Πανελλήνιες 2014 τι θα ισχύει για το 10%

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 357

πανελληνιεςΣυγκεκριμένα αλλαγές προβλέπονται στο νόμο για το νέο Λύκειο στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση από τις Πανελλήνιες 2014.

Στο Νόμο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» ,που ψηφίστηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα στην παράγραφο 33 του άρθρου 39 ορίζεται ότι:

οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση ΑΕΙ μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης, χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό ασκείται εντός ενός (1) έτους αυτού που έπεται της τελευταίας εξέτασης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου.» Η παραπάνω διάταξη, όσοι συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β’, εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το 10 τοις εκατό των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, μόνο για μία (1) φορά και μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό που εξετάστηκαν. Σε όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων ΕΠΑΛ-Α’, δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μόνο για μία (1) φορά και μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό που εξετάστηκαν.

Για παράδειγμα ,υποψήφιος που εξετάστηκε πανελλαδικά το 2013 σε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μπορεί να είναι υποψήφιος για το 10% μόνο το 2014. Επίσης υποψήφιος που εξετάστηκε πανελλαδικά τελευταία φορά το 2012 σε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για το 10% το 2014, γιατί θα έχουν μεσολαβήσει 2 έτη από την τελευταία του εξέταση, ανεξάρτητα αν χρησιμοποίησε το δικαίωμα του 10% το 2013.

Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων, οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικά μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα.

Γiα την παραπάνω 3 περίπτωση, ακολουθεί παράδειγμα που παρουσιάζει το δικαιολογητικά όπου υποψήφιος που εξετάστηκε το 2013 σε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ στα πανελλαδικά μαθήματα, σε κάποιο ειδικό μάθημα και στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί το 2014 να είναι υποψήφιος για το 10% με τη βαθμολογία και τα μόρια που συγκέντρωσε το 2013, χωρίς να έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση το 2014 να εξεταστεί ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα.

Άρα, δεν εξετάζεται ξανά ούτε στην υγειονομική εξέταση και στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, σε αντίθεση με αυτά που ίσχυαν ως φέτος.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για 8.826 προσλήψεις υπαλλήλων ΥΕ
Προηγούμενο άρθρο
«Χτίζονται οι επενδύσεις του 2014 και του 2015»
Μενού