Μυστικά και παγίδες στη ρύθμιση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία – Όλη η διαδικασία ένταξης

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 190

Κάθε φορολογούμενος που θα υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ή των 24 δόσεων για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την εφορία θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

Το συνολικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμίσει θα επιβαρυνθεί με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%.

Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πεντατία.

Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η νέα αυτή δυνατότητα θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

Να μεταβεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr) και από εκεί να επιλέξει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς του Πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδο στην Εφαρμογή».

Στη συνέχεια θα πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο Taxisnet ώστε να εισέλθει στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.

Από το κεντρικού μενού της εφαρμογής θα πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα στην ένδειξη «Ρ2 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013» και τη συνέχεια «Υποβολή νέας αίτησης».

Κατόπιν αν έχει κάποια έκτακτη οφειλή προερχόμενη π.χ. από Φόρο Κληρονομιάς θα μπορεί να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις».

Αλλιώς θα πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 12 δόσεις», οπότε θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του προς την εφορία που μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές αυτές θα είναι όσες προέρχονται από τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ. Ο φορολογούμενος στη συνέχεια επιλέγει «Επόμενη Σελίδα» ώστε να εισέλθει στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.

Στη φόρμα υποβολής της αίτησης θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Για να είναι έγκριση η αίτηση για τη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.

Το αργότερο τρεις ημέρες μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης, το Taxisnet θα εμφανίζει τη ρύθμιση επικυρωμένη και θα παρουσιάζει τον κατάλογο με τις προθεσμίες πληρωμής των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Χρήσιμος οδηγός: Πού δεν θα χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες – Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις
Προηγούμενο άρθρο
Ο ΟΑΕΔ χορηγεί δάνεια στους υπαλλήλους του
Μενού