68.000 παιδιά θα φιλοξενηθούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 105

paidiaaaaaaaaaaaaaaaaΤο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ολοκλήρωσε μια δύσκολη αλλά και επιτυχή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόγραμμα της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η φύλαξη βρεφών, νηπίων και παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, καθώς και σε αντίστοιχα κέντρα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ώστε να διατηρήσουν οι μητέρες τη θέση εργασίας τους, ή να βοηθηθούν στην αναζήτηση μιας θέσης εργασίας.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του εν λόγω προγράμματος για την ελληνική οικογένεια, και μολονότι οι πόροι για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014- 2020, είναι σημαντικά περιορισμένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, πετύχαμε τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος, από κοινοτικούς πόρους με το ποσό των 122 εκ. ευρώ για το έτος 2014 – 15.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίστηκε η πρόσθετη χρηματοδότησή του, από εθνικούς πόρους του υπουργείου Εργασίας, ώστε το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση του προγράμματος να ανέλθει στα 160 εκ. ευρώ. Με το συνολικό αυτό ποσό των 160 εκ. ευρώ, αλλά και με επιπλέον ρυθμίσεις που αφορούν τόσο στον εξορθολογισμό του κόστους ανά θέση φύλαξης (voucher), όσο και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των σταθμών, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί και φέτος ο ίδιος αριθμός παιδιών που εξυπηρετήθηκαν την περσινή χρονιά, δηλαδή περίπου 68.000 παιδιά.

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον κοινωνικό χαρακτήρα των κριτηρίων επιλογής των παιδιών, λαμβάνοντας κυρίως μέριμνα για τους γονείς με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και τη στήριξη των πλέον αδύναμων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης: «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία μια δύσκολη και με ασφυκτικές προθεσμίες διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζοντας την άμεση και εμπροσθοβαρή υλοποίηση δράσεων στήριξης της απασχόλησης.

Έτσι, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε με πόρους του νέου ΕΣΠΑ τη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», αλλά και την εξυπηρέτηση του ίδιου ακριβώς με πέρυσι αριθμού παιδιών σε όλες τις κατηγορίες δομών φύλαξης, δηλαδή βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και αντίστοιχα κέντρα για παιδιά με αναπηρία. Και φέτος, η διαδικασία επιλογής θα γίνει με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο, στη βάση εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τη Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Άννα Δαλαπόρτα για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση αυτής της συλλογικής προσπάθειας».

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αρμόδιος για τα θέματα των κοινοτικών προγραμμάτων δήλωσε:

«Το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», η οποία προβλέπει την φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, έσπευσε να καλύψει τις ανάγκες αυτές μέσω κοινοτικών και εθνικών πόρων που διαχειρίζεται.Η εισαγωγή των παιδιών θα γίνει με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ έμφαση θα δοθεί στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, καθώς και στα άτομα με αναπηρία. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι να απορροφηθούν την περίοδο 2014-2015, όσα παιδιά είχαν απορροφηθεί και πέρυσι

Πηγή: diorismos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πανελλαδικώς Εξεταζόμενο Μάθημα και η Πληροφορική ;
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στο Δήμο Οιχαλίας
Μενού