Πότε καταβάλλονται οι πρώτες επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα-Αναλυτικά παραδείγματα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 178

Ανοίγει το… ταμείο του ΕΤΕΑΕΠ για τις πρώτες επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού, που ισχύει για αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά. 

Στην τακτική πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τέλη του Φλεβάρη, όταν δηλαδή θα πληρώνονται οι συντάξεις του Μαρτίου, θα καταβληθούν οι πρώτες 2.000 επικουρικές με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στην πληρωμή θα μπουν αιτήσεις από το πρώτο 6μηνο του 2015 που αφορούν στους εξής κλάδους του ΕΤΕΑΕΠ :

  • ΤΕΑΔΥ – Δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικότερα πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών
  • ΤΕΑΠΟΚΑ – Υπάλληλοι ασφαλιστικών Ταμείων και νοσοκομείων
  • ΤΕΑΥΝΤΠ – Ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες
  • ΤΕΑΧ – Χημικοί
  • ΤΕΑΕΙΓΕ – Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί.

Η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2015 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικείμενη πρώτη πληρωμή έχει «πιλοτικό» χαρακτήρα και περιλαμβάνει αιτήσεις ασφαλισμένων για τις οποίες ανακτήθηκαν εύκολα τα απαραίτητα δεδομένα (μισθοί – εισοδήματα από το 2002 και εφεξής). Στη συνέχεια το σύστημα θα μπει σε πλήρη τροχιά και εκτιμάται πως θα πληρώνονται 5.000 – 7.000 νέες συντάξεις το μήνα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σήμερα οι εκκρεμότητες στο ΕΤΕΑΕΠ αγγίζουν τις 115.000 εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 92.000 αφορούν αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά (νέο σύστημα). Από 8 μέχρι και πάνω από 30 μήνες εκκρεμούν 73.930 συντάξεις, δηλαδή το 80% των αιτήσεων από τον Γενάρη του 2015 και μετά. Άλλες 18.630 εκκρεμούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1 έως και 7 μήνες. Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή περίπου οι 70.000 αφορούν μισθωτούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, 35.000 αιτήσεις εκκρεμούν από ασφαλισμένους στο πρ. ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και 35.000 από ασφαλισμένους στο πρ. ΤΕΑΔΥ.

Αφού «κλείδωσαν» οι απαραίτητες παράμετροι από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για τον νέο τρόπο υπολογισμού, η παραγωγή των νέων επικουρικών συντάξεων μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Το νέο σύστημα είναι αυστηρά ανταποδοτικό, χωρίς κατώτατα όρια, καθώς το ΕΤΕΑΕΠ δεν μπορεί να επιχορηγείται από το κράτος.

Ο γενικός κανόνας είναι πως το σύστημα αποδίδει πλέον 0,45% του μισθού για κάθε έτος ασφάλισης. Έτσι αν ο ασφαλισμένος φεύγει με 35ετία θα πάρει το 15,75% του μισθού του ως επικουρική, αν φεύγει με 40ετία θα πάρει το 18% του μισθού του, ενώ αν φύγει με 15ετία θα λάβει το 6,75% του μισθού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παροχή ισορροπεί κάπως με τις παλιές συντάξεις σε ασφαλισμένους που φεύγουν με 30ετία και άνω. Κάτω από τα 30 έτη ασφάλισης υπάρχουν απώλειες που αυξάνονται σημαντικά όσο μειώνεται ο χρόνος ασφάλισης. Σημαντικά χαμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτούνται με 15ετίες ή 20ετίες και χαμηλές αποδοχές. Για παράδειγμα χαμηλόμισθοι του πρ. ΙΚΑ με 20ετία ή 15ετία ασφάλισης θα έχουν επικουρικές της τάξης των 120€ ή και 70€. Στην 35ετία και με μισθούς της τάξης των 1.000€ και άνω η επικουρική προσεγγίζει τα 200€. Στο Δημόσιο η 35ετία ασφάλισης δίνει συντάξεις της τάξης των 200€. Από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ διασώζονται οι υπάλληλοι της ΔΕΗ καθώς είχαν πολύ υψηλές αποδοχές, ενώ οι τραπεζουπάλληλοι θίγονται. Κερδισμένοι είναι οι ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας – αστυνομικοί, πυροσβέστες – καθώς από τα 100€ μέση σύνταξη μπορεί να φτάσουν και τα 150€ για 35ετία.

Συγκριτικά με το παλιό καθεστώς διασώζονται δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του πρ. ΙΚΑ, χημικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες. Αντίθετα σημαντικές μειώσεις έχουν τραπεζουπάλληλοι, εμπορουπάληλλοι, πρ. εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι του πρ. ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.α. Ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης επεξεργάστηκε για το “Έθνος – Ασφάλιση και Συντάξεις” παραδείγματα του νέου τρόπου υπολογισμού.

Παράδειγμα 1

Άνδρας δημόσιος υπάλληλος ΔΕ έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης με 30 έτη ασφάλισης και το καθεστώς του πάτερα ανηλίκου. Με τις αποδοχές που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης να υπολογίζονται με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και να φτάνουν τα 1.070 € και με συμπληρωμένα 30 έτη ασφάλισης το ποσό της επικουρικής σύνταξης του από το ΤΕΑΔΥ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί 144,45 €.

Παράδειγμα 2

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ συμπλήρωσε με εξαγορές πλασματικών ετών το 2011 τις απαραίτητες 10.500 ημέρες ασφάλισης. Συμπλήρωσε το 2017 το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθεί. Με τις αποδοχές που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης να υπολογίζονται με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και να φτάνουν τα 2.100 € και με συμπληρωμένα 34 έτη ασφάλισης στο επικουρικό το ποσό της σύνταξης του από το ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί 302,02 €.

Παράδειγμα 3

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ γίνεται 67 ετών το 2017 ενώ έχει συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Οι αποδοχές του που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης να είναι της τάξης των 720 €. Το ποσό της σύνταξης του από το ΕΤΕΑΜ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί 64,8 €.

Παράδειγμα 4

Δημόσια υπάλληλος ΠΕ θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25έτια πριν το 2010. Σήμερα με συμπληρωμένη 35ετία και το 59ο έτος της ηλικίας της μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη. Οι αποδοχές της που θα αποτελέσουν βάση υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης ναείναι της τάξης των 1.620 €. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης του από το ΤΕΑΔΥ / ΕΤΕΑΕΠ θα διαμορφωθεί 218,6 €.

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Τα πέντε προβλήματα που δημιουργούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Προηγούμενο άρθρο
Τα… ψιλά γράμματα του πολυνομοσχεδίου
Μενού