Ανάσα σε ΑΕΙ – ΤΕΙ για μετεγγραφές

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 239

αρχείο λήψης (25)Απόφαση οικονομικού απεγκλωβισμού των κεντρικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας λόγω των χιλιάδων μετεγγραφών που αναμένονται τον Σεπτέμβριο πήρε το υπουργείο Παιδείας. Οπως αποφασίστηκε από τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ύστερα από σχετική εισήγηση και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ.Αθανασίου Κυριαζή, σε όλες τις περιπτώσεις μετεγγραφών φοιτητών από τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ στα οποία εισήχθησαν σε κεντρικά πανεπιστήμια θα μεταφέρονται μαζί τους και οι σχετικές πιστώσεις (δηλαδή τα χρήματα που αντιστοιχούν στην εκπαίδευσή τους).

Ετσι επί της ουσίας θα γίνει μεταφορά κονδυλίων από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και από ΤΕΙ σε ΤΕΙ για κάθε μετεγγραφή φοιτητή. Την πρόταση αυτή έκανε αρχικά στο υπουργείο Παιδείας το τριμελές προεδρείο των διοικήσεων των ΤΕΙ, αλλά κρίθηκε σωστή και θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις. Η Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ δεν έχει πάρει αντίστοιχη απόφαση για να καταθέσει μια πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, αλλά τα μέλη του προεδρείου της δεν είναι αρνητικά, οπότε σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί το οικονομικό αυτό μέτρο προκειμένου να μπορέσουν να εκπαιδευθούν σωστά οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές.

Στο ΦΕΚ η νέα διάταξη

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών. Οπως αναφέρεται σε αυτήν, «Επιπλέον των προβλεπομένων στο άρθρο 53 του Ν. 4264/2014, όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τεκμαίρεται ότι έχουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, εφόσον κατά το έτος 2013 το ετήσιο εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του δεν ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ κατά κεφαλή.

Η μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνο σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Ο αριθμός των μεταφερομένων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά ποσοστό 10% του αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα» αναφέρεται ακόμη στη διάταξη.

Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για ένα αντίστοιχο τμήμα ή σχολή πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.

Κριτήρια κατάταξης των δυνητικά δικαιούχων ανά σχολή ή τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του κατά το έτος 2013 κατά αύξουσα κατανομή.

β) Σε περίπτωση ίδιου ποσού εισοδήματος, τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης».

Αμοιβαία μεταφορά θέσης εισαγωγής χωρίς τον περιορισμό εισοδηματικού κριτηρίου ή κριτηρίου ποσόστωσης επιτρέπεται σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ. Η αμοιβαία μεταφορά θέσης δεν επιτρέπεται από και προς πανεπιστήμια και ΤΕΙ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησης της μεταφοράς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, τονίζεται στο κείμενο.

Με απόφαση υπουργού η αντιστοιχία τμημάτων

Η αντιστοιχία των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τους τίτλους των αντιστοίχων σχολών, τμημάτων και των εισαγωγικών κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται. Η απόφαση εκδίδεται έπειτα από γνώμη της ΑΔΙΠ, η οποία περιέρχεται στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την περιέλευση σε αυτήν του ερωτήματος του υπουργού.

Στο τέλος της υποπερίπτωσης γγ’ της περίπτωσης γ’ της παρ. 1 του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014 τίθεται η εξής φράση: «και αποδεικνύονται με πιστοποιητικά αναπηρίας του οικείου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)».

 

Πηγή: tovima.gr

Μενού