Cine Balkan: Γνωρίστε τα Βαλκάνια στο Balkan Fest στη Θεσσαλονίκη

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 292

imagediagonismosTo Cine Balkan έρχεται στο Balkan Fest αυτήν την Παρασκευή 20 του μηνός και μαζί του φέρνει ταινίες νέων σκηνοθετών από όλα τα Βαλκάνια για να μας γνωρίσει σε αυτήν την τόσο κοντινή και τόσο διαφορετική κουλτούρα των γειτονικών μας χορών. Μία ιδιαίτερη επιλογή ταινιών και ντοκιμαντέρ συγκρότησε ο πολιτιστικός οργανισμός “Balkans Beyond Borders” για να προσφέρει στους θεατές της Θεσσαλονίκης μία νεανική ματιά στους προβληματισμούς, τα όνειρα και τις εμπειρίες της Ελλάδας και των γειτονικών της χορών.

Έτσι, λοιπόν, λίγο πριν ανάψει το κλασσικό βαλκανικό γλέντι στους χώρους του Block 33, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ιδιαίτερες και όμορφες ταινίες νέων σκηνοθετών που θα τους εισάγουν σε άλλα μέρη, τους καλούν να μιλήσουν άλλη γλώσσα, να διαφωνήσουν, να συμφωνήσουν, να γνωριστούν μεταξύ τους και πιθανόν να δουν τον εαυτό τους σε ένα πολυπρισματικό πρόγραμμα.

 

Οι Ταινίες

 Budapest Backwards (Βέλγιο)

Σκηνοθεσία: Jeroen Sebrechts

Μυθοπλασία

Ένα αυτοσχέδιο σύγχρονο παραμύθι με έδρα τη Βουδαπέστη, που σε κάνει να σκέφτεσαι σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν μια πολυπολιτισμική σχέση μεταξύ ενός αγοριού από την Κροατία και ενός κοριτσιού από την Ουγγαρία

Σαλιγκάρια (Κροατία)

Σκηνοθεσία: Manueal Sumberac

Κινούμενα Σχέδια

Δυο στρατοί σαλιγκαριών αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, το τελευταίο μπουμπούκι στο λουλούδι, αλλά το μπουμπούκι ανήκει σε άλλον κόσμο

 

Amel (Κόσοβο)

Σκηνοθεσία: More Raca

Μυθοπλασία

Η Αμέλ είναι μια ηθοποιός που ψάχνει την τύχη της σε μια οντισιόν από ξένη παραγωγή. Τελικά, της ανακοινώνεται ότι παίρνει ένα ρόλο στην ταινία. Η Αμέλ είναι τυχερή, αλλά θα είναι τόσο τυχερή και στον κόσμο των ταινιών; Το μονοπάτι της για την επαγγελματική καταξίωση στην υποκριτική θα είναι δύσκολο

 

Στη σκια του αθάνατου δέντρου (Τουρκία)

Σκηνοθεσία: Nail Pelivan,

Μυθοπλασία

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θά βρεις άλλες θάλασσες./ Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους. / Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς· και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις./ Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις— δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό. / Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες. Κ.Π. Καβάφης

 

Νικολέτα (Ελλάδα)

Σκηνοθεσία: Sonia Liza Kenterman

Μυθοπλασία

1951: στα βουνά της Ελλάδας, με εμφανή ακόμη τα σημάδια του εμφυλίου, ένα αγόρι, ως κεφαλή της οικογένειας, είναι υπεύθυνο για τη μοίρα της μικρής του αδερφής. Κουβαλώντας το μωρό στους ώμους, περιδιαβαίνει στα αφιλόξενα βουνά και αντιμετωπίζει κινδύνους από τους ανθρώπους με στόχο να ξεφύγει από την φτώχεια

Ταξίδι Express (Ελλάδα) 

Σκηνοθεσία: Νατάσα Ξύδη

Μυθοπλασία

Η Μαργαρίτα ετοιμάζεται να πάει για διακοπές σε ένα ελληνικό νησί. Όταν χάνει το καράβι, βρίσκει τον εαυτό της να ταξιδεύει πολύ πιο μακρυά…

Refika (Τουρκία)

Σκηνοθεσία: Özge Deniz ÖZKER

Ντοκιμαντέρ

«Το Ντοκιμαντέρ Ρεφίκα ή αλλιώς Ρεβέκκα, είναι ένα ταξίδι στις δύο πλευρές του Βορείου Αιγαίου με θέμα την αναζήτηση μιας γυναίκας με το όνομα ‘Ρεφίκα’, στης οποίας την φωτογραφία έπεσα πάνω σε μια επίσκεψή μου στο χωριό Αντάτεπε. Πρόκειται για ένα παλιό Ελληνικό χωριό στην Τουρκία στο οποίο Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν μαζί πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ανάμεσα στις πολλές εκδοχές της ιστορίας για τη Ρεφίκα και τον αγαπημένο της Νασμί, προσπαθώ να βρω την αληθινή εκδοχή. Ποια είναι η γυναίκα στη φωτογραφία; Ποιος γράφει την ιστορία; Στο τελευταίο κεφάλαιο της διαδρομής δείχνω πώς η ιστορία και η φωτογραφία της τροποποιήθηκε και έγινε εργαλείο μάρκετινγκ για μια τοπική επιχείρηση.»

 

Λέγε με Βαρβάρα (Π.Γ.Δ.Μ)

Σκηνοθεσία: Ana Jakimska

Ντοκιμαντέρ

Το «Λέγε με Βαρβάρα» είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες ενός 22χρονου αγοριού από τα προάστια των Σκοπίων. Να γίνει κορίτσι και pop star. Αντιμετωπίζοντας τις καθημερινές προκλήσεις της Βαλκανικής πραγματικότητας, προσπαθεί να συνεχίσει να ακούει τη φωνή μέσα του.

 

Η ετυμηγορία (Κροατία)

Σκηνοθεσία: Djuro Gavran

Ντοκιμαντέρ

16 χρόνια μετά τον πόλεμο, στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ χιλιάδες πολίτες μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή αναμετάδοση της ετυμηγορίας για τους Κροάτες στρατιωτικούς. Με μια σειρά από κοντινά πλάνα, η ταινία καταγράφει το ξέσπασμα των συναισθημάτων που προκάλεσε αυτή η ετυμηγορία.

 

Το φτυάρι ειναι πολύ μικρό (Σερβία)

Σκηνοθεσία: Nemanja Babic

Ντοκιμαντέρ

Η ταινία εξερευνά τα κίνητρα για δουλειά μέσω του κινήματος Shock Workers και τις εκστρατείες για την εργασία των νέων. Οι γηραιοί είναι επιφυλακτικοί ως προς τις νέες γενιές, κατηγορώντας τους ότι ενδιαφέρονται μόνο για τα υλικά αγαθά. Σήμερα αυτές οι εκστρατείες έχουν χάσει το αρχικό τους νόημα όσον αφορά τη δικτύωση των ανθρώπων, ωστόσο είναι περίεργο ότι παρόλο που είναι παρωχημένα, εμπνέουν ακόμη.

 

Το σύνορο (Βουλγαρία)

Σκηνοθεσία: Yana Nikolova

Ντοκιμαντέρ

Η ζωή των ανθρώπων στις δύο πλευρές του συνόρου ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ελλάδα φέρνει το δικό της πνεύμα και πολιτισμό: διαφορές και ομοιότητες στον τρόπο σκέψης, τον τρόπο ζωής, τις ιστορίες και στις ιδέες. Η αίσθηση της ανθρωπινότητας, της γειτνίασης, του χωρισμού εξ αιτίας ενός συνόρου, μιας γλώσσας, μιας εθνικότητας. Είμαστε διαφορετικοί; Και πώς; Έχουμε κοινές συνήθειες, σκέψεις, τρόπο ζωής, όνειρα; Μια ασυνήθιστη ματιά σε δυο συνηθισμένες γειτονιές με δυο λαούς που ζουν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο.

 

Οι αόρατοι (Π.Γ.Δ.Μ)

Σκηνοθεσία: Ishak Jalimam, Monika Šimunac, Nita Zeqiri, Petar Antevsk

Ντοκιμαντέρ

Αρραβωνιασμένες και πλήρως ερωτευμένες, οι δύο κοπέλες διηγούνται γενναία την ιστορία από την κοινή ζωή τους στο Κόσοβο.

 

Θέλω να ξέρω πώς είναι (Ρουμανία)

Σκηνοθεσία: Alexandra Carastonian

Ντοκιμαντέρ

Η διαφορετικότητα υπάρχει παντού. Σε κάποιες χώρες είναι λιγότερο αποδεκτή και σε άλλες περισσότερο. Αυτή είναι μια ταινία που εκφράζει το πώς νιώθουν κάποια μέλη από την κοινότητα LGBTQ της Ρουμανίας για την καθημερινή ζωή. Μια ταινία για το πώς κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αγάπη και την αποδοχή.

Αιγαίο ή αλλιώς κωλοτρυπίδα θανάτου (Ελλάδα)

Σκηνοθεσία: Ελένη Γιώτη

Ντοκιμαντέρ

Από το 2000 πάνω από 23.000 άνθρωποι ερχόμενοι από Αφρική, Μέση Ανατολή, και ακόμη παρα πέρα, ως αιχμάλωτοι πολέμου, οικονομικοί μετανάστες ή αναζητώντας άσυλο έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα. Εκατοντάδες από αυτούς χάθηκαν στη θάλασσα του Αιγαίου. Η ποίηση του Jazra Khaleed απαγγέλλεται σε 5 διαφορετικά σημεία της Αθήνας όπου έχουν γίνει ρατσιστικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια. Μια ταινία- ποίημα που αποτελεί χτύπημα στην τρέχουσα ανάπτυξη του φασισμού στην Ελλάδα.

 

Toy Car (Βοσνία Ερζεγοβίνη)

Σκηνοθεσία: Muamer Celik

Μυθοπλασία

Μετακομίζοντας στο Σικάγο με την ελπίδα για μία καλύτερη ζωή, μία οικογένεια από την Βοσνία βρίσκεται στα πρόθρα της κατάρρευσης. Οι δύο συζυγοι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον μέρα με τη μέρα. Η αγάπη μεταξύ τους έχει θεί προ καιρού και το μόνο που τους ενώνει είναι να φέρουν εις πέρας το άβολο ζήτημα του διαζυγίου. Τα δύο παιδιά τους πληρώνουν το τίμημα. Είναι πολύ νέα για να τα καταφέρουν μόνα τους αλλά αρκετά μεγάλα για να καταλαβαίνουν τις συμβαίνει γύρο τους.

 

Ο Μπότεφ είναι Ηλίθιος (Βουλγαρία)

Σκηνοθεσία: Deyan Bararev

Μυθοπλασία

Ένας μαθητής γυμνασίου ο Βάσκο κριτικάρει την κοινωνία η οποία θαυμάζει τον εθνικό ήρω Χρίστο Μπότεφ και τα ιδανικά του αλλά την ίδια στιγμή ζει μέσα στην στενομυαλιά.

 

Ανοιξιάτικοι ήλιοι (Σερβία)

 

Σκηνοθεσία: Stefan Ivancic

Μυθοπλασία

Τέσσερα αγόρια, φίλοι και ξαδέρφια, μεταξύ εφηβείας και νεότητας, περνούν παρέα ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα. Μπορεί να τους χωρίζει η απόσταση αλλά τους ενώνει η μνήμη του Βελιγραδίου και ξαναθυμούνται το κομμουνιστικό τους παρελθόν.

Χωρίς νόημα (Κόσοβο)

Σκηνοθεσία: Nart Zeqiraj

Μυθοπλασία

Τρεις φίλοι περνούν την ώρα τους πίνοντας καφέ και κάνουν πλάνα για το πού να πάνε. Τα άδεια ποτήρια στο τραπέζι μαρτυρούν ότι κάθονται στην καφετέρια εδώ και πολλή ώρα. Επηρεασμένοι από τη μονοτονία αρχίζουν να πειράζουν ο ένας τον άλλο αλλά και τους περαστικούς.

 

Το Δείπνο (Ελλάδα)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αργυρίου

Μυθοπλασία

Ένα ζευγάρι που φαινομενικά έχει τα πάντα, έχει βγει για δείπνο σε ένα πολυτελές εστιατόριο. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο άντρας ανακοινώνει στη γυναίκα του ότι θέλει να κάνει κάποιες αλλαγές στη ζωή του… αλλά υπάρχει χρόνος γι’αυτές τις αλλαγές;

 

Πέρα από το ποτάμι (Αλβανία)

 

Σκηνοθεσία: Sabir Kanaqi

Μυθοπλασία

Ένας γέρος άντρας ζει μόνος του για πολύ καιρό κοντά στο ποτάμι όπου υπάρχει μια κατεστραμμένη γέφυρα. Μια μέρα έρχεται ο γιος του από μακρυά να τον επισκεφτεί. Η επιθυμία αλλά και η δυσκολία να συναντήσει το γιο του τον κάνουν να έρθει αντιμέτωπος με ένα όνειρο.

 

 

Το πρόγραμμα θα προβληθεί στα πλαίσια του “Balkan Fest” την Παρασκευή 20/02/2014

Στο Block 33 | Ώρα έναρξης: 19:00

Πηγή: exostispress.gr

Μενού