Περιμένουμε πάνω από 39 εκατ. τουρίστες έως το 2027

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 198

Ούριος άνεμος πνέει για τον ελληνικό τουρισμό. Πέραν της… αναρρίχησης των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού το 2018 οι προοπτικές που διανοίγονται εντός της προσεχούς δεκαετίας είναι ιδιαιτέρως ευοίωνες, αγγίζοντας «εκκωφαντικά» όρια.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα, έως το 2027, θα ξεπεράσουν τα 39 εκατ. άτομα. Τούτο αναφέρεται στην έρευνα του World Travel & Tourism Council που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής η οποία προβλέπει για την Ελλάδα διάρκεια στη σταθερά ανοδική πορεία. Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), προβλέπουν για την Ελλάδα ότι μέχρι το 2027:

• Οι αφίξεις διεθνών τουριστών θα ανέλθουν σε 39.920.000, δημιουργώντας έσοδα 24,6 δισ. δολάρια, με ποσοστιαία αύξηση 4,8% ετησίως.

• Η συνολική συμβολή του κλάδου στην απασχόληση θα υποστηρίξει 1.273.000 θέσεις εργασίας με ποσοστό 29,9% της συνολικής απασχόλησης, σημειώνοντας αύξηση 3,4% ετησίως.

• Οι δαπάνες για ταξίδια αναψυχής αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,2% ετησίως σε 36,4 δισ. δολάρια το 2027, από 24,1 δισ. το 2017.

• Οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,2% ετησίως σε 3,9 δισ. δολ. το 2027 από 1,8 δισ. δολάρια το 2017.

• Το μερίδιο στις συνολικές εθνικές επενδύσεις θα αυξηθεί από 15,9% το 2017 σε 17,3% το 2027.

• Η συνολική συμβολή του τουριστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% που θα αντιστοιχεί στο 23,8% του ΑΕΠ.

Οπως καταγράφει η έκθεση του WTTC σε παγκόσμιο επίπεδο και μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη του τομέα Travel & Tourism θα συνεχίσει να είναι ισχυρή, καθώς η επένδυση και η ανάπτυξη πραγματοποιούνται με βιώσιμο τρόπο.
Οπως επισημαίνει, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο πρόεδρος του World Travel & Tourism Council κ. Gerald Lawless, οι πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης που στηρίζουν το βιώσιμο τουρισμό μπορούν να ενισχύσουν το περιβάλλον στις επιχειρήσεις ώστε να αξιοποιήσει ο τομέας τις δυνατότητές του. Ο κλάδος αναμένεται να υποστηρίξει πάνω από 380 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2027, συνεχίζοντας την αύξηση οικονομικής συμβολής του, ενώ ο στόχος παραμένει η περαιτέρω προστασία της φύσης, των οικοτόπων και η βιοποικιλότητα.

«Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα θα είναι φαινόμενο, η χώρα σας θα απογειωθεί τουριστικά τα επόμενα χρόνια και είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά» τονίζει ο κ. Lawless ο οποίος βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πύλο της Μεσσηνίας όπου συνεδρίασε η ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου World Tourism Forum Lucerne (WTFL), το οποίο απευθύνεται στους leaders και τους stakeholders του κλάδου ανά τον κόσμο.

Οπως πρόσθεσε, η Ελλάδα διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα «να μη γίνει Μπαλί, αλλά να διατηρήσει την κληρονομιά της», συμπληρώνοντας ότι «η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα θα είναι φαινόμενο».

Ο κ. Lawless αναφέρθηκε στα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως την ιστορική, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά καθώς και τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της, που καθιστούν το τουριστικό της προϊόν μοναδικό.

Επικαλούμενος τα στοιχεία των τελευταίων εκθέσεων και μελετών του Συμβουλίου για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ως εντυπωσιακή την πορεία του ελληνικού τουρισμού και εκτίμησε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν όλα τα επόμενα χρόνια και θα αποτυπωθούν σε σημαντική αύξηση των νέων θέσεων εργασίας.

«Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει μόνο να φτάσει τα 30 εκατ. επισκέπτες, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πάει και πιο ψηλά στις διεθνείς αφίξεις. Και πρέπει να στοχεύσετε στην αειφόρο ανάπτυξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει πει ξεκάθαρα ότι ο τουρίστας πρέπει να σέβεται τον προορισμό και τον πολιτισμό του αλλά και ο προορισμός έχει ευθύνη να θέσει τα όρια για την ήπια τουριστική ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του WTTC.

«Η επόμενη εικοσαετία ανήκει στην Πελοπόννησο»

«Η Ελλάδα, που είναι μία αναπτυσσόμενη αγορά, έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει προορισμός όλο το χρόνο», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του World Tourism Forum Lucerne Think Tank, κ. Martin Barth, προσθέτοντας: «Οι τουρίστες αναζητούν τοπικές εμπειρίες, ντόπιο φαγητό, αυθεντικούς και φιλόξενους οικοδεσπότες όπως είστε εσείς οι Ελληνες. Μπορείτε να προσφέρετε πολλά περισσότερα σαν προορισμός πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα. Η Ελλάδα επελέγη ως ο ιδανικός προορισμός για να φιλοξενήσει αυτή τη διοργάνωση και επισήμανε ότι υπάρχει διαρκής συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας για την αξιοποίηση της σημαντικής τουριστικής δυναμικής».

«Εάν θέλουμε η Ελλάδα να αναπτυχθεί, να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον του παγκόσμιου τουρισμού και να καταστεί ένας από τους δημοφιλείς και ελκυστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε συνέργειες ΣΔΙΤ οι οποίες βοηθούν να υλοποιηθούν καινοτόμες ιδέες», τόνισε η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά από το βήμα του 6ου World Tourism Forum Lucerne Think Tank στην Πύλο.

Η διοργάνωση του διεθνούς φόρουμ στην Πελοπόννησο αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία προβολής για τον προορισμό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ο οποίος εξήρε τη συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και την κ. Κουντουρά στη διεθνή προώθηση και προβολή της Πελοποννήσου.

Επισήμανε ότι το Φόρουμ της Λουκέρνης δημιουργεί υπεραξία στην προσπάθεια μέσα από την εξωστρέφεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επόμενη εικοσαετία ανήκει στην Πελοπόννησο.

«Η Πελοπόννησος είναι ο νέος αναδυόμενος ελληνικός προορισμός την επόμενη 20ετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις» είπε ο κ. Τατούλης υποστηρίζοντας ότι «ο αειφόρος τουρισμός είναι το μέλλον και μπορεί να στηριχτεί μέσα από συμμαχίες και συνέργειες μέσω ΣΔΙΤ. Μόνο έτσι μπορούμε να αποδώσουμε στο απαιτητικό περιβάλλον».

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Διπλή ανατροπή για τα βαρέα στο Δημόσιο – Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 62
Προηγούμενο άρθρο
ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για ταξίδια σε νέους που κλείνουν τα 18
Μενού