«Βόμβα» από την τρόικα για μείωση του αφορολόγητου

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 169

Αναβολή για τον Μάρτιο πήρε με την υπογραφή των δανειστών η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, με το υπουργείο Οικονομικών να χάνει και τη δεύτερη προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο οι δανειστές ζητούν να θεσπισθεί μέχρι τον Μάιο του 2018 διάταξη η οποία θα ορίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.600 ευρώ, που έχει προγραμματισθεί για το 2020, μπορεί να επισπευσθεί για το 2019, εφόσον το ΔΝΤ κρίνει ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε μία τέτοια περίπτωση, η αύξηση της φορολογίας ακόμη και για χαμηλόμισθους θα είναι της τάξεως των 650 ευρώ ετησίως.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, σημειώνεται ότι με βάση την αναθεώρηση που είχε γίνει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η διαδικασία εξίσωσης αντικειμενικών – εμπορικών αξιών για τα ακίνητα έληγε τον περασμένο Ιούνιο. Με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε βάση δεδομένων για τις εμπορικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε και πήρε παράταση μέχρι και το τέλος του 2017.

Ενα μήνα πριν από το τέλος του χρόνου οι τοπικές επιτροπές που συνέστησε το ΥΠΟΙΚ πριν από περίπου 20 ημέρες δήλωσαν αδυναμία να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους. Ετσι ήρθε η δεύτερη παράταση, η οποία όμως είναι αρκετά σφικτή, με δεδομένες τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Τούτο διότι οι 72 τοπικές επιτροπές μαζί και η υπερεπιτροπή εποπτείας που έχει συσταθεί για το θέμα θα πρέπει τρέξουν γρήγορα όλες τις διαδικασίες και να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσα σε περίπου 100 ημέρες με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι εορτές των Χριστουγέννων.

Στόχος παραμένει ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, έχοντας όμως ως σταθερό εισπρακτικό στόχο τα 2,65 δισ. ευρώ και για τον επόμενο χρόνο. Εχοντας στα χέρια του εκθέσεις ιδιωτών, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών μπορεί να γίνει σχετικά πιο εύκολα εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν αναμένεται να μειωθούν περισσότερο από 5-10% σε μέσα επίπεδα. Τούτο διότι θα υπάρξουν μειώσεις σε κάποιες περιοχές και αυξήσεις σε κάποιες άλλες. Ετσι δεν θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο του ΕΝΦΙΑ στον οποίο έχει δεσμευτεί το ΥΠΟΙΚ τουλάχιστον μέχρι και το 2019. Τούτο με δεδομένο ότι μια τέτοια μείωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια μετριασμένη αναπροσαρμογή των συντελεστών του φόρου. Αν παρ’ όλα αυτά οι μειώσεις είναι μεγάλες και ανατρέπουν τον εισπρακτικό στόχο τότε θα πρέπει ή να αναπροσαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό οι συντελεστές ή να έχουμε έναν νέο βασικό φόρο για τα ακίνητα.

Στο Δημόσιο

Σε συνάντηση που είχε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ολγα Γεροβασίλη με τους θεσμούς διαπιστώθηκε πρόοδος σε όλα τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις αλλαγές που είχαν ενταχθεί στο Μνημόνιο και αφορούσαν το Δημόσιο. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί σύντομα το σχέδιο συνεχούς κινητικότητας, το οποίο λειτουργεί ήδη, με μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων να έχουν ζητήσει αλλαγή θέσης. Η ηγεσία του υπουργείου επισημαίνει ότι το 2018 θα εφαρμοστούν πλήρως οι διαδικασίες αξιολόγησης και κινητικότητας που ξεκίνησαν από φέτος. Στην ουσία, μετά την πρώτη αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε και αφορούσε στο 2016, η κυβέρνηση προχωρά «στην επόμενη πίστα» φέρνοντας την… ηλεκτρονική αξιολόγηση που θα ισχύσει από του χρόνου.

Για τον ΦΠΑ

Κύκλοι της διαπραγματευτικής ομάδας τόνιζαν ότι στη σημερινή συζήτηση, που θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με τον Προϋπολογισμό του 2018, η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται ήδη σε αναβρασμό για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται για 32 νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που είχαν εξαιρεθεί από τις προηγούμενες δύο φάσεις εξομοίωσης των φορολογικών συντελεστών, μεταξύ των οποίων η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Χίος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Σάμος, η Ικαρία, η Κως, η Κάλυμνος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελλόριζο. Τα επιχειρήματα είναι ότι αφενός ο ΦΠΑ που εισπράττεται από τα νησιά αυτά αντιστοιχεί στο 0,5% του συνολικού φόρου που εισπράττεται σε ετήσια βάση, άρα και χωρίς την αναπροσαρμογή η απώλεια θα είναι ελάχιστη, και ότι επίσης πολλά από τα νησιά αυτά υπομένουν το βάρος του προσφυγικού για όλη την Ευρώπη.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πως θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας από 20.000 έως 50.000 ευρώ
Προηγούμενο άρθρο
Έτσι θα γίνει σήμερα η κλήρωση για τη λοταρία αποδείξεων
Μενού