Διαμαντοπούλου: “Δεν αφήνουμε την κρίση να φτωχύνει την παιδεία”

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 304

diamantopoyloy«H εκπαίδευση αξίζει. Μην την υπολογίζεις στο έλλειμμα. Δεν αφήνουμε την κρίση να φτωχύνει την παιδεία».
Ο μεγαλύτερος ασθενής στην περίοδο της κρίσης είναι η εκπαίδευση, τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου, δίνοντας το “σήμα” για τη συλλογή των υπογραφών.

Αυτό το σύνθημα πρέπει να υπογράψουν 1.000.000 πολίτες της ΕΕ, και να ζητήσουν να εξαιρείται από το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας το ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού που αφορά τις δαπάνες για την παιδεία.

Το σήμα «εκκίνησης» για τη συλλογή των υπογραφών και στη χώρα μας έδωσε χθες «Το Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», το οποίο στηρίζει και προωθεί τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Ο μεγαλύτερος ασθενής στην περίοδο της κρίσης είναι η εκπαίδευση. Με την πρόταση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους λαούς της ΕΕ να παλέψουν για έναν κοινό σκοπό όπως αυτόν της παιδείας, διότι οι επιπτώσεις της μειωμένης επένδυσης σε αυτή είναι τεράστιες», τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσιάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία, και συμπλήρωσε:

«Η παιδεία πρέπει να ενισχυθεί σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Η πρότασή μας αφορά την εξαίρεση των δαπανών κάθε εθνικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις περιπτώσεις που οι δαπάνες αυτές υπολείπονται του μέσου όρου της Ευρωζώνης για τα τελευταία 5 έτη».

Αν τελικά συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από τους πολίτες της Ευρώπης τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαμορφώσει σχετική πρόταση -για θεσμικές αλλαγές- η οποία θα συζητηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και μπορεί να προχωρήσει μέχρι και το Συμβούλιο Κορυφής.

Η πρόταση έχει ήδη γίνει δεκτή από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η τεκμηρίωσή της βασίζεται σε ανάλυση που έχει κάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χρ. Πισσαρίδης, καθώς και σε σχετικές μελέτες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

Οι πόροι

Η έγκριση μια τέτοιας πρωτοβουλίας για την Ελλάδα θα ήταν σημαντική, διότι θα μπορούσε ειδικά για την εκπαίδευση να απαλλαγεί από τους ασφυκτικούς όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, να απαλλαχτεί δηλαδή από το Μνημόνιο ή το όποιο υποκατάστατό του.

Οι πόροι για να στηριχθεί η παιδεία μπορούν να προέλθουν από την αναμόρφωση του εθνικού προϋπολογισμού, την ανακατανομή των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Στήριξης, την Τράπεζα Επενδύσεων, από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα κ.ά.

Οποιος ενδιαφέρεται να υπογράψει την πρόταση μπορεί να μπει στο www.invest-in-education.eu ή στο www.todiktio.eu.

Πηγή: Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η καταβολή του εορταστικού επιδόματος
Προηγούμενο άρθρο
Χρηματοδότηση 2,97 δισ. για οδικούς άξονες
Μενού