Έτσι θα δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια για να μη φορολογηθούν

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 179

Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον φόρο επί ανείσπρακτων ενοικίων έχουν οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα και οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος δεν εισέπραξαν μέρος αυτών ή το σύνολο των ενοικίων. Οσοι λοιπόν θέλουν να γλιτώσουν από τους πρόσθετους φόρους θα πρέπει πριν από την υποβολή της φορολογική δήλωσης:

• Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

• Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Τα ανείσπρακτα θα δηλωθούν πρώτα στο έντυπο Ε2 και συγκεκριμένα:

Στη στήλη 16: Συμπληρώνονται τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

• Στη στήλη 17 (είδος μίσθωσης – χρήση ακινήτου): Συμπληρώνεται – επιλέγεται ο κωδικός που αναφέρεται στα ανείσπρακτα εισοδήματα.

Μετά τη συμπλήρωση των κωδικών στο έντυπο Ε2 θα πρέπει να μεταφερθούν τα ποσά στο βασικό έντυπο της δήλωσης (Ε1) στους κωδικούς 125-126 υποπίνακα Δ2 του πίνακα 4 του εντύπου Ε1.

Συγκεκριμένα, θα δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας εφόσον πληρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις (έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

Αντίθετα, οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν εντός του 2017 ενοίκια από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, όσοι παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία τους στα παιδιά τους, στους γονείς τους ή σε τρίτους, όσοι χρησιμοποίησαν ένα ή περισσότερα δικά τους κτίσματα ως επαγγελματική στέγη ή διαθέτουν κενά ακίνητα θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά πρώτα το έντυπο Ε2.

Στο έντυπο Ε2, οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν, ξεχωριστά για κάθε ακίνητό τους, τα ενοίκια που εισέπραξαν σε περίπτωση εκμίσθωσης ή υπεκμίσθωσης καθώς και τα τεκμαρτά μισθώματα που προκύπτουν από την ιδιόχρηση ή τη δωρεάν παραχώρηση ακινήτων τους σε τρίτους.

 

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΕΦΚΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών
Προηγούμενο άρθρο
Kαταργείται ο ΕΝΦΙΑ για περιουσία έως 150.000 ευρώ;
Μενού