Επίδομα παιδιού Α21: Μένουν εκτός χιλιάδες δικαιούχοι, τα ποσά ανάλογα με την κατηγορία

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 977

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος παιδιού Α21 η απόφαση να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε μιάμιση δόση του επιδόματος σε όσους θα πιστωθεί στις 31 Μαρτίου.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να δοθεί πριν το Πάσχα η μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού Α21 στους 625.000 δικαιούχους του Μαρτίου ουσιαστικά πετάει έξω χιλιάδες δικαιούχους. Κι αυτό διότι πολλοί δικαιούχοι κάνουν αίτηση μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να μην μπαίνουν σε διαδικασία επιστροφής των χρημάτων. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν κάθε δίμηνο πέρσι.

Αναλυτικότερα στην πληρωμή Μαρτίου 2021 πληρώθηκαν 627.113 δικαιούχοι που ήταν οι λιγότεροι σε σχέση με τις επόμενες πληρωμές, ενώ τον Μάιο 2021 πληρώθηκαν 726.536, τον Ιούλιο 2021 753.606, τον Σεπτέμβριο 2021 762.862 και τον Νοέμβριο 820.486. Δείχνοντας ότι οι δικαιούχοι επέλεξαν να υποβάλλουν αίτηση αφού έκαναν τη φορολογική τους δήλωση. Εξάλλου αυτό ουσιαστικά προτείνεται και στα βήματα υποβολής της αίτησης από την ΟΠΕΚΑ. Όπως αναφέρεται “Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2022 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2021). Η πληρωμή της δόσης του επιδόματος παιδιού που θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής Ε1 τρέχοντος έτους, θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους”.

Παράλληλα αναφέρει ότι το ποσό επιδόματος του πρώτου διμήνου εκάστου έτους υπολογίζεται με βάση τις κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος του άρθρου 214 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ Α΄5), του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων και των στοιχείων της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Μετά την υποβολή φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητικής αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται με βάση το εισόδημα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί πριν το Πάσχα ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Έτσι, μια οικογένεια με εισόδημα 9.000 με 3 παιδιά θα πάρει 420 ευρώ, με 4 παιδιά 630, με 2 παιδιά 210 ευρώ εφάπαξ πριν το Πάσχα. Πρόκειται δηλαδή για ένα οριζόντιο μέτρο που διαμορφώνεται ανάλογα με το εισόδημα και καλύπτει 625.000 δικαιούχους.

Τα ποσά του επιδόματος παιδιού ανάλογα με την κατηγορία

Για την Α κατηγορία:

  • 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Β κατηγορία:

  • 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Γ κατηγορία:

  • 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
  • επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

πηγή: dikaiologitika.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για την 25η Μαρτίου
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ-Προκήρυξη 12Κ/2021: Ζητά την υποβολή δικαιολογητικών
Μενού