Γιατί κρίνονται άγονοι αρκετοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 215

Στα… αζήτητα λόγω υψηλότερου τιμήματος και όχι ελλείψει ενδιαφέροντος βρίσκονται πολλά από τα ακίνητα, που εκπλειστηριάζουν οι τράπεζες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τους 1.514 πλειστηριασμούς, που διενεργήθηκαν ηλεκτρονικά το διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως και 28 Μαρτίου, οι 609 κηρύχθηκαν άγονοι. Ειδικότερα, την επίσημη πρώτη της e-διαδικασίας στις 28 Φεβρουαρίου είχαν προγραμματιστεί 261 δημοπρασίες, εκ των οποίων οι 135 δεν είχαν πλειοδότη. Την αμέσως επόμενη Τετάρτη (7/3), σε σύνολο 332 πλειστηριασμών άγονοι κατέληξαν οι 133, ενώ μία εβδομάδα μετά (στις 14 Μαρτίου) 153 δημοπρασίες έλαβαν νέα ημερομηνία διεξαγωγής. Στις 21 και τις 28 Μαρτίου ο αριθμός των πλειστηριασμών, για τους οποίους δεν «χτύπησε» το ηλεκτρονικό σφυρί, άγγιξε τους 180.

Σύμφωνα με παράγοντες του εγχώριου, αλλά και του διεθνούς real estate, το τίμημα είναι αυτό που «μπλοκάρει» τις σχετικές διαδικασίες και όχι η έλλειψη ενδιαφέροντος. «Οι εμπορικές αξίες, βάσει των οποίων διενεργούνται σήμερα οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, μπορεί να συμφέρουν τους επενδυτές σε σύγκριση με τις υψηλότερες αντικειμενικές τιμές, εξακολουθούν, ωστόσο, να είναι πλασματικές, λαμβάνοντας υπόψη και τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Ως συνέπεια, πολλοί ενδιαφερόμενοι αποφασίζουν να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρις ότου το ακίνητο επανέλθει στην πλατφόρμα -συνήθως μετά το πέρας δύο ή τριών άγονων διαδικασιών- αλλά χωρίς τιμή πρώτης προσφοράς», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής οι παραπάνω παράγοντες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον αναθεωρημένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η αξία των κατασχεθέντων ακινήτων εκτιμάται με γνώμονα την εμπορική τους αξία κατά το χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς. Παλαιότερα ίσχυε η κατ’ εκτίμηση αξία από το δικαστικό επιμελητή ή τον πραγματογνώμονα, η οποία, όμως, δεν μπορούσε να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας (η τιμή πρώτης προσφοράς προσδιοριζόταν στα 2/3 αυτής).

ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Από το «Athens Ledra» στο «Hydra Beach»

Στα 47,8 εκατ. ευρώ είχε θέσει αρχικά τον πήχυ η Alpha Bank για το «Athens Ledra». Επειτα από τέσσερις άγονους πλειστηριασμούς, ωστόσο, το φημισμένο ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού πωλήθηκε στη Hines έναντι 33,5 εκατ. ευρώ. Μολονότι η επίσημη δικαιολογία για τη μη ολοκλήρωση των δημοπρασιών ήταν η απουσία αγοραστών -πέραν της μίας, όπου η διαδικασία διεκόπη λόγω παρέμβασης συλλογικοτήτων- πηγές της τουριστικής αγοράς έσπευδαν να σχολιάσουν πως οι υποψήφιοι «μνηστήρες» ανέμεναν να πέσει η τιμή κατά τουλάχιστον 30% πριν το «χτυπήσουν».

«Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια τακτική ενέχει ρίσκο, επενδυτές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Hines, δεν μπορεί παρά να είναι “διαβασμένοι”, τόσο ως προς τη σωστή τιμή του εκπλειστηριάσματος όσο και ως προς την ύπαρξη ή μη ενδιαφέροντος από έτερους διεκδικητές», επισημαίνουν κτηματομεσιτικοί παράγοντες.

Χαμηλότερα από τα έξι εκατ. ευρώ φαίνεται να αποτιμά η αγορά την αξία του «Αίολος Κεντέρης», που έβγαλε -για δεύτερη φορά- σε πλειστηριασμό η Τράπεζα Πειραιώς. Οπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, πολλές ναυτιλιακές εταιρίες ενδιαφέρονται να προσθέσουν στο στόλο τους το πλοίο της άλλοτε κραταιάς Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου (ΝΕΛ), παρά το γεγονός ότι βρίσκεται παροπλισμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση, ωστόσο, η επισπεύδουσα να χαμηλώσει περαιτέρω τον πήχυ του τιμήματος. Επισημαίνεται πως η αρχική ημερομηνία του πλειστηριασμού είχε οριστεί για τις 6 Δεκεμβρίου 2017, για να μετατεθεί για τις 10 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, κατόπιν έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Αντιστοίχως, η αξία του πλοίου, που οριζόταν στην αρχική κατασχετήρια έκθεση στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ, ανέβηκε τελικά στα έξι εκατ. ευρώ. Η τελευταία δημοπρασία έγινε έναν μήνα μετά, με την ίδια, ωστόσο, άγονη κατάληξη.

Αγονος ήταν και ο πλειστηριασμός του εργοστασίου της πτωχευμένης εταιρίας Α. Γ. Πετζετάκις, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλό τίμημα της πρώτης προσφοράς, που διαμορφώθηκε στα 12 εκατ. ευρώ, ήταν η βασική αιτία απουσίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος. «Εφόσον η τιμή πέσει αρκετά, κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ δηλαδή, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν εταιρίες, οι οποίες φλερτάρουν εδώ και καιρό με την ιδέα να αποκτήσουν την… προίκα της Πετζετάκις», υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς. Σημειώνεται ότι το επίμαχο εργοστάσιο είχε βγει στο… σφυρί και τον περασμένο Ιούλιο, με τιμή εκκίνησης τα 15 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του «Hydra Beach», με επισπεύδουσα τη Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα φέρεται να συγκράτησε τους ενδιαφερομένους από το να καταθέσουν προσφορά στον πλειστηριασμό, ο οποίος διεξήχθη στις 21 Μαρτίου. Στη νέα δημοπρασία, ωστόσο, που πηγές της τράπεζες υπολογίζουν πέριξ του διμήνου, θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν, μιας και τότε το τίμημα θα είναι χαμηλότερο. Σημειώνεται ότι ως τιμή πρώτης προσφοράς είχαν οριστεί τα 22,8 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο, που διαθέτει 343 δωμάτια, μπανγκαλόου και συνολικά 659 κλίνες, πισίνες, κήπο 100 στρεμμάτων, αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις, πωλήθηκε το 2009 από την οικογένεια Κωνσταντινίδη στον ιταλικό όμιλο Santoni. Από το 2013 τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Barcelo Hotels & Resorts.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μειώσεις ως και 30,8% στις συντάξεις ενστόλων
Προηγούμενο άρθρο
H Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε.
Μενού