Ξεκινάνε αύριο Τετάρτη οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 598

panel«Είμαι απόλυτα έτοιμος. Προετοιμάστηκα καλά τα δύο τελευταία χρόνια και πλέον το βασικό μου μέλημα είναι να κρατήσω την ψυχραιμία μου και την ηρεμία μου, για να αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα» ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο Στρατής Δ., ο οποίος από αύριο μαζί με άλλους 105.000 συνομηλίκους του θα αρχίσει τον εξεταστικό μαραθώνιο για μία από τις 70.305 στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τις άλλες 2.000 θέσεις στις παραγωγικές σχολές. Ο ίδιος στοχεύει μία θέση της Ιατρικής Αθηνών.
Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν με την καθιερωμένη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, που περιέχει την Εκθεση. Ηδη, η αρμόδια γενική γραμματεία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει πανέτοιμη για τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου για τα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής) και τα ειδικά μαθήματα.

Οι εξετάσεις θα αρχίζουν στις 8.30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ. Για τα Ισπανικά, που θα εξετασθούν στις 30/6, η ώρα έναρξης της εξέτασης είναι 4 μ.μ. και η ώρα προσέλευσης 3.30 μ.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, πλην των Σχεδίων -Ελεύθερου και Γραμμικού- που είναι έξι ώρες και του Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων που είναι περίπου 20 λεπτά.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου, μπλε στιλό, γομολάστιχα και τα απαραίτητα όργανα (π.χ. διαβήτης) για το μάθημα. Δεν επιτρέπονται κινητό τηλέφωνο (ενεργοποιημένο ή μη), διορθωτικό (blanco) και αριθμομηχανή, ενώ επιτρέπεται ένα μπουκάλι νερό.

Την ίδια στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες για την άρτια υποδοχή των 1.225 ατόμων (καθηγητών λυκείου και πανεπιστημίου) που θα συμμετάσχουν στις επιτροπές επιλογής των θεμάτων για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Ενδεικτικά, από σήμερα στις 8 το βράδυ, 30 άτομα θα περάσουν το κατώφλι του υπουργείου Παιδείας, για να επιλέξουν τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) και η τριμελής εισηγητική επιτροπή των θεμάτων της Γλώσσας θα αποχωρήσουν αύριο, μία ώρα μετά την παραλαβή των θεμάτων από τους υποψηφίους. Το ίδιο θα γίνεται για κάθε ημέρα που την επομένη θα εξετάζεται κάποιο μάθημα.

Σίτιση των μελών ΚΕΕ

Για τη φιλοξενία των μελών της ΚΕΕ, κατά τις περίπου 12 ώρες παραμονής τους στον χώρο επιλογής θεμάτων, το υπουργείο Παιδείας παρήγγειλε 2.450 σάντουιτς (με τυρί, γαλοπούλα ή ζαμπόν, ντομάτα και μαρούλι, τα μισά των οποίων με μαύρο ψωμί και τα άλλα μισά με άσπρο ψωμί, τυλιγμένα σε σελοφάν), 1.225 μπανάνες, 613 μήλα ή εποχιακά φρούτα, 61 πακέτα καφέδες φίλτρου των 250 γραμμαρίων, 305 καφέδες φραπέ σε ατομική συσκευασία, 25 συσκευασίες των 10 τεμαχίων τσάι σε φακελάκια και 16 συσκευασίες των 20 τεμαχίων, 1.225 χυμούς των 250 ml, 3.675 μικρά νερά, 1.838 ατομικές ζάχαρες (λευκές και καστανές), 1.838 μερίδες γαλατάκια, 2.450 πλαστικά κουταλάκια, 2.450 πλαστικά χάρτινα ποτήρια για ζεστό περιεχόμενο, 3.675 βουτήματα γλυκά, 1.225 κριτσίνια διάφορα, 613 συσκευασμένα κρουασάν με γέμιση σοκολάτα, 613 κέικ ή τσουρεκάκια ή μηλόπιτα συσκευασμένα, 41 διπλά πακέτα φρυγανιές, 123 πακέτα χαρτοπετσέτες των 100 τεμαχίων, μία επαγγελματική καφετιέρα για γαλλικό καφέ, ένας βραστήρας. Συνολικά, σε όλες τις επιτροπές θα συμμετάσχουν 1.225 άτομα και το κόστος των εδεσμάτων ανέρχεται σε 8.500 ευρώ.

9.042 θέματα στην Τράπεζα

Συνολικά 9.042 θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας για τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α΄ τάξης σε όλους τους τύπους Λυκείων, στη μορφή με την οποία θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις, περιλαμβάνει η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Η Τράπεζα είναι προσβάσιμη σε όλους και θα παραμένει ανοικτή συνεχώς στην ηλεκτρονική σελίδα exams-repo.cti.gr.

Τα θέματα ανά μάθημα κυμαίνονται από 250 έως 500 και με βάση το νέο σύστημα, από αυτά θα επιλεγεί το 50% των θεμάτων που θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου, των ειδικών τύπων Γενικού Λυκείου (Καλλιτεχνικό, Μουσικό, Εκκλησιαστικό) και του ΕΠΑΛ, καθώς και της Β΄ Τάξης Εσπερινού ΓΕΛ. Το άλλο 50% θα το επιλέξει ο καθηγητής που διδάσκει κάθε μάθημα σε κάθε σχολείο. Οι εξετάσεις ξεκινούν την Πέμπτη και ήδη από χθες το πρωί άρχισε η περιήγηση των μαθητών και των καθηγητών στην Τράπεζα.

Χθες, το σύστημα λειτούργησε κανονικά, παρά την υπερφόρτωση και οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι «τα θέματα είναι άρτια δομημένα και καλοδουλεμένα, κάτι που θα αναβαθμίσει το επίπεδο της θεματολογίας των εξετάσεων» όπως είπε ενδεικτικά στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαθητές, καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι στο νέο σύστημα, ίσως να δυσκολευτούν και να αυξηθεί το ποσοστό αποτυχίας στην Α΄ Λυκείου.

Σύμφωνα με το ΙΕΠ, η Τράπεζα θα εμπλουτισθεί ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου με νέα θέματα για τα μαθήματα της Α΄ Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-15, ενώ θα αναρτηθούν θέματα και για τα μαθήματα της Β΄ Λυκείου. Πάντως, η ΟΛΜΕ ζητεί να μη γίνουν εξετάσεις, μέσω της Τράπεζας και για σήμερα (2.30 μ.μ.) προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Παιδείας μαζί με συλλόγους γονέων.

Πηγή: Καθημερινή

Μενού