Εισφορές για το τίποτα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 186

Χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου Προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να περικοπούν συντάξεις και επιδόματα, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προβάλλει το θέμα των περικοπών στο ΕΚΑΣ και δεν αναφέρεται καθόλου στα μέτρα προστασίας των οικονομικά αδύναμων που υποτίθεται ότι λαμβάνει η κυβέρνηση.

Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι τόσο ο κ. Πετρόπουλος όσο και συνολικά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχουν υπογράψει τη μείωση των κύριων συντάξεων κατά 18% μεσοσταθμικά από την 1η-1-2019, μέσω της κατάργησης της περιώνυμης προσωπικής διαφοράς. Οπως επίσης είναι γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο που να αναπληρώνει την περικοπή του ΕΚΑΣ που θα είναι πλέον της τάξης των 35 ευρώ και θα αφορά πολύ λιγότερους δικαιούχους.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος με επίσημα στοιχεία και παραδείγματα, οι νέες επικουρικές συντάξεις που θα προκύψουν για τους σημερινούς εργαζόμενους θα είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τον νέο μαθηματικό τύπο που έχει θεσπιστεί και ισχύει για τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την 1η-1-2015.

Η πλειονότητα των εργαζομένων αντιλαμβάνεται ότι, παρόλο που έχει πληρώσει υψηλές εισφορές, και χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν ακόμα υψηλότερες από τον επόμενο χρόνο, το αποτέλεσμα είναι πως το επίπεδο των συντάξεων θα μειωθεί δραματικά. Και των κύριων, που δεν θα ανταποκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο στο ύψος των εισφορών που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος, αλλά και των επικουρικών, που υπολογίζονται με ποσά από 2 ως 5 ευρώ για κάθε έτος εισφορών μετά το 2015 και θα μεταβάλλονται με ρήτρα ηλικίας και ρήτρα θανάτου για το αν αφήνουν ή όχι κληρονόμους (σύζυγο, τέκνα).

Είναι σαφές ότι το ασφαλιστικό σύστημα γίνεται ακόμα πιο άδικο, ιδιαίτερα για τους νέους ασφαλισμένους με 10 έως 15 χρόνια εργασίας. Γιατί και βρίσκονται σε πολύ δύσκολο εργασιακό περιβάλλον με υψηλά επίπεδα ανεργίας, αλλά και οι συντάξεις που θα λάβουν θα είναι ψίχουλα.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εξωδικαστικός: Στις 13.835 οι αιτήσεις που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο – Τρεις έχουν ολοκληρωθεί
Προηγούμενο άρθρο
Αποκλειστικό: «Βόμβα» για σύνταξη στα 72 για τις επικουρικές!
Μενού