ΣΤΟΠ ! στις μειώσεις μισθών

Κοινοποιήστε το άρθρο

misthos«Πρωτοχρονιάτικο μποναμά» έφερε για τους δικαστικούς λειτουργούς το «Μισθοδικείο», καθώς έκρινε χθες αντισυνταγματική την τελευταία μνημονιακή περικοπή των αποδοχών τους (20 έως 25%) που επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Αύγουστο 2012, ενώ παράλληλα αναγνώρισε το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών τους, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές, αφού το Σύνταγμα επιβάλλει την ισοτιμία ανάμεσα στις τρεις κρατικές λειτουργίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική).

Τα Διοικητικά Πρωτοδικεία θα αποφασίσουν για το ύψος των ποσών που θα επιστραφούν

Οι πρώτες δύο αποφάσεις του «Μισθοδικείου», που δημοσιεύθηκαν χθες (καθώς από το νέο έτος αλλάζει η σύνθεσή του), ανοίγουν τον δρόμο για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων και αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αναδρομικά για τους τελευταίους 16 μήνες, ανάβοντας ταυτόχρονα «πράσινο φως» για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (με έκπτωση του 25% από το φορολογητέο εισόδημα), που στην πράξη οδηγεί σε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα.

Οι αποφάσεις του «Μισθοδικείου» παραπέμπουν το ζήτημα στα αρμόδια Διοικητικά Πρωτοδικεία, προκειμένου μέσα στους επόμενους μήνες να προσδιορίσουν σε κάθε περίπτωση χωριστά τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν (από τις αναδρομικές περικοπές και το αφορολόγητο) και να επαναφέρουν ουσιαστικά το δικαστικό μισθολόγιο στα επίπεδα του Αυγούστου 2012, πριν από τις τελευταίες μνημονιακές περικοπές.

Στην πράξη πρόκειται για το πρώτο πλήγμα σε μνημονιακό νόμο (4093/12) που κρίνεται αντισυνταγματικός κατά πλειοψηφία (ψήφοι 6-3) από δύο συνθέσεις (όπου συμμετείχαν 3 δικαστές, 3 καθηγητές ΑΕΙ, 3 δικηγόροι).

Σύντομα αναμένεται, πάντως, να δημοσιευθεί και άλλη απόφαση αντίθετου περιεχομένου (κατά πλειοψηφία), οπότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα κατά την εκτέλεσή τους. Για τις μισθολογικές περικοπές, το «Μισθοδικείο» έκρινε ότι, παρά τη συνταγματική ισοτιμία των 3 εξουσιών, ο νομοθέτης δεν εξέτασε αν οι δικαστικές αποδοχές παραμένουν ίσες προς τις αποδοχές βουλευτών – υπουργών (που υπέστησαν πολύ μικρότερες μειώσεις).

Επιπτώσεις
Παράλληλα, δεν εξέτασε τις επιπτώσεις στη λειτουργία της δικαιοσύνης για την εξασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα.

Μειώσεις μπορούν να γίνουν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά οι αποδοχές των 3 εξουσιών πρέπει να παραμένουν ίσες. Παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται να επιβαρύνονται συνέχεια οι ίδιες κατηγορίες πολιτών, όπως οι μισθωτοί που είναι κατά κανόνα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι οι τελευταίες περικοπές είναι αντισυνταγματικές (και μεγαλύτερες του 10% που είχε εγκρίνει το μνημόνιο 2 για τα ειδικά μισθολόγια) και συνεπώς ανεφάρμοστες και γι’ αυτό πρέπει να εφαρμοστούν οι μισθολογικές διατάξεις πριν τον ν. 4093/12.

Αντίστοιχες σκέψεις και συγκρίσεις γίνονται για το αφορολόγητο κατά 25% των βουλευτών που αυξάνει το εισόδημά τους ως απαλλαγή για δαπάνες μίσθωσης πολιτικών γραφείων, άσκησης λειτουργήματος κ.λπ. και το οποίο πρέπει να επεκταθεί (λόγω της συνταγματικής ισοτιμίας) στους δικαστές που αντιμετωπίζουν δαπάνες οργάνωσης γραφείου, ενημέρωσης βιβλιοθήκης κ.λπ.

Μετά τις τελευταίες περικοπές οι καθαρές αποδοχές του προέδρου ανωτάτου δικαστηρίου έπεσαν σε 3.756€ (και λόγω της αναδρομικής παρακράτησης σε 3.180€ για το 2013), ενώ οι βουλευτικές ανέρχονταν σε 6.568€, «εμπλουτισμένες» με επιδόματα και ατέλειες. Στους χαμηλότερους βαθμούς οι αποδοχές μειώθηκαν από 2.592 σε 1.600€ και οι δικαστικοί διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους (έξοδα διαμονής στον τόπο μετάθεσης, γραφείο, βιβλιοθήκη κ.λπ.).

Πηγή: Εθνος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *