ΟΑΕΔ: 1 Ιανουαρίου 2014 θα δοθεί το επίδομα σε μακροχρόνια ανέργους

Κοινοποιήστε το άρθρο

epidomaanergias13213Από την Τετάρτη, πρώτη μέρα του νέου έτους, ξεκινά το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων που καθιερώνει η κυβέρνηση.

Το επίδομα απευθύνεται σε χιλιάδες ανέργους ηλικίας 20 έως 66 ετών με ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ. Το όριο του οικογενειακού εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας, ενώ ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή -με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης- του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του.

Ως μακροχρόνια άνεργοι-δικαιούχοι θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας.

Σημειώνεται ότι ο άνεργος υποχρεούται να προσέλθει ο ίδιος στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας επιδότησής του, προκειμένου να υποβάλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργου, μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Τα δικαιολογητικά

Για να λάβει ο δικαιούχος το επίδομα χρειάζεται να υποβάλει τα εξής δικαιολογητικά:

  • Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της αίτησης οικονομικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία τού ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
  • Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.λπ.).

Πότε διακόπτεται η επιδότηση

Η καταβολή του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου διακόπτεται στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος:

  • Αναλάβει μισθωτή ή μη δραστηριότητα.
  • Δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας, συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του.
  • Απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιονδήποτε λόγο.
  • Δεν εμφανισθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Star.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *