Σε ένα στάδιο οι εξετάσεις για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 252

9fadb6d3e28e2be47da4c87e012c5962_XLΚαταργείται η προφορική εξέταση για γνώση ξένης γλώσσας – Αντικαθίσταται με τεστ και η παρουσίαση φακέλου – Τι προβλέπει η νέα διαδικασια – Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι συμπληρώνουν το 25ο έτος της ηλικίας τους

Δύο βασικές αλλαγές στη διαγωνιστική διαδικασία για την είσοδο στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις λεπτομέρειες του οποίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Γιάννης Χρυσουλάκης.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν την κατάργηση της εξέτασης γνώσης ξένης γλώσσας και την υποχρέωση παρουσίασης φακέλου. Σημειώνεται ότι τις δύο αυτές ενότητες αφορούσε το 90% των ενστάσεων των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσουλάκη καταργείται η προφορική εξέταση που, έως σήμερα, διεξαγόταν στο 2ο στάδιο και μόνο για τους επιτυχόντες του 1ου σταδίου καθώς η επάρκεια στη γνώση ξένης γλώσσας στο εξής θα αποδεικνύεται μόνο από τους υφιστάμενους διεθνώς πιστοποιημένους τίτλους και πτυχία.

Παράλληλα η παρουσίαση του φακέλου, που επίσης προβλεπόταν στο 2ο στάδιο, αντικαθίσταται με την εξέταση (τεστ) στην ενότητα «Γνώσεις και Δεξιότητες» που ισχύει και εφαρμόζεται σε αντίστοιχους διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει εξήγησε ο κ. Χρυσουλάκης ότι όλοι οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε ένα και μόνο στάδιο πλέον, το οποίο περιλαμβάνει υποχρεωτική γραπτή δοκιμασία στις ακόλουθες ενότητες: «Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους», «Μικροοικονομική- Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική» και «Γνώσεις και Δεξιότητες».

Μιλώντας ειδικά για το τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων που υιοθετείται για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου εξήγησε ότι καλύπτει:

α. Βασικές γνώσεις σχετικές με τη νεότερη και τη σύγχρονη οικονομική και πολιτική ιστορία, τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πολιτισμό, όπως εκφράζεται μέσα από τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα, καθώς και θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

β. Δεξιότητες, όπως η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας, η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, η επεξεργασία πληροφοριών, η ταχύτητα και ακρίβεια αντίληψης, καθώς και βασικές νοητικές δεξιότητες, προκειμένου οι υποψήφιοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό εφεξής θα έχουν όσοι συμπλήρωσαν το 25ο έτος της ηλικίας τους. Η ρύθμιση αυτή εισάγεται προκειμένου το επίπεδο σπουδών των υποψηφίων να είναι το δυνατότερο υψηλό (μεταπτυχιακές σπουδές), αλλά και για λόγους ίσης μεταχείρισης μεταξύ των δύο φύλων δεδομένου ότι, για τους άρρενες υποψήφιους, τίθεται ως ρητή προϋπόθεση συμμετοχής η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Πηγή: protothema.gr

Μενού