Εισόδημα από τον ήλιο με μηδενικό ρίσκο

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 306

fotovoltΚέρδη εξασφαλίζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Αφορολόγητα τα έσοδα για τους οικιακούς καταναλωτές.

Το «χαράτσι» του σπιτιού σας και ένα μέρος του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος μπορείτε να πληρώνετε με τα έσοδα από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του σπιτιού σας ή της μικρής επιχείρησής σας.

Μπορεί το ΥΠΕΚΑ, στο πρόγραμμα που «τρέχει» για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, να προχώρησε σε δραστική περικοπή της τιμής με την οποία επιδοτείται ο μικρός παραγωγός ρεύματος από πάνελ, εντούτοις το ετήσιο έσοδο μπορεί να καλύπτει τις προαναφερόμενες ανάγκες.

Μετά το «ψαλίδι» που έβαλε η κυβέρνηση στις ταρίφες, τα ετήσια έσοδα για ένα σύστημα ισχύος 10 κιλοβάτ κυμαίνονται από 1.425 έως 1.975 ευρώ. Για 5 κιλοβάτ αυτά που μπορεί να κερδίσει ο οικιακός καταναλωτής είναι από 713 έως 988 ευρώ ετησίως και για 7 κιλοβάτ από 998 έως 1.383 ευρώ.

Εσοδα, τα οποία, εφόσον υπογραφούν με τις τρέχουσες τιμές, είναι εγγυημένα για 25 χρόνια. Δηλαδή δεν πρόκειται να «κουρευτούν», κάτι που συνέβη και με όσους είχαν βάλει φωτοβολταϊκά τις πρώτες καλές εποχές, οπότε και τα έσοδα ξεπερνούσαν τα 7.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, όσοι είχαν κάνει συμβάσεις με τις υψηλές τιμές συνεχίζουν να τις πληρώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ οι πολίτες μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο, να το πουλάνε στη ΔΕΗ και έτσι να συμψηφίζουν τον λογαριασμό τους και το ποσό που περισσεύει να το αποταμιεύουν.

Τα έσοδα για τους οικιακούς καταναλωτές είναι αφορολόγητα, ενώ η απαλλαγή ισχύει και για τις μικρές επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Δεν χρειάζεται να βγάλετε καμία ειδική άδεια από την Πολεοδομία αν το κτίριο είναι σε οικόπεδο εντός σχεδίου.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (kWp) στο δώμα ή στη στέγη νομίμως υφισταμένου κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα. Πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί από 1 έως και 9 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί και στην εξοχική κατοικία. Το πρόγραμμα αφορά ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι κατασκευές που πρόκειται να υλοποιηθούν.

Με βάση το Αστικό Δίκαιο για τη «χρήση και κάρπωση ακινήτου», κύριος του κτιρίου θεωρείται ο επικαρπωτής. Κατά συνέπεια, αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στο Πρόγραμμα μπορεί να γίνει μόνο από αυτόν.

Σε ό,τι αφορά τις πολυκατοικίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι: Είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιον άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν. Αν το σύστημα μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, προφανώς μπορούν να μπουν περισσότερα συστήματα σε μια πολυκατοικία.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε κτίριο μικρής επιχείρησης επιτρέπεται μόνο από τον κύριο ιδιοκτήτη και εφόσον αυτή στεγάζεται σε δικό του κτίριο.

Το κόστος εγκατάστασης

Το κόστος του φωτοβολταϊκού συστήματος εξαρτάται από το τι σύστημα θα βάλετε και πού. Χοντρικά, ένα φωτοβολταϊκό κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο (π.χ. ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 5-10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού). Μόνο που ενώ το αυτοκίνητο έχει συνεχώς έξοδα για τα επόμενα χρόνια, το φωτοβολταϊκό, αντίθετα, έχει έσοδα και σας αποφέρει και κέρδη. Κι ενώ το αυτοκίνητο μετά βίας θα βγάλει τη δεκαετία, το φωτοβολταϊκό θα αντέξει και θα σας αποφέρει κέρδη για πάνω από 25 χρόνια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουμε, το κόστος των φωτοβολταϊκών πέφτει διαχρονικά. Η νέα νομοθεσία δίνει κίνητρα ώστε, σε κάθε περίπτωση, να κάνετε απόσβεση του συστήματός σας και να έχετε και ένα λογικό κέρδος. Δεν είναι ανάγκη να βάλετε όλο το ποσό από την τσέπη σας. Μπορείτε να καλύψετε ένα μικρό μόνο μέρος της δαπάνης (π.χ. 25%) και το υπόλοιπο να το καλύψετε με δάνειο από κάποια τράπεζα.

Για 25 χρόνια θα ισχύει η τιμή

Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και πληρώνεστε γι’ αυτή με βάση την τιμή που έχετε συμφωνήσει. Η τιμή αυτή θα ισχύει για 25 χρόνια. Ετσι, αν τώρα κάνετε συμβόλαιο, θα το πουλάτε προς 12,5 λεπτά την κιλοβατώρα. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ ή από άλλον πάροχο και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει έναν νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν για παράδειγμα στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 ευρώ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 ευρώ, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150€, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Προϋποθέσεις
Τρεις είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα κινήτρων:

  • Να έχετε μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).
  • Αν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα).
  • Αν έχετε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό.

Υπογραφή Τιμή πώλησης
σύμβασης (€/κιλοβατώρα)
Φεβρουάριος 2013 0,125
Αύγουστος 2013 0,125
Φεβρουάριος 2014 0,120
Αύγουστος 2014 0,120
Φεβρουάριος 2015 0,115
Αύγουστος 2015 0,115
Φεβρουάριος 2016 0,110
Αύγουστος 2016 0,110
Φεβρουάριος 2017 0,105
Αύγουστος 2017 0,100
Φεβρουάριος 2018 0,095
Αύγουστος 2018 0,090
Φεβρουάριος 2019 0,085
Αύγουστος 2019 0,080

Οι τιμές πώλησης

Ισχύς Τιμή πώλησης
(€/κιλοβατώρα)
1 Κιλοβάτ 143-198
3 Κιλοβάτ 428-593
5 Κιλοβάτ 713-988
7 Κιλοβάτ 998-1.383
10 Κιλοβάτ 1.425-1.975

Τα βήματα που απαιτούνται

  • Επιλογή του εξοπλισμού

Ελάτε σε επαφή με μία εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε τελικά και πώς θα εγκατασταθεί

  • Αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ

Με τη βοήθεια της εταιρείας-εγκαταστάτη κάνετε αίτηση στην τοπική μονάδα Δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) (Περιοχή) στην οποία γνωστοποιείτε και την έναρξη εργασιών, υπογράφοντας εσείς και ο υπεύθυνος για την εγκατάσταση μηχανικός. Ο ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός 20 ημερών από την παραλαβή της αίτησης στην έγγραφη διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης και ισχύει για τρεις μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της. Αφού κάνετε αποδεκτή την προσφορά όρων σύνδεσης, υπογράφετε τη σύμβαση καταβάλλοντας τη σχετική δαπάνη στην Περιοχή ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής κατασκευάζει τα έργα σύνδεσης εντός 20 ημερών από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου (πέραν της εγκατάστασης νέου μετρητή).

  • Υπογραφή σύμβασης

Υποβάλλετε αίτηση κατάρτισης της Σύμβασης Συμψηφισμού στην τοπική υπηρεσία Εμπορίας της ΔΕΗ, ή στα γραφεία άλλου προμηθευτή (εφόσον η ΔΕΗ δεν είναι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μετρητή κατανάλωσης με τον οποίο θα γίνεται συμψηφισμός). Η Σύμβαση υπογράφεται εντός 15 ημερών από την παραλαβή του αιτήματος.

  • Έλεγχος και ενεργοποίηση

Υποβάλλετε αίτηση ενεργοποίησης της σύνδεσης στην Περιοχή ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής σας ειδοποιεί τηλεφωνικά για τον ορισμό της ημερομηνίας διενέργειας του ελέγχου της εγκατάστασης. Η ενεργοποίηση της σύνδεσης γίνεται αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Οι αιτήσεις για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων κατατίθενται στα γραφεία της έδρας των τοπικών υπηρεσιών Δικτύου της ΔΕΗ (Περιοχές ΔΕΗ), κατά κανόνα στις πρωτεύουσες των νομών πλην Αττικής, Θεσσαλονίκης, και όχι στις μικρότερες κατά τόπους υπομονάδες τους (Πρακτορεία, Υποπρακτορεία).

Πληροφορίες: http://www.dei.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ως τις 10 Οκτωβρίου αιτήσεις για την «Εξωστρέφεια»
Προηγούμενο άρθρο
Αναλυτής και Υπεύθυνος Πωλήσεων Φαρμακείου θα προσλάβει η εταιρεία Apivita
Μενού