Π. Τσακλόγλου: 43 δισ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 481

Στο σύνολο των στοχευμένων παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης της πανδημίας, αλλά και από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία  -πέραν της ανθρωπιστικής καταστροφής- προκαλεί σημαντικές οικονομικές παρενέργειες και ανατιμήσεις αγαθών, με σημαντικότερες αυτές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, αναφέρθηκε σήμερα στη Bουλή ο Yφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο διαδοχικών κρίσεων σε παγκόσμιο κι ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία, η ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών καθίσταται αναγκαία.  Ταυτόχρονα όμως, το ύψος του δημοσίου χρέους καθιστά ακόμα περισσότερο αναγκαία τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών».  «Θα ήθελα επίσης να θυμίσω», είπε ο κ. Τσακλόγλου, «ότι κατά την διετία της πανδημίας έχουν διατεθεί 43 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Σαν αποτέλεσμα, η ανάκαμψη το 2021 ήταν θεαματική ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί σχεδόν 4,5 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δυόμιση χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Β. Κεγκέρογλου, σχετικά με την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ευάλωτων νοικοκυριών, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι «ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί πρόσφατα ανακοίνωσαν νέο πακέτο στοχευμένων παρεμβάσεων ύψους 1,1 δις ευρώ για 3,2 εκατομμύρια πολίτες με εισόδημα ως 30.000 ευρώ, που αφορούν σε όλα τα μέτωπα της ακρίβειας».

Σε ότι αφορά την επαναφορά του ΕΚΑΣ, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι αυτό «κατ΄ ουσίαν καταργήθηκε ως επακόλουθο της θέσπισης της εθνικής σύνταξης καθότι και οι δύο παροχές είναι μη ανταποδοτικές, χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό». «Επιπρόσθετα», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου  «τώρα υπάρχει και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του οποίου την αποτελεσματικότητα στον περιορισμό της ακραίας φτώχειας καταδεικνύει σειρά εμπειρικών μελετών. Συνεπώς, τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας έχουν αντικαταστήσει τη λογική του ΕΚΑΣ και δεν συντρέχει λόγος επαναφοράς του», κατέληξε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΥΠΕΣ: 800 μόνιμες προσλήψεις τον Μάιο στους δήμους -Ποια ειδικότητα αφορούν
Προηγούμενο άρθρο
Δ. Μιχαηλίδου: Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down – Σπάμε τα στερεότυπα: Αναπηρία, όχι ειδικές ανάγκες
Μενού