Βρέθηκε λύση για τα προγράμματα ανέργων voucher από το υπ. Εργασίας

Κατηγορία: ΕΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ
Views: 213

ergasia23-300x171Λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με 8.663 επιλαχόντες προγραμμάτων επιταγής εισόδου (voucher) ηλικίας 18 – 24 ετών και 25 – 29 ετών, έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφωνήθηκε να υπολογίζεται για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης η ηλικία του ενδιαφερόμενου κατά την υποβολή της.

Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, ότι στις παραπάνω περιπτώσεις, είχαν υποβληθεί αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, από ανέργους, οι οποίοι ηλικιακά ήταν πολύ κοντά στο όριο είτε των 24, είτε των 29 ετών. Μέχρι να γίνει η τελική επιλογή, είχαν υπερβεί το εν λόγω όριο και έτσι τέθηκαν αυτόματα εκτός διαδικασίας, ενώ δεν θα έπρεπε. Με την αλλαγή που αποφασίστηκε, οι επιλαχόντες που είχαν αποκλειστεί, θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της επιταγής εισόδου τους, έως και τις 19 Αυγούστου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στα δύο link (voucher 18 -24) και (voucher 25 – 29) για να δουν τους νέους πίνακες κατάταξης, που έχουν συμπεριλάβει και τους νέους επιλεγέντες. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να γίνει αντίστοιχη ανάρτηση και στην ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr έτσι ώστε όσοι έχουν επιλεχθεί να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται ή όχι την επιταγή εισόδου, μέσω της χρήσης των προσωπικών τους κωδικών.

Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα voucher 18 – 24 ετών είχαν ως στόχο να αξιοποιηθούν από 12.000 ωφελούμενους, ενώ άλλοι 38.000 είναι οι δικαιούχοι συμμετοχής στο πρόγραμμα 25 – 29 ετών. Για τα προγράμματα επιταγής εισόδου 18 – 24 ετών, προβλέπεται θεωρητική κατάρτιση 80 – 120 ωρών και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συνολικής διάρκειας 380 – 420 ωρών, ανάλογα εάν οι άνεργοι – δικαιούχοι είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ποσά που χορηγούνται κυμαίνονται για τον ίδιο λόγο (επίδομα εκπαίδευσης και πρακτική άσκηση) από 1.930 ευρώ έως 2.240 ευρώ. Για το πρόγραμμα επιταγής εισόδου 25 – 29 ετών, προβλέπεται θεωρητική κατάρτιση διάρκειας 100 ωρών, για το οποίο ο καταρτιζόμενος λαμβάνει το ποσό των 600 ευρώ. Επίσης, προβλέπονται άλλες 420 ώρες πρακτική άσκηση, διάρκειας έως 6 μηνών, με το ποσό που εισπράττει ο καταρτιζόμενος να κυμαίνεται από το 1.680 ευρώ έως τα 1.930 ευρώ, ανάλογα εάν είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σκοπός και των δύο προγραμμάτων είναι να διευρυνθούν οι ευκαιρίες των νέων για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, μέσω τόσο θεωρητικής κατάρτισης, όσο και πρακτικής άσκησης. Το ζητούμενο των παραπάνω προγραμμάτων είναι να υπάρξει με τη λήξη τους, η απορρόφηση των δικαιούχων σε μόνιμες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο εφαρμογής νέων προγραμμάτων που η απορροφητικότητα θα είναι μεγαλύτερη από τα σημερινά, στα οποία μόλις το 25% των συμμετεχόντων, βρίσκει μόνιμη δουλειά.

Πηγή: thestival.gr via dikaiologitika.gr

Μενού