Τέλη κυκλοφορίας 2022: Τελευταία ευκαιρία για την πληρωμή τους – Ποιοι απαλλάσσονται

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 506

Η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Τελευταία ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2022, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία.

Η προθεσμία, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, με το υπουργείο Οικονομικών να τονίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση.

Φέτος, τα ειδοποιητήρια περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ΙΧ. Σκανάροντας τον κωδικό QR, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα μέσω web banking και από το κινητό τους τηλέφωνο το ποσό των τελών κυκλοφορίας 2022. Παράλληλα, η πληρωμή μπορεί να γίνει και στις τράπεζες, είτε και μέσω web banking.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοστελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην πλατφόρμα MyCar.

Ποιοι απαλλάσσονται

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες πολιτών που απαλλάσσονται, η ΑΑΔΕ εξέδωσε σχετική εγκύκλιο με την οποία παρέχονται οδηγίες αναφορικά με την προθεσμία προσκόμισης των γνωματεύσεων του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ), μαζί με την ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης της πάθησης για τη χορήγηση απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας έτους 2022 στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. στις νέες κατηγορίες απαλλασσομένων του αρ. 16 του ν. 1798/1988,
  2. στις περιπτώσεις φορολογούμενων που κλήθηκαν από τις ΔΟΥ, κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών απαλλαγής τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας, να προσκομίσουν γνωμάτευση του ΚΕΠΑ με τη σχετική ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης,
  3. στις περιπτώσεις που έληγε η απόφαση απαλλαγής την 31/12/2021 λόγω λήξης της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ) και
  4. με την ίδια εγκύκλιο τίθεται νέα προθεσμία για την προσκόμιση των εν λόγω δικαιολογητικών και για την απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας έτους 2021, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, των νέων κατηγοριών απαλλασσομένων του αρ. 16 του ν. 1798/1988.

Ειδικότερα:

  • Με την εγκύκλιο Ε.2093/2021 χορηγήθηκε απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 στα πρόσωπα των άρθρων 72 του ν. 4758/2020 και 74 του ν. 4764/2020, με την υποχρέωση να προσκομίσουν την ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης της πάθησης του ΚΕ.Π.Α. ή της Α.Σ.Υ.Ε. μέχρι 31/12/2021, διότι οι παθήσεις αυτές δεν περιλαμβάνονταν στην ΚΥΑ Δ18Α 5038263/23.10.2013 και μέχρι την ένταξή τους στη νέα απόφαση, δεν ήταν εφικτή η αντιστοίχιση των περιπτώσεων αυτών από τα ΚΕΠΑ ή την ΑΣΥΕ. Δεδομένου όμως, ότι αφενός η νέα Κ.Υ.Α. Α.1235/2021 εκδόθηκε στις 26/10/2021 και αφετέρου ότι εντός του 2021 συμπεριελήφθησαν και νέες κατηγορίες παθήσεων που δικαιολογούν απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας σύμφωνα με το αρ. 54 του ν. 4818/2021, και με σκοπό τη διευκόλυνση των ανωτέρω φορολογουμένων, η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2022, χορηγείται, εφόσον η γνωμάτευση του ΚΕΠΑ με την ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης προσκομιστούν το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από 30/6/2022.
  • Για τους ίδιους ανωτέρω λόγους, δύνανται να προσκομιστούν όχι αργότερα από 30/6/2022 τα ως άνω δικαιολογητικά των οποίων η υποχρέωση προσκόμισης ήταν έως 31/12/2021, σύμφωνα με την Ε.2093/2021, για την απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας έτους 2021, και μόνο για τις περιπτώσεις που μέχρι την 31/12/2021 εκκρεμούσε είτε η αξιολόγηση από την υγειονομική επιτροπή, είτε η χορήγηση της γνωμάτευσης ή της ιατρικής βεβαίωσης αντιστοίχισης.
  • Προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, οι οποίοι εμφανίζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας χωρίς να υφίστανται αποφάσεις απαλλαγής λόγω αναπηρίας και οι οποίοι κατά τον έλεγχο των οχημάτων τους, κλήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ. να προσκομίσουν γνωμάτευση του ΚΕΠΑ (ή της ΑΣΥΕ) μαζί με την ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης της πάθησης, και εφόσον, στη λήξη της παράτασης των τελών κυκλοφορίας, εκκρεμεί είτε η αξιολόγηση από την υγειονομική επιτροπή, είτε η χορήγηση της γνωμάτευσης ή της ιατρικής βεβαίωσης, χορηγείται απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας έτους 2022, με υποχρέωση προσκόμισης των εν λόγω δικαιολογητικών το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από 30/6/2022.
  • Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού και των μέτρων περιορισμού της διασποράς, οι χορηγούμενες με απόφαση Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. απαλλαγές από τέλη κυκλοφορίας οι οποίες έληγαν 31/12/2021, λόγω λήξης της ισχύος της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ, δε διακόπτονται για το 2022. Τα εν λόγω πρόσωπα υποχρεούνται σε προσκόμιση έως 30/6/2022 νέας γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ μαζί με την προβλεπόμενη ιατρική βεβαίωση αντιστοίχισης της πάθησης.
  • Στις περιπτώσεις προσκόμισης γνωμάτευσης (μετά της ιατρικής βεβαίωσης αντιστοίχισης), η οποία δικαιολογεί απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, χορηγείται απαλλαγή έως και το έτος της λήξης της ισχύος της γνωμάτευσης (εφόσον προβλέπεται λήξη ισχύος αυτής).
  • Σε περίπτωση προσκόμισης γνωμάτευσης (μετά της ιατρικής βεβαίωσης αντιστοίχισης), η οποία δε δικαιολογεί απαλλαγή, τότε επιβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2022, χωρίς το πρόστιμο, καθότι η μη καταβολή τους δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των φορολογουμένων.
  • Σε περίπτωση μη προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών, έως 30/6/2022, με υπαιτιότητα του φορολογούμενου, τότε επιβάλλονται τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο των κείμενων διατάξεων (υποπαρ. Ε7 αρ. πρώτου ν. 4093/2012).

Τσουχτερά πρόστιμα

Υπενθυμίζεται πως η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

  • ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
  • ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία.

Η διαδικασία πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας

Για να λάβετε το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

Στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγετε:

– Αν έχετε κωδικούς στο myTAXISNET:

  • Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή
  • Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet

– Αν δεν έχετε κωδικούς στο myTAXISNET:

  • Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
  • Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Τι προβλέπεται για την κατάθεση πινακίδων

Όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταθέσουν πινακίδες ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της AAΔE.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες με τους κωδικούς τους TAXISNet θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ
  • Μπαίνετε στην εφαρμογή myCarΒάζετε τους κωδικούς Taxisnet
  • Καταχωρείτε:

α) τον ΤΚ της περιοχής

β) την οδό

γ) τον αριθμό

  • Δηλώνετε το χώρο στάθμευσης (ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)
  • Υποβάλετε την αίτηση – Λαμβάνετε τον αριθμό αίτησης
  • Αφαιρείτε τις πινακίδες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος

Πηγή: in.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΑΣΕΠ-5Ε/2020: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα
Προηγούμενο άρθρο
Μέχρι τις 30 Μαρτίου οι αιτήσεις για τον Γ’ κύκλο επιχορήγησης επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας
Μενού