Φόροι 5 δισ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν μέσα σε 11 ημέρες

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 211

Φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις προκειμένου να γλιτώσουν από κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς.

Το νέο έτος είναι ιδιαίτερα σκληρό για όσους δεν πληρώσουν εντός 24 ωρών από τη λήξη της εκάστοτε προθεσμίας τις υποχρεώσεις τους, καθώς θα μπαίνουν αυτόματα στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ενοικίων για χρέη άνω των 500 ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα τέλη κυκλοφορίας, την τρέχουσα δόση εφόσον κάποιοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και οι επιχειρήσεις την έκτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα:

• ΕΝΦΙΑ. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 640 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η δόση του Δεκεμβρίου είναι η τέταρτη, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβληθεί η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

• Τέλη κυκλοφορίας. Τον Δεκέμβριο πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας, παρά τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για αλλαγές, δεν έχουν καμία διαφορά με πέρυσι. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν δηλαδή ακριβώς τα ίδια τέλη με αυτά που κατέβαλαν τον Δεκέμβριο του 2016. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους θα πληρώσουν ως εξής:

1. Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

2. Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

3. Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Για όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν μετά την πρώτη Νοεμβρίου του 2010 οι τιμές των τελών κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων. Η εξόφληση των τελών θα γίνεται μέσω τραπεζών, e-banking ή στα ΕΛΤΑ.

• Επιχειρήσεις. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβάλουν την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά το 2017 οι επιχειρήσεις κατέβαλαν το ποσό των 3,43 δισ. ευρώ.

• Δόσεις ρυθμίσεων. Οσοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών ή στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πληρώσουν στην ώρα τους την οφειλή τους.

Στην περίπτωση που χάσουν την προθεσμία αυτομάτως θα χάσουν τη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, για όσους είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν από τη λήξη της προθεσμίας:

α) Θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

β) Θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί», με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψγ) Θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΥΠΟΙΚ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα στα νησιά
Προηγούμενο άρθρο
Πως θα διεκδικήσετε τα νέα αναδρομικά στις συντάξεις
Μενού