Eξωδικαστικός συμβιβασμός μόλις για 23 επιχειρήσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 179

«Χαμηλές πτήσεις» εξακολουθεί να κάνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός (ν. 4469/2017) ρύθμισης οφειλών από επιχειρήσεις προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, παρότι έχουν περάσει 32 εβδομάδες από την ενεργοποίησή του (3.8.2017).

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του πιστοποιούν τόσο το υψηλό ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρίες με χρέη… στο κόκκινο όσο και το γεγονός ότι ελάχιστες έχουν καταφέρει να πάρουν το «πράσινο φως» της ένταξης.

Μάλιστα, ο ίδιος ο ειδικός γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), Φώτης Κουρμούσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχτηκε πως η διαδικασία υπαγωγής στο μηχανισμό αποτελεί «ένα πολύ δύσκολο τεστ και ένα πραγματικό μαρτύριο» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του νόμου, έχουν καταλήξει σε συμφωνία ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών μόλις 23 υποθέσεις. Από αυτές, οι 20 είναι διμερούς διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ένας πιστωτής έχει άνω του 85% των χρεών της επιχείρησης. Οι υπόλοιπες τρεις σχετίζονται με χρέη σε περισσότερους από έναν πιστωτή, οπότε γι’ αυτές τις υποθέσεις η ρύθμιση προέκυψε έπειτα από διαπραγμάτευση, με τη συνδρομή συντονιστή.

Ειδικότερα, τις αιτήσεις τους έχουν ξεκινήσει να καταχωρίζουν συνολικά 28.311 ενδιαφερόμενοι, όμως μόνο οι 9.742 έχουν καλύψει όλα τα πρώτα βήματα της διαδικασίας, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία (π.χ. Κωδικός Αριθμός, δραστηριότητα, κύκλος εργασιών κ.λπ.). Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από την ΕΓΔΙΧ, έχει ήδη πιστοποιηθεί ότι 4.757 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Από εκεί και πέρα, 697 έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας – οι 209 υποθέσεις είναι διμερούς διαπραγμάτευσης. Για 36 περιπτώσεις οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 20 επιχειρήσεις, όπως προαναφέρθηκε, έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους. Αυτές αφορούν κυρίως σε περιπτώσεις οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)/ Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες 488 αιτήσεις, όπου εμπλέκονται αρκετοί πιστωτές, οι 462 έχουν ανατεθεί σε συντονιστές, με τους τελευταίους να ξεκινούν τον απαραίτητο έλεγχο πληρότητας. Από αυτές τις περιπτώσεις, σε 306 έχει βεβαιωθεί η πληρότητα των στοιχείων του φακέλου, σε 187 έχει διαπιστωθεί απαρτία των πιστωτών και σε 167 έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Οπως προαναφέρθηκε, σε τρεις περιπτώσεις η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία – για τις δύο από αυτές μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στο «μέτωπο» των ελεύθερων επαγγελματιών, κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες (5 Φεβρουαρίου 2018-16 Μαρτίου 2018) λειτουργίας της πλατφόρμας, στη διαδικασία υποβολής αίτησης έχουν εισέλθει 7.598. Υπό επεξεργασία και προσωρινά αποθηκευμένες βρίσκονται 6.436 αιτήσεις, ενώ έχουν απορριφθεί (κυρίως γιατί δεν ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες) 1.162 αιτήσεις.

Σε καταχώριση βασικών στοιχείων έχουν προχωρήσει 2.398 επαγγελματίες, ενώ επιτυχή συμμόρφωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας έχουν πετύχει 4.038. Στη διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων της αίτησης βρίσκονται 3.774 επαγγελματίες, ενώ στο τελικό στάδιο της διαδικασίας έχουν φτάσει 264 αιτήσεις. Σημειώνεται πως η συλλογή των στοιχείων οφειλών που δεν υπάρχουν στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ, από τέως φορείς κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. Ταμείο νομικών, ιατρών κ.λπ.), διενεργείται από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΓΔΙΧ, αυτές εντός 24 ημερολογιακών ημερών θα αποστέλλουν αυτόματα τα στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, απαλλάσσοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων.

Τέλος, στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, στη θεματική ομάδα «νέα» θα αναρτώνται οι αιτήσεις και αποφάσεις επικύρωσης συμβάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών, όπως προκύπτουν από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Την πρώτη σχετική αίτηση (οριστική απόφαση ένταξης) είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος στις 15.3.2018.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΟΟΣΑ: Πληρώνουμε σαν Σκανδιναβοί, ζούμε σαν Βαλκάνιοι
Προηγούμενο άρθρο
Οι πίνακες με τα νέα ειδικά μισθολόγια: Επιστροφές τριών… ταχυτήτων
Μενού