Η ψυχική διάπλαση Μαθητών στο Σχολείο των ίσων ευκαιριών.

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 354

Σχολικές εντάσεις, παρεξηγήσεις ή αψιμαχίες μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμούς και μετέπειτα φοβίες. Σχολικά τραύματα που μόνο με την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψή τους, μπορούν να θεραπευτούν.

Οι ευρύτερες πολιτισμικές αλλαγές, όπως είναι οι διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η πολυπολιτισμική κοινωνία, η μετανάστευση, η βία, δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το Οικογενειακό Σύστημα. Οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες  με ολοένα και πιο σύνθετα προβλήματα και δυσκολίες, γεγονός που συνδέεται με τη βίωση νέου είδους συγκρούσεων και  περισσότερο πολύπλοκων προβλημάτων από τα παιδιά και τους εφήβους. Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι νέες προκλήσεις που αναδύονται και στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα, καθιστούν αναπόφευκτη την ανάγκη για ενδυνάμωση του δεσμού του κλάδου της Σχολικής Ψυχολογίας με την Εκπαίδευση, καθώς και για περαιτέρω ενίσχυση του επιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο αυτές κοινότητες, με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας, της ανάπτυξης και της θετικής προσαρμογής όλων των μαθητών, καθώς και την ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού στον πολυδιάστατο ρόλο του στο ‘’σύγχρονο σχολείο’’.

Η ανάγκη για ένα ‘’διαφορετικό σχολείο’’ που υιοθετεί μια ολιστική οπτική στην κατανόηση των σύγχρονων αυτών προβλημάτων, συνδέεται με την ανάγκη για τη δημιουργία ενός δικτύου φροντίδας και υποστήριξης γύρω από τα παιδιά με τη συνεργασία ειδικών από διαφορετικούς κλάδους και με την εγκαθίδρυση μιας συνεργατικής σχέσης ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι -εργαζόμενοι στο χώρο του σχολείου- επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ποικίλες ανάγκες των παιδιών και των εφήβων, ως άτομα αλλά και ως μαθητές, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, την προαγωγή της ψυχικής τους υγείας, καθώς και την ενίσχυση της ακαδημαϊκής τους επίδοσης και εξέλιξης.

Προς την κατεύθυνση αυτή της κατάρτισης στους τομείς που προαναφέρθηκαν, όλων όσων εμπλέκονται στην εκπαίδευση, συμβάλλει και το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης  στη Σχολική Ψυχολογία. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στελέχη της εκπαίδευσης, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές συναφών γνωστικών αντικειμένων, σε απόφοιτους ψυχολόγους και σε άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας, σε γονείς, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τη μάθηση, την ανάπτυξη, την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών και τη στήριξή τους.

Μέσα από το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα, γίνεται αναφορά σε σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις στον κλάδο της Σχολικής Ψυχολογίας, σε θέματα πρόληψης, παρεμβάσεων και συμβουλευτικής στο σχολικών πλαίσιο, σε θέματα μάθησης και ανάπτυξης, δυσκολίες συμπεριφοράς και μάθησης. Ακόμη, συζητούνται θεωρίες κινήτρων, μοντέλα συνεργασίας σχολείου και οικογένειας, καθώς και οι γενικές αρχές κατά την παρέμβαση για τη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα και τη στήριξη των παιδιών σε δύσκολες φάσεις της ζωής. Τέλος, αναλύονται τρόποι για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση θετικών περιβαλλόντων μάθησης, καθώς και για τη διαχείριση ‘’δύσκολων’’ συμπεριφορών των μαθητών στο πλαίσιο της σχολικής τάξης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Θεωρία των Συστημάτων και τη Συστημική Προσέγγιση, δεδομένου ότι το Σχολείο αποτελεί ένα Ανθρώπινο Σύστημα.

Μέσα από τις αναφορές αυτές, παρέχεται μία σφαιρική εικόνα πάνω στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα, παρουσιάζονται χρήσιμα εργαλεία όταν κανείς δουλεύει με παιδιά και εφήβους ή/ και όταν παρεμβαίνει στο χώρο του σχολείου. Τέλος, μέσα από τις αναφορές στα θέματα που αναφέρθηκαν, το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη Σχολική Ψυχολογία ‘’εφοδιάζει’’ τον κάθε συμμετέχοντα με έναν διαφορετικό τρόπο να σκέφτεται για την εμφάνιση των προβλημάτων στο σχολικό πλαίσιο.

Έναν τρόπο που τον βοηθά να εντάσσει το ‘’πρόβλημα’’ μέσα στο συνολικότερο πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται, να μην τοποθετεί τον μαθητή στη θέση του ‘’προβληματικού μέλους’’ της τάξης, που τον απομακρύνει από τη συνήθη πρακτική δημιουργίας ‘’μαθητών- αποδιοπομπαίων τράγων’’ στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, και ως εκ τούτου έναν τρόπο αποτελεσματικό όταν κανείς έχει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει δυσκολίες και προβλήματα στο χώρο της σχολικής τάξης και του σχολείου γενικότερα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας στην εταιρεία ITK Engineering στην Γερμανία
Προηγούμενο άρθρο
Προκηρύξεις για 75 θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Τελευταία Ενημέρωση 1/8/2017)
Μενού