Υποστήριξη των γυναικών στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας

Κατηγορία: ΕΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 304
γυναικεςΥποστήριξη των γυναικών στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας Η προώθηση μιας σειράς δράσεων για την υποστήριξη της γυναικείας συμμετοχής στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας (Ε & Τ), αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης του νέου γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας δρ Χρήστου Βασιλάκου με τη γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν άμεσα ειδικές θετικές δράσεις και να εξασφαλίσουν κονδύλια για γυναικείες ομάδες-στόχους στο πεδίο της Ε & Τ, προσφέροντας έτσι οικονομικές και επαγγελματικές διεξόδους στις γυναίκες που σήμερα πλήττονται από την κρίση.
Στόχος των προβλεπόμενων παρεμβάσεων θα είναι να προσανατολίσουν τις γυναίκες σε νέα πεδία με καλές προοπτικές απασχόλησης, που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες, ενώ παράλληλα θα προβλεφθούν οι σχετικές δράσεις κατάρτισης.
Επίσης, θα υποστηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, μέσω μονάδων μικρού και μεσαίου μεγέθους, καθώς και γυναικείων κοινωνικών συνεταιρισμών, που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία σε διαφορετικούς τομείς και πεδία της οικονομίας, όπως στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στο διαδικτυακό εμπόριο, στον πολιτισμό κ.α.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της χαμηλής συμμετοχής γυναικών στις εθνικές επιστημονικές επιτροπές, στα επιστημονικά συμβούλια ερευνητικών κέντρων και στις θεσμοθετημένες επιτροπές στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας, που αξιολογούν ερευνητικές προτάσεις, προγράμματα και φορείς Ε & Τ. Συμφωνήθηκε ότι ο θεσμός των ποσοστώσεων, εφόσον επεκταθεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων Ε & Τ, θα επιτρέψει την αξιοποίηση πολύτιμου ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού και νέων δεξαμενών ιδεών, προς όφελος της ανάπτυξης. Εξάλλου, ο κ. Βασιλάκος, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επισκέψεων του, που εγκαινίασε στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, πραγματοποίησε ήδη επίσκεψη στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
125 Προσλήψεις στα ΙΕΚ και τις ΕΠΑΣ του υπουργείου Τουρισμού
Προηγούμενο άρθρο
Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την απασχόληση των νέων
Μενού