Σε προνομοθετική δημόσια διαβούλευση η δράση «Νεολαία ’17—27»

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 285

Την έναρξη της διαδικασίας προνομοθετικής δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία ’17—27» ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 2 Αυγούστου, στο ΥΠΠΕΘ, ο Γενικός Γραμματέας Δια βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Η προνομοθετική δημόσια διαβούλευση θέτει μια σειρά από ερωτήματα με στόχο τη συλλογή παρατηρήσεων, σχολίων και προτάσεων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους –τους νέους και τις νέες της χώρας. Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα ληφθούν υπ’ όψιν στο υπό κατάρτιση  κείμενο που θα τεθεί –πριν την επίσημη υποβολή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο– σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία.

Το κείμενο βρίσκεται αναρτημένο από σήμερα στο δικτυακό τόπο http://opengov.diavgeia.gov.gr/ και είναι ανοιχτό σε όλους.

Όπως τόνισε ο ΓΓΔΒΜΝΓ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, «η πολυεπίπεδη οικονομική κρίση επηρέασε έντονα μεγάλες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού των περισσότερων χωρών της παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικά η ομάδα των νέων 15-29 ετών έχει ιδιαιτέρως πληγεί από τα απότοκά της. Σήμερα στη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, το 27% των νέων βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, το 47% έχει πολύ περιορισμένες πιθανότητες εισόδου στην αγορά εργασίας, ενώ το 17,2% βρίσκεται εκτός εργασίας και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα ιστορικά επίπεδα μακροχρόνιας ανεργίας, η αδυναμία στην απόκτηση στοιχειώδους προσωπικής αυτονομίας, οι δυσκολίες δημιουργίας οικογένειας, η υποβάθμιση της καθημερινότητας, το brain drain, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα. Παράλληλα, εξαιτίας της δραστικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των φορέων που ασχολούνται με την παραγωγή πολιτικών, με αποκορύφωμα την έμμεση κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού των νέων ανθρώπων βρίσκεται προ των πυλών. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ειδική μέριμνα προκειμένου η χώρα μας να καταφέρει να αντιστρέψει την παρούσα κατάσταση και να αντιμετωπίσει το ανησυχητικό φαινόμενο».

Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα, από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα, η πολιτική για τη Νέα Γενιά εφαρμόστηκε αποσπασματικά. «Καταδεικνύεται λοιπόν η αναγκαιότητα για την άμεση σύνταξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών ώστε οι νέες και οι νέοι της χώρας μας να είναι σε θέση να πραγματώνουν όσα, με ελπίδα και προοπτική, σχεδιάζουν για το μέλλον τους. Κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι η διασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής των ίδιων των νέων στη διαμόρφωση των πολιτικών που τους αφορούν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μόνη χώρα απ’ τις 27 της ΕΕ που δεν διαθέτει θεσμικό πλαίσιο για τους νέους».

Το κείμενο του Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία ’17-‘27», που προσδιορίζει το όραμα, τις αρχές και τους στόχους για τους νέους στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τους σύγχρονους μετασχηματισμούς της νεολαίας και τις κοινωνιολογικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις της, θα προετοιμαστεί και θα συνδιαμορφωθεί από την αρχή μέχρι το τελικό στάδιο της επίσημης υιοθέτησής του, με την έμπρακτη συμμετοχή των νέων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την Κοινωνία Πολιτών.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή: με την είσοδο στο δικτυακό τόπο opengov.diavgeia.gov.gr, είτε μέσω του ιστοτόπου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (minedu.gov.gr) και κάνοντας κλικ στο κίτρινο μπάνερ «Νεολαία ’17-‘27», ο χρήστης οδηγείται στη σελίδα όπου βρίσκεται αναρτημένο το εισαγωγικό κείμενο πρόσκλησης και ο θεματικός σκελετός του Πλαισίου Στρατηγικής και Δράσεων.

Στο πλαίσιο της προδιαβούλευσης περιλαμβάνονται συγκεκριμένες θεματικές ενότητες:

Στην Α ενότητα επιχειρείται η καταγραφή και κατανόηση των αναγκών και των προβλημάτων των νέων, καθώς και η δημιουργία ενός κοινού προτάγματος για το ρόλο τους στο μέλλον.

Στη Β ενότητα δίνεται έμφαση στην κυβερνητική πολιτική για τους νέους, η οποία θα καταρτιστεί με γνώμονα την πρόσφατη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την ανασύσταση ενός κυβερνητικού φορέα πολιτικής για τη νεολαία, καθώς και στην κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής.

Στη Γ ενότητα επιχειρείται να αναπτυχθεί το Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων.

Κάθε ενότητα περιλαμβάνει ερωτήματα στα οποία ενθαρρύνονται να απαντήσουν οι νέοι, καταγράφοντας τους προβληματισμούς τους, τις προτάσεις και το όραμά τους.

Κατά την τελευταία ενότητα υπάρχει η δυνατότητα να αναφερθούν προτάσεις, επισημάνσεις και παρατηρήσεις σχετικά με ζητήματα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα ερωτήματα.

 

 

 

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μενού