψύχραιμη ανάληψη αποφάσεων κτλ.

Κάθε επιχειρηματίας πρέπει να αντιληφθεί πως πίσω από κάθε άνθρωπο που εργάζεται στην επιχείρησή του, δεν κρύβεται μόνο μία επαγγελματική ιδιότητα αλλά πολλές περισσότερες. Γιατί κάθε εργαζόμενος ακόμη και αν δε βρίσκεται στην “πρώτη θέση” ή αλλιώς τη βιτρίνα μίας επιχείρησης, αποτελεί έναν εκφραστή της εικόνας και της φιλοσοφίας αυτής. Για παράδειγμα ο εργαζόμενος στην αποθήκη μίας επιχείρησης ακόμη και αν δεν τον βλέπουμε, είναι εκείνος ο οποίος θα διαχειριστεί μία παραγγελία και αναλόγως θα προσδώσει στην επιχείρηση το χαρακτηρισμό της αργής ή της τάχιστης εξυπηρέτησης ως προς την αποστολή μίας παραγγελίας. Ο πωλητής που θα έρθει σε άμεση επαφή με τον πελάτη, μπορεί να είναι άριστος στην απαρίθμηση όλων των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος αλλά παράλληλα αν δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται ακόμη και τις “χαζές” για τα αυτιά του, ερωτήσεις κάποιου πελάτη, να στιγματίσει όλη την επιχείρηση με μία άσχημη συμπεριφορά.

Για τους παραπάνω και ακόμη περισσότερους λόγους, κρίνεται αναγκαίο για κάθε επιχειρηματία στο να επενδύει στο προσωπικό της επιχείρησής του. Σεμινάρια, events, επιμορφωτικές δράσεις δεν είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος. Είναι μια πραγματική επένδυση της οποίας η υλοποίηση θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες του σήμερα και όχι σε μελλοντικά ενδεχόμενα σαν και το παράδειγμα που σας ανέφερα στην αρχή. Το σκεπτικό του να μην εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας με σκοπό να μην αφήσει κάποια στιγμή την επιχείρησή μας, αποτελεί μια πραγματικά επικίνδυνη προσέγγιση η οποία αναδεικνύει ένα πολύ πιο σημαντικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Αναδεικνύει πως ο ίδιος ο επιχειρηματίας χρειάζεται επιμόρφωση και βελτίωση των ηγετικών του ικανοτήτων. Όταν ξεκινάς για έναν πόλεμο, πρέπει όλοι σου οι στρατιώτες να είναι δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Προσωπικά δε γνωρίζω κανέναν στρατηγό που να έδωσε ηθελημένα μάχη με έναν αδύνατο στρατό υπό το φόβο του να μην εναντιωθούν μαζί του οι στρατιώτες στο μέλλον!

Θέλετε άρτια καταρτισμένο προσωπικό. Υπαλλήλους που να έχουν τις γνώσεις αλλά και τους τρόπους ώστε να προωθήσουν ακόμη περισσότερο και αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της επιχείρησής σας. Ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν την εσωτερική ισορροπία να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιχείρηση που εργάζονται. Αυτά τα στοιχεία θέλουν και οι πελάτες από εσάς. Ήρθε η ώρα να τους τα προσφέρετε. Κάντε το και επενδύστε στο προσωπικό σας χωρίς να σκέφτεστε το αν αύριο θα βρεθούν απέναντί σας, εργαζόμενοι σε κάποιον ανταγωνιστής σας. Είναι στο χέρι σας να παραμείνουν μαζί σας και από κοινού να αναπτυχθείτε, πετυχαίνοντας τους στόχους που θα θέσετε!

 

 

Πηγή:epixeiro.gr

Μενού