Χωρίς προϋποθέσεις το επίδομα στους νέους 18-24 των 400 ευρώ της Έφης Αχτσίογλου

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 196

Ακόμη και όσοι δηλώνουν… άεργοι και δεν αναζητούν εργασία κατά δήλωσή τους με την εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ παίρνουν το επίδομα των 400 ευρώ που προβλέπει η απόφαση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με μοναδικό κριτήριο να είναι από 18 έως 24 ετών και μέχρι 3/10/2017 εγγεγραμμένος στα μητρώα ΟΑΕΔ χωρίς να επιδοτείται μέχρι και 19/12/2017.

Χωρίς προϋποθέσεις

Ο αποκαλούμενος «μποναμάς της Αχτσιόγλου» που πληρώνεται ως 30/12/2018 μοιράζεται χωρίς κανένα κοινωνικό και εισοδηματικό (ατομικό ή οικογενειακό) κριτήριο. Και θα δοθεί χωρίς καν το βασικό κριτήριο αναζήτησης ή μη αναζήτησης εργασίας με το οποίο ο ΟΑΕΔ μετράει τους ανέργους που έχουν ανάγκη εργασίας.

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση ισοπεδώθηκαν τα πάντα και στο όνομα της δήθεν «νεανικής αλληλεγγύης» το 400άρι θα το πάρουν και οι νέοι 18-24 ετών που δεν αναζητούν εργασία και σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ είναι 7.878 τον Οκτώβριο. Το ποσό που τους αναλογεί είναι 3,15 εκατ. ευρώ από τα 21 εκατ. ευρώ που προβλέπει η απόφαση. Παρότι δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να εργαστούν η υπουργός Αχτσιόγλου τούς δίνει και 400 ευρώ! Αλλοι που δεν έχουν δουλειά και είναι 25 ως 29 δεν παίρνουν ούτε σεντ!

Πέραν αυτών η υπουργός παρέλειψε να επιδοτήσει ανέργους ως 24 ετών που τηρούν άλλα δύο δημόσια μητρώα, του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Κανείς νέος ως 24 ετών γραμμένος σε αυτά τα δημόσια μητρώα δεν θα πάρει το 400άρι, γιατί η απόφαση μιλάει μόνον για ανέργους ΟΑΕΔ!

Αλλού… σφαγή

Στον αντίποδα αυτής της απόφασης, είναι τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος, τα οποία είναι αυστηρότατα και βγάζουν έξω χιλιάδες πολίτες που έγιναν φτωχοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για παράδειγμα ηλικιωμένοι με πενιχρά εισοδήματα των 4.000 και 6.000 ευρώ, αν μένουν σε σπίτι που το μοιράζονται με τα παιδιά τους, δεν παίρνουν κοινωνικό μέρισμα γιατί στην αίτηση λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, δηλαδή αυτό που έχει ο ηλικιωμένος μαζί με το εισόδημα των παιδιών του! Αν το όριο του εισοδήματος στο νοικοκυριό μαζί με άλλα μέλη (και όχι το ατομικό) είναι πάνω από 9.000 ευρώ, στα 12.000, 15.000 ή 20.000 ευρώ, ο ηλικιωμένος δεν δικαιούται μέρισμα και ας έχει το μικρότερο εισόδημα από όλους!
Στο μέρισμα μπήκαν τα πλέον αυστηρά και παράδοξα κριτήρια. Στον… μποναμά που υπέγραψε η κ. Αχτσιόγλου χωρίς κανένα κριτήριο (πρόχειρα, ή και από άγνοια) θα πάρουν το 400άρι και άνεργοι που όχι μόνον έχουν οικονομική άνεση, αλλά δηλώνουν στον ΟΑΕΔ ότι δεν θέλουν να εργαστούν!

Οι πόροι

Η απόφαση πήγε «φυτευτή» στον ΟΑΕΔ και προς άμεση υλοποίηση, χωρίς να συζητηθεί. Το ποσό των 21 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί προέρχεται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών υπέρ κλάδου ανεργίας και από το 1,35% του μισθού που πληρώνουν μόνον οι εργαζόμενοι για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας που έχουν καταργηθεί από το 2013, και παρά ταύτα οι εργαζόμενοι πληρώνουν ασφάλιστρο ωσάν να λειτουργούν!

Πέραν αυτών καθώς εξαιρείται η επόμενη κατηγορία νέων ηλικίας 25 ως 29 ετών που πιθανότατα έχει και μεγαλύτερες ανάγκες (οικογένεια, παιδιά). Αυτή η ηλικιακή ομάδα όπως και οι 18 ως 24 ετών είχαν με την πρώτη τους εγγραφή στον ΟΑΕΔ 375 ευρώ για το πρώτο πεντάμηνο ανεργίας. Ομως από 19/5/2017 δεν παίρνουν τίποτε. Ως αντιστάθμισμα η υπουργός Εργασίας επέλεξε να επιδοτήσει άνευ οποιουδήποτε κριτηρίου μόνον τους νέους ανέργους ως 24 ετών και μέσα σε αυτούς και 7.878 που κατά δήλωσή τους στα επίσημα μητρώα ΟΑΕΔ δεν θέλουν να δουλέψουν, και να αφήσει έξω από το 400άρι πολλούς περισσότερους νέους 25 ως 29 ετών που παρότι έχουν ανάγκη και ζητούν εργασία μένουν χωρίς το 400άρι της Αχτσιόγλου.

Διαδικασία

Πώς θα πάρουν το επίδομα… αναζητούντες και μη εργασία ως 24 ετών.

* Το επίδομα των 400 ευρώ πληρώνεται ως 30 Δεκεμβρίου, εφόσον οι νέοι 18 ως 24 ήταν γραμμένοι στον ΟΑΕΔ και παραμένουν ως σήμερα χωρίς να δικαιούνται τακτική επιδότηση (360 ευρώ).

* Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται εφόσον αποδεικνύονται ύστερα από έλεγχο του ΟΑΕΔ το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για αλλοδαπούς, ο AMΚΑ, ο ΑΦΜ, ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο IBAN.

* Σε περίπτωση έλλειψης των στοιχείων ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού και IBAN, οι δικαιούχοι οφείλουν να τα καταχωρήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ έως σήμερα 20.12.2017.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Φόροι και νέα χαράτσια στα ακίνητα από το 2018
Προηγούμενο άρθρο
303 προσλήψεις εποχικών σε 5 νοσοκομεία
Μενού