Μητσοτάκης – Βουλή: Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης – Ξεπαγώνουν οι συντάξεις από 1/1/2023

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Views: 83

Την 1/1/2023 αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

«Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης, όχι γενικά και αόριστα ο λαός, η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ως ξεχωριστές προσωπικότητες και πιο συγκεκριμένα η μεσαία τάξη και πρωτίστως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που διατρέχει τις πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες αυτά τα τρια χρόνια, είναι να αναταχθεί γρήγορα η εθνική οικονομία με πολλές επενδύσεις για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές.

«Γιατί ας μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μια τετραετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το γκρεμό. Σαν χθες πριν από επτά χρόνια κ. Τσίπρα όσο και αν κάποιοι από σας θέλετε να το ξεχάσουμε. Συνεχίστηκε με μια διαρκή καταιγίδα φόρων και τελικά έσβησε αφήνοντας πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δις.  από το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε» είπε.

«Ευτυχώς όλα αυτά σήμερα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την με δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας  στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ , ενώ τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία πολύ περισσότερο καθώς όσα είπα δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε εύκολα αλλά και γιατί δεν επιτεύχθηκαν σε συνθήκες ομαλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.Ωστόσο ο πρωθυπουργός στην ομιλία του χρησιμοποίησε μια φράση στην προσπάθεια του να εμφανιστεί σαν …φιλεργατικός που θα συζητηθεί. «Εδώ είναι ο νόμος του εργάτη, όπως λέει και το ΚΚΕ», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος συνέχισε: «Επίκεντρο μας είναι ο πολίτης. Όχι ο λαός, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας και πρωτίστως οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Προτεραιότητα μας η ανάταση της Οικονομίας με καλύτερες δουλειές. Πριν το 2019 είχαμε μια 4ετία ψευδαισθήσεων. Σαν χθες πριν από 7 χρόνια η χώρα λίγο έλειψε να πέσει στο γκρεμό.

Πλέον υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, με ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας της Ευρώπης, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ νωρίτερα και βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις. Από το μεταναστευτικό και την πανδημία μέχρι την απειλή της Τουρκίας και την παγκόσμια έκρηξη στις ανατιμήσεις. Όλα αυτά έγιναν χωρίς να χαθεί ο προσανατολισμός στον άνεργο, στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο.

Κάναμε 4 μεγάλες τομές:

  1. Η εργασία.
  2. Η καταπολέμηση της ανεργίας.
  3. Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση.
  4. Οι πολιτικές στην προστασία των πιο αδύναμων.

Αυξήσαμε το κατώτατο μισθό. Είναι σήμερα στα 713 ευρώ. Το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ αν υπολογίσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Πλέον είμαστε πάνω από την Πορτογαλία. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν πρόκειται μόνο για συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, αλλά και ένα ανάχωμα στις συγκυρίες.

Μειώσαμε, επίσης, τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%, πάνω από τις δεσμεύσεις μας.

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που εφαρμόζεται ήδη σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Κάθε υπάλληλος θα μπορεί να ελέγξει ο ίδιος το ωράριο εργασίας του. Σύντομα θα το δούμε και σε άλλες επιχειρήσεις. Διασφαλίζουμε έτσι μια για πάντα ότι ο εργαζόμενος δεν θα πληρώνεται ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί. Εδώ είναι ο νόμος του εργάτη, όπως λέει και το ΚΚΕ. Η μεταρρύθμιση αυτή διευκολύνει το έργο της επιθεώρησης εργασίας.Οι εργατοτεχνίτες πλέον απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση για να αλλάξει αυτό. Άλλοι το διαλαλούν κι άλλοι το κάνουν πράξη. Αυτή η κυβέρνηση έφερε τη γονική άδεια. Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Πλέον οι εργαζόμενοι μπορούν να κανονίσουν το ωράριο εργασίας τους, μπορούν να εργαστούν 4 μέρες εφόσον το θέλουν. Προστατεύουμε πλέον και τους εργαζόμενους delivery. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει κρίσιμα ζητήματα όπως την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενους. Υπάρχουν και ρήτρες για την παρενόχληση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις, αλλά έχουμε τα εργαλεία να τα αντιμετωπίσουμε».

πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ανακοίνωση των βαθμολογιών ειδικών μαθημάτων και των βαθμών επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ των υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2022
Προηγούμενο άρθρο
Τροπολογία υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνης: Με εφαρμογή στο κινητό η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης
Μενού