Αποζημίωση φύλαξης συνόρων στους στρατιωτικούς

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 88

παρατηρητήριο.Θεσπίζεται αποζημίωση φύλαξης συνόρων για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην Παραμεθώριο σύμφωνα με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην παραμεθώριο προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την θέσπιση αποζημίωσης για την φύλαξη συνόρων στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του αξιόμαχου του έμψυχου δυναμικού και της αύξησης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής γνωμοδότησαν θετικά – στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε- χωρίς κανείς βουλευτής να καταψηφίσει τα εξοπλιστικά υποπρογράμματα των Γενικών Επιτελείων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τοποθέτηση του, σημείωσε ότι για όλες τις αποφάσεις θα προηγείται πλήρης ενημέρωση του Κοινοβουλίου και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας και με απόλυτη διαφάνεια.

Βασικοί στόχοι του υπουργείου, πρόσθεσε, είναι η διασφάλιση της καλύτερης συντήρησης και τη μέγιστης αποτελεσματικότητας των οπλικών μας συστημάτων και η αποφυγή απόκτησης νέων πανάκριβων οπλικών συστημάτων.

Στην κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων, διευκρίνισε, είναι και η πρακτική του «pooling and sharing» (συγκέντρωση-διανομή), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την αναγκαιότητα αυτή, σημείωσε, εκφράζει και το δόγμα της «smart defense» (έξυπνη άμυνα), που έχει υιοθετήσει η Ατλαντική Συμμαχία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε την Επιτροπή για τα εξής:

Δρομολογείται ειδική αποζημίωση φύλαξης συνόρων για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί στην παραμεθόριο, με κονδύλια που θα διατεθούν από τις πιστώσεις για τα εξοπλιστικά που δεν απορροφώνται, με το τέλος κάθε οικονομικού έτους.

 • Το ΥΠΕΘΑ προέβη στην πρόσληψη στις ένοπλες δυνάμεις και την εξαίρεση από τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας των τέκνων των στελεχών που έπεσαν στο καθήκον.
 • Προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, που αφορούν εξειδικευμένα στελέχη και άριστους επαγγελματίες. Παράλληλα, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για 20 υποπρογράμματα των Γενικών Επιτελείων, που αφορούν κυρίως την υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Αναλυτικότερα, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά μεταξύ άλλων για:

 • Την προμήθεια 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων (CH-47D) από τις ΗΠΑ.
 • Τη γνωμοδότηση κατακύρωσης της προμήθειας 6 συστοιχιών συσσωρευτών για τα υποβρύχια τύπου 209.
 • Την τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας μεταφορικών αεροσκαφών (ΑΠΟ 12 ΣΕ 8).
 • Την υποστήριξη τροχοφόρων οχημάτων του Στρατού Ξηράς για τα έτη 2014-15.
 • Την υποστήριξη οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς μέσω FMS για τα έτη 2013-15.
 • Την υποστήριξη αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς για τα έτη 2013-15.
 • Την προμήθεια συσσωρευτών μάχης Τ/Λ SUT/SST. Την υποστήριξη των αεροσκαφών F-16.
 • Τη συντήρηση Κ/Β EXOCET BLOCK 3.
 • Την υποστήριξη αεροσκαφών F/RF-4E.
 • Την υποστήριξη του οπλικού συστήματος S-300.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μέσα στην εβδομάδα θα βγει η προκήρυξη για τον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ
Προηγούμενο άρθρο
Υψηλότερες απαιτήσεις σε ικανότητες και δεξιότητες έχουν οι εργοδότες
Μενού